Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin yakın tarihli bir blog yazısında, Ethereum protokolünde merkezileşmenin azalmasını sağlayabilecek potansiyel değişiklikler önerdi.
Buterin’in Ethereum Makalesi, Daha Fazla Özellik Eklenmesinin ETH Ağına Olası Etkilerini İnceliyor
“Ethereum protokole daha fazla şey eklemekte sakınca görmeli mi?” başlıklı yazı, belirli özellikleri protokole entegre etmek ile bunları ekosistemin diğer katmanlarına bırakmak arasındaki karmaşık dengeleri inceliyor.
Buterin, hesap soyutlama protokolü ERC-4337, ZK-EVM’ler, özel mempool’lar, kod precompile’ları ve likit staking dahil olmak üzere çeşitli protokollerden bahsetti.
Bununla birlikte Buterin, özel mempool’lar yerine ERC-4337 gibi bazı protokolleri Ethereum’un koduna ‘dahil etme’ yönünde güçlü bir tercihi olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte, her bir özelliğin zaman içinde gelişmeye devam edecek karmaşık bir kar-zarar dengesine sahip olduğunu da kabul etti.
Bellek havuzunun kısaltması olarak kullanılan mempool, başlatılmış ancak henüz blok zincirinde işlenmemiş işlemler için bir bekleme alanı olarak tanımlanabilir.
Buterin’in paylaştığı blog yazısının önemli bir kısmı likit stake konsepti çerçevesinde dönüyor. Şu anda, bir likit stake havuzu olan Lido, stake edilmiş Ethereum’un %32’sinden fazlasını kontrol ediyor. Bu oran farklı doğrulayıcılara yayılmış olsa da Buterin, Ethereum’un likit stake sağlayıcılarının yoğunlaşmasından endişe duyduğunu ifade ediyor.
Buterin, daha çeşitli bir grup stake sağlayıcısını teşvik etmek için ahlaki yönden baskıya güvenmek yerine, Ethereum’un protokolünde yapılacak değişikliklerin likit staking işlemlerini daha da merkezsizleştirebileceğini öne sürüyor.
Buterin’e göre bu, likit staking sağlayıcısı RocketPool’un yöntemlerinin değiştirilmesini ya da küçük stakerlardan oluşan rastgele örneklenmiş bir kurula ekstra yönetim yetkileri verilmesini içerebilir.
Kurucu ortak, bunların zaman içinde gelişmeye devam edecek karmaşık konular olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Haber Kaynak: www.bitcoinsistemi.com
Yorumlar kapalı.