Çin 2013 yılından itibaren kripto para birimleri ve Bitcoin ile mücadele ediyor. Bitcoin’in ve kripto paraların benimsenme oranı arttıkça Çin’in de baskı politikasının aynı oranda arttığını gördük. Uzun süredir piyasasının içerisinde olan yatırımcılar Çin haberlerine alışkın olsa da yeni yatırımcıların kafaları karıştı. Çin bunu neden yapıyor? Diğer ülkeler Çin’i takip edecek mi? Türkiye kripto paralarla mücadele eder mi? gibi sorular akılları karıştırmaya başladı.
Çin Neden Yasaklıyor?
Çin’in Bitcoin düşmanlığının ve kripto paralar üzerindeki baskı politikasının en temel nedeni, kendi para birimi karşısında alternatif bir para birimi istemeyişinden kaynaklanıyor. Kendi dijital para birimini çıkarma konusunda diğer ülkelerden hızlı hareket eden Çin, geçtiğimiz günlerde dijital yuanın pilot uygulamalarına başladı.
Çin’in para politikası gereği, dijital yuanın hayata geçme süreci hızlandıkça, kripto paralar üzerindeki baskı politikasının da arttığını gözlemledik. Çin’in ülkede kendi dijital parasına rakip istememesi anlaşılabilir bir durum. Bu noktada asıl sorulması gereken soru diğer ülkeler bu konuda Çin’i takip edecek mi? sorusu olmalı.
Bu konuda her ülke için bir risk söz konusu. Zira devletler “ellerinden geldiği ölçüde” vatandaşlarının kendi para birimlerine alternatif para birimi kullanılmasını istemezler.
ABD’de Son Durum Ne?
ABD’nin dijital dolar konusunda hızlı hareket etmeyeceğini açıklaması yatırımcıları bir miktar rahattı. Zira dijital doların tedavüle girmesinin ardından ABD’de Bitcoin’e ve kripto para birimlerine karşı sert bir tutum ile karşı karşıya kalabiliriz. Powell her fırsatta aceleleri olmadığını ve dijital dolar çalışmalarının hala devam ettiğini söylüyor. ABD’de dijital doların çıkma süreci ne kadar uzarsa, Bitcoin’e ilişkin baskı riskleri de o derece uzaklaşır.
Türkiye’de Son Durum Ne?
Hükümet yetkilileri tarafından zaman zaman yapılan açıklamalarda kripto para birimlerini yasaklama yoluna gidilmeyeceği belirtiliyordu. Hatta kripto para birimlerine yönelik kapsayıcı bir kanuni düzenleme yapılması bu görüşü destekliyordu. Ancak dijital lira çalışmalarının hızlandığı bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen “kripto para birimleri ile savaşıyoruz” açıklaması kafaları karıştı.
Dikkat ederseniz Erdoğan’ın açıklamalarının satır arasında şöyle bir ifade var; “Onlara da böyle bir prim zaten asla vermeyiz, vermeyeceğiz de. Çünkü biz şu anda bu konuda kendi paramızla yola devam edeceğiz.”
Görüleceği üzere Erdoğan Bitcoin’i ve kripto para birimlerini dijital liranın rakibi olarak görüyor ve prim verilmeyeceğini ifade ediyor.
Türkiye kripto para birimlerini dijital liraya alternatif para birimleri olarak değerlendirirse, şimdiye kadar yapılan olumlu açıklamalardan uzaklaşılabilir. Zira Erdoğan’da son konuşmasında bunun sinyalini verdi.
ABD’de ve Türkiye’de merkez bankası dijital para birimlerine ilişkin çalışmalar henüz olgunlaşmadı. Dolayısıyla bu süreç yıllar sürebilir. Ülkeler kendi dijital paralarını piyasaya sürdükten sonra rakipleri ile nasıl mücadele edecekler bunu zaman gösterecek. Ancak Çin’in bu konudaki mücadele tarzı diğer ülkelere kötü bir örnek teşkil ediyor.
Yorumlar kapalı.