Kripto endüstrisinin olmazsa olmazı trendler, 2023’ü kasıp kavurdu, Peki bu yıl içersinde hangi trendlere şahitlik ettik?
Kripto para piyasasının en kritik unsurlarından birisi olan trendler, 2023 yılında da sağlam bir etki yarattı. Geçmiş dönemlerden esintiler de olsa 2023 içersinde yeni trendler görmek, hem sektör hem de kripto yatırımcısı adına farklılık oldu. 2023’e şöyle bir dönüp baktığımızda en şiddetli hangi trendler yaşandı? Bu trendler ile ilgili piyasaya damga vuran hangi projeler oldu?
1- Yapay Zeka (AI)
AI, ingilizce “Artificial Intelligence” kavramının kısaltılmış halidir. Türkçe’ye yapay zeka olarak çevrilen kavram, normal insan zekasından farklı olarak bir takım işleri veya koşulları yerine getirmek için kodlardan oluşan bir yazılımdır.
Bu yazılım özellikle makine öğrenmesi ve makinelerin bağımsız bir şekilde düşünebilmesine dayandığı için insanların zekasından farklı olarak yapay bir konumda yer almıştır. Özellikle robotik teknolojilerde duyduğumuz yapay zeka kavramı, makinelerin düşünmesi ve ilgili problemler hakkında çözüm üretmesi için oluşturulmuş bir dizi kod parçasıdır.
AI kripto paraları, kripto endüstrisinde yapay zekaya odaklı bir proje çatısı altında oluşturulmuş kripto paraları ifade etmektedir. Yapay zeka ile hem makine öğrenmesi ve ChatGPT gibi ürünler çıkarmak mümkündür. Yapay zeka kavramı, big data ile de işbirliği içerisinde çalıştığı için bir yapay zekayı geliştirmek için ciddi miktarda veri ve giriş gerekmektedir.
Kripto para ve blockchain teknolojisi ile bütün bu potansiyel ve uygulama alanları merkeziyetsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra şeffaf yapıya sahip blok zincirler ile veriler herkese açık daha güvenilir bir yapıda olmaktadır. Bu açıdan AI alanın blok zincir ve kripto paralar ile birlikte gelişmesi bu alanın yatırımcılar için yeni bir fırsat barındırmaktadır.
AI alanında en çok bilinen kripto paralar ise AGIX – FET – GRT – OCEAN ve RNDR‘dir.
2- Real World Asset (RWA)
Real World Asset (RWA), blokzincir teknolojisi kullanılarak tokenlaştırabilen ve blockchain temsil edilebilen herhangi bir varlıktır. Bu varlıklar genellikle gayrimenkuller, sanayi makineleri, hisse senetleri, tahviller, emtialar ve hatta hizmetler gibi geleneksel finansal varlıkları ifade ederler.
Blokzincir teknolojisi, RWA’ları daha erişilebilir, güvenilir, şeffaf ve kolayca takip edilebilir hale getirmek için tamamen dijitalleştirebilir. Bu da bu varlıklara yatırım yapmak isteyenlerin işlem yapmalarına olanak tanır. Bu da varlıkların kullanımı ve işlemi ile ilgili maliyetleri azaltmalarını sağlar.
RWA alanında en çok bilinen kripto paralar ise RIO – GFI – PENDLE – MAPLE ve POLYMASH‘dir.
3- Memecoin’ler
Memecoin’ler, genellikle ciddi bir sembolden ziyade meme (şaka) olarak birtakım temalarla ilişkilendirilen kripto para birimidir. Meme coinlerini “meme” haline getiren faktörler internet meme’leri, güncel olaylar ve çevrimiçi topluluklar, influencer’lardır. Örnek olarak Elon Musk, Dogecoin’i desteklemesi ile, Shibu Inu (SHIB) ve Floki (FLOKI) meme coinler olarak popüler olmuştur. Özellikle de 2023’teki çıkışıyla BONK ve PEPE memecoin furyasına inanılmaz bir katkı sağladı.
Kripto para kültüründe yine her zaman büyük bir etkisi olan bir başka faktör ise Influencer’lar olmuştur fakat son zamanlarda bu etki daha da artmıştır. Elon Musk, orijinal meme kripto para birimi Dogecoin’i desteklediğinde, TikTok gibi sosyal medya platformlarında influencerlar tarafından yükseltilmiş ve etkisini ciddi boyutta arttırmıştır.
Mememcoin’ler alanında en çok bilinen kripto paralar ise DOGE – SHIB – PEPE – BONK ve FLOKI‘dir.
4- SocialFi (SoFi)
SocialFi, sosyal medya ve finans arasında bir köprü oluşturan bir kavramdır. Sosyal finans, kullanıcıların sosyal etkileşimlerini ve katılımlarını finansal değere dönüştürmeyi hedefler. Bu kavram, blockchain teknolojisi ve kripto para birimleriyle birlikte ortaya çıkmıştır.
SocialFi’nin temel amacı, kullanıcıları sosyal tokenler aracılığıyla ödüllendirmek ve sosyal medya platformlarındaki etkileşimleri için finansal fayda sağlamaktır. Bu tokenler, kullanıcılara platformda aktif olmaları, içerik oluşturmaları, diğer kullanıcılarla etkileşimde bulunmaları gibi aktiviteleri için verilir. Bu şekilde, kullanıcılar sosyal medya platformlarında daha fazla etkileşimde bulunarak ve katkıda bulunarak daha fazla sosyal token kazanabilirler.
SocialFi’lera damga vuran isimler ise StarsArena – PostTech ve FriendTech olmuştur.
5- Proof of Work (PoW)
Proof of Work (PoW), blockchain teknolojisi dünyasında yaygın olarak kullanılan bir konsensüs mekanizmasıdır. Çözülmesi için önemli miktarda hesaplama gücü gerektiren bir algoritma türüdür ve bu, gerekli kaynaklara sahip olanların yalnızca madencilik sürecine katılabileceklerini sağlar. Bu önemlidir çünkü kötü niyetli aktörlerin ağı kontrol ederek kendi çıkarları için manipüle etmesini önler.
Bir PoW sisteminde, madenciler birbirleriyle karmaşık matematik bulmacalarını çözmeye çalışırlar. Bulmacayı çözen ilk madenci, blok zincirine sonraki bloku ekleyebilir ve belirli sayıda token veya coin ile ödüllendirilir. Bu bulmacaların çözülmesi için önemli miktarda hesaplama gücü gerektiğinden, kötü niyetli aktörlerin ağı kontrol etmeye çalışmalarına karşı bir engel oluştururlar.
PoW’un nasıl çalıştığını anlamak için, PoW tabanlı bir blockchain’de madencilik sürecine bir göz atalım. Yeni bir işlem ağa eklendiğinde, tüm ağdaki düğümlere yayınlanır. Bu düğümler, işleme ilişkin bulmacayı çözmeye ilk olarak çalışırlar. Bulmacayı çözen ilk düğüm, işlemi sonraki blokta ekleyebilir ve belirli sayıda token ile ödüllendirilir. Bu süreç sonsuza kadar devam eder, yeni işlemler blok zincirine eklenir ve kazanan madenci tarafından yeni bloklar eklenir.
PoW tarafında en çok öne çıkan kripto paralar ise BTC – DOGE – LTC – BCH – ETC ve KAS‘tır.
Haber Kaynak: www.coinkolik.com
Yorumlar kapalı.