Londra’da düzenlenen Dijital Varlık Zirvesi’nde ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley’nin dijital varlıklardan sorumlu yöneticisi Andrew Peel de vardı. Blockworks’ün sorularını yanıtlayan Peel, Bitcoin ve merkeziyetsiz finansın artık geleneksel finans kurumlarıyla birlikte çalışmaya başladığını belirtti.
Geçen sene merkeziyetsiz finans protokollerinde kilitli varlık değerinin 800 milyon dolar olduğunu ve şu andaki rakamın ise 180 milyara ulaştığını belirten Peel’in değerlendirmeleri şu şekilde:
“Hala çok erken evrelerdeyiz”
“Dijital varlıklar konusu ilgi çeken bir konu. Bence hala çok erken evrelerdeyiz. Önce Bitcoin geldi, çok önemli bir teknoloji olan açık blok zincir sistemini getirdi. Ben hem geleneksel hem de sanal dünyanın bu anlamda paralel ilerlemeye başladığını görüyorum. Bir varlık sınıfı olarak Bitcoin, daha çok kurumsal ilgiyi kendine doğru çeken bir araç olmaya başladı. Özellikle makro yatırımcı tarafından gelen bir ilgi var.”
“DeFi protokolleri regüle edilmeye başlandı”
“Ayrıca bu endüstriye Ethereum tabanlı ya da diğer blok zincir tabanlı olsun, varlık kilitleme üzerine bir sistem inşa eden DeFi’ın eklenmesi de önemli bir adaptasyon kazandırdı.”
“Baktığınız zaman iki ayrı dünya olduğunu görüyoruz ancak lisanslar alınmaya başlandı. İşte Aave, Birleşik Krallık’ta para geçişi için lisans aldı. Başka bir örnek verirsek Compound da benzer hizmetler veriyor.”
“Geleneksel finans hizmetleri yeni teknoloji olan blok zincirlerde sunuluyor”
“Tüm bunlar yaşanırken geleneksel finanstan da adımlar görüyoruz. Bazı geleneksel bankaların kripto odaklı hizmetler vermeye başladığını görüyoruz. Blok zinciri kullanarak 7/24 likidite sağlanması gibi… İşte bu iki ayrı dünya yavaş yavaş birbirlerine katılmaya başladılar ve paralel hareket ediyorlar ve geleneksel finans hizmetlerinin yeni teknoloji olan blok zincirlerde sunulması bunun göstergesi diye düşünüyorum.”
“Bu büyüme yokmuş gibi davranılamaz”
“Geleneksel finansın gelişmesi açısından tarihi zamanlar içindeyiz. Bir tarafta, varlıkların borç verme ve alma gibi hizmetler için teminat olarak kullanıldığı merkeziyetsiz finans protokollerinin oluşturduğu dev inovasyon atağı var. Bu platformlar gerçekten çok ciddi bir büyüme gördüler. Sadece bir sene önce Ethereum üzerinde 800 milyon dolarlık kilitli varlık varken şu anda bu rakam 180 milyar dolar. Dolayısıyla bu büyüme bence yokmuş gibi davranılamaz.”
“Bir tarafta bu platformlar var ancak bu platformların regülasyon çerçevesi açısından da çok dar bir alanda kaldığını görüyoruz. Açık kaynak yazılımlarının kullandığı dijital varlıkların, birçok yargı alanında net şekilde regüle olmaması söz konusu…”
“Avrupa Yatırım Bankası, Ethereum üzerinde menkul kıymet çıkardı”
“Ancak ben iki tarafın da birleşmeye başladığını görüyorum. Avrupa Yatırım Bankası EIB’ye bakalım, Ethereum üzerinde bir menkul kıymet, bir tahvil çıkardılar. Dolayısıyla blok zincirin kendi kripto parası olan ETH, EIB tarafından dijital menkul kıymet çıkarılması için kullanıldı. Bu kamuya açık ve izin gerektirmeyen ağların, geleneksel finansın menkul kıymetleri için kullanılıyor olması çok önemli. Bu blok zincirlerin getirdiği inovasyon ve geleneksel finansın altyapısı ile regülasyon kuralları artık birleşiyor diyebiliriz.”
“Bu tür zirvelerde bile gelişimi görüyoruz”
“Bu konferansta gördüğüm en önemli gelişme, artık dijital varlıklar hakkında yapılan konuşmaların da geçtiğimiz yıllara oranla evrilmiş olduğu… Katılımcılara baktığımda bu toplantının ne kadar önemli olduğunu görüyorum. Daha önceki organizasyonlarda katılımcıların çoğu, tişörtlerle gelir ve tamamen finans dünyasını nasıl değiştireceklerinden bahsederlerdi. Bankaları sistemden çekeceklerini söylerlerdi. Şimdi ise endüstrilerin birlikte çalıştığını görüyoruz.”
Yorumlar kapalı.