Avrupa Komisyonu tarafından kripto paralar konusunda iki yeni yasa teklifi hazırlandı. MICA (Kripto Para Piyasalarının Regülasyonu) ve DORA (Dijital Operasyonel Esneklik Yasası) olarak adlandırılan iki tasarı, yatırımcıların daha güçlü şekilde korunması ve siber tehditlerin azaltılmasını sağlamayı hedefliyor.
MICA, transfer edilebilir olan dijital varlıkların ihraç edilmesi ve bu varlıkların sağladığı hizmetler konusunda bir çerçeve belirlerken, firmaların operasyonlarında daha fazla şeffaflık olmasını talep ediyor. Bu şefafflığı sağlayacak olan içeriklerin ise white paper’lar ve ek bilgilendirme prospektüslerinde yer alması zorunlu kılınacak. Buna ek olarak firmaların pazarlama stratejilerinin adil ve açık şekilde tanımlanabilir olması da hedefleniyor.
CBDC’ler, NFT’ler ve devlet kurumlarının token’ları tasarı dışı!
MICA’nın, AB’nin hala çalışmalarını sürdürdüğü merkez bankası dijital para birim(ler)i (CBDC) ve devlet kurumlarının çıkardığı token’lar için geçerli olmaması da dikkat çekiyor. Fiziksel varlıkları ya da bazı hizmet çeşitlerini temsil eden NFT’ler de yine MICA tasarısının dışında tutuldu. Tasarının, teknolojiden çok, kişileri ve onların hareketlerini hedef alacağı belirtildi. Komisyon ayrıca MICA’yı, kripto paraların potansiyelini kabul eden ve inovasyonu destekleyen bir yasa tasarısı olarak tanımladı.
İkinci yasa tasarısı olarak hazırlanan DORA’nın ise, bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) konusunda bir risk yönetimi mekanizması ortaya koyduğu belirtilirken, ICT sistemlerinin siber suçlar konusunda güçlü olabilmesi için testlerden geçmesi zorunlu olacak. Bunun da ötesinde, bu yasa sayesinde AB regülatörleri şirketlerin üçüncü taraf ICT hizmet sağlayıcılarını da denetleyebilecek. Sonuç olarak AB Komisyonu DORA’yı, firmaların ICT bağlantılı tehdit ve karmaşıklık yaşamalarının önü geçecek bir çözüm yolu olarak görüyor.
Tüm kripto para bağlantılı regülasyonları birleştirecek
Konseyin bu yasa tasarısı paketinde ayrıca kripto para regülasyonunun sağlanması konusunda genel bir kurallar çerçevesi ve dağıtık defter teknolojisiyle ilgili teklifler de bulunuyor. Bu dijital paketin, AB içindeki tüm kripto para bağlantılı regülasyonları birleştireceği belirtilirken, bu sayede üye devletlerin de inovasyon geçişini hızlandırması ve yatırımcı korunmasının da büyük ölçüde garanti altına alınması amaçlanıyor.
Bilindiği üzere şu anda kripto paralar konusunda AB ülkeleri arasında değişik birçok kanun bulunuyor ve bu tasarı sayesinde farklılaşmanın da ortadan kalkması bekleniyor. Teklif paketinde bu konuyla ilgili de şu ifadeler yer aldı:
“Kripto paralar ve onlarla bağlantılı konularda uyumlu bir çerçeve ve belli kurallar ortaya koymak şu anda gerekli olan en önemli adımdır. Yasal çalışma tarzı netleştirilmelidir.”
Yasa tasarıları AB Parlamentosu ve AB Komisyonu arasındaki görüşmelerin ardından anlaşma sağlanırsa hayata geçecek.
Yorumlar kapalı.