Geleneksel piyasalarda olduğu gibi kripto para piyasalarında vadeli işlemler bölümünde bir fonlama oranı var.
Çoğu zaman fonlama oranının artmasının bir düzeltme sinyali olduğunu aktarıyoruz. Peki nedir bu fonlama oranı? Neden bu oran yükselince bir düzeltme ihtiyacı duyuyoruz?
Bu soruların yanıtlarını aşağıda açıklayacağız. Ancak özetle “fonlama oranı” için bir denge mekanizması diyebiliriz. Fiyatın aşırı kaldıraçlı işlemlerle balonlaştığı ve gerçek değerinden uzaklaştığı bir noktada da balon patlıyor ve biz düzeltme ile karşı kaşıya kalıyoruz.
Kripto para piyasalarında bizim karşılaştığımız “fonlama oranı” genel olarak belirli bir tarihte sona ermeyen ve devam eden sözleşmelerdir.
Binance yakın bir tarihte fonlama oranı ve fonlama oranının piyasa üzerindeki etkileri üzerine bir makale yayınladı.
Aşağıdaki açıklamalar Binance’in bu makalesinden çevrilmiştir.
Fonlama Oranı Nedir?
Fonlama oranları, vadeli işlem piyasaları ve spot piyasa fiyatları arasındaki farka bağlı olarak long veya short pozisyonu olan tüccarlara yapılan periyodik ödemelerdir. Bu nedenle, açık pozisyonlara bağlı olarak, tüccarlar ya ödeme yapacak ya da fon alacaktır.
Kripto fonlama oranları, her iki piyasanın fiyatlarında kalıcı bir sapmayı önler. Günde birkaç kez yeniden hesaplanır – Binance Futures bunu her sekiz saatte bir yapar.
Binance fonlama oranı süresi ve miktarına ilişkin örnek
Finansman oranını ne belirler?
Fonlama oranı iki bileşenden oluşur: faiz oranı ve prim.
Binance Vadeli İşlemlerinde, faiz oranlarının %0 olduğu BNBUSDT ve BNBBUSD gibi sözleşmeler haricinde, faiz oranı günlük olarak %0.03 (finansman aralığı başına %0.01) olarak sabitlenmiştir. Bu arada prim, vadeli sözleşme fiyatı ile anlık fiyat arasındaki farka göre değişir.
Yüksek volatilite dönemlerinde fiyat farkı artabilir. Bu gibi durumlarda, prim buna göre artar veya azalır.
Fonlama oranı pozitif olduğunda, vadeli işlem fiyatı genellikle anlık fiyattan daha yüksektir. Böylece, uzun pozisyondaki tüccarlar kısa pozisyonlar için ödeme yaparlar. Tersine, negatif bir fonlama oranı, kısa pozisyonların uzun pozisyonlar için ödeme yaptığı anlamına gelir.
Tüccarları nasıl etkiler?
Fonlama hesaplamaları kullanılan kaldıraç miktarını dikkate aldığından, fonlama oranları kişinin kâr ve zararları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Yüksek kaldıraçla, fonlama için ödeme yapan bir tüccar, düşük oynaklık piyasalarında bile zarar görebilir ve tasfiye edilebilir.
Böylece tüccarlar, düşük volatiliteli piyasalarda bile fonlama oranlarından yararlanmak ve kar elde etmek için ticaret stratejileri geliştirebilirler.
Esasen, fonlama oranları, tüccarları vadeli işlem fiyatlarını spot piyasalarla aynı hizada tutan pozisyonlar almaya teşvik etmek için tasarlanmıştır.
Piyasa duyarlılığı ve korelasyon
Aşağıdaki grafik, 30 günlük bir dönemde fonlama oranları ile spot BTC fiyatları arasındaki ilişkiyi göstermektedir:
Grafikte gösterildiği gibi, BTC fiyatları yılın başından bu yana ralli yaptığı için fonlama oranları iki katına çıktı.
Yükselen fonlama oranları, piyasada daha fazla yukarı yönlü potansiyele dair güvenin bir işaretiydi. Yine de, birçok tüccar artan fonlama ücretlerinin farkına vararak vadeli işlem fiyatlarının spot ile aynı hizaya gelmesine yardımcı oldu.
Sonuç
Kripto fonlama oranları, vadeli işlem piyasasında önemli bir rol oynamaktadır. Çoğu kripto türev borsası, sözleşme fiyatlarını her zaman endeksle uyumlu tutmak için bir fonlama oranı mekanizması kullanır. Bu oranlar, varlık fiyatlarının yükselişe veya düşüşe geçmesiyle değişir ve piyasa güçleri tarafından belirlenir.
Yorumlar kapalı.