Herkes kripto piyasası deyince Bitcoin ve Ethereum’un peşinden giderken bir grup analist ve yatırımcının merceğine takılan kimi altcoinler sessiz ama güçlü etkilere sahip olma potansiyeline sahip.
Özellikle Ethereum ve Bitcoin gibi büyük topların ATH’ler yaşamasıyla altcoinler de bu yükseliş dalgasına ayak uyduruyor ve hiç umulmayan coinler yatırımcılarına müthiş paralar kazandırabiliyor.
Dünyadaki tüm kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri bu yıl 2 katına çıktı.
Kripto piyasası her geçen gün yeni katılımcılara ev sahipliği yapıyor ama oyunu kuralına göre oynamayanlar yüklü kayıplar yaşamaya devam ediyor.
Ancak bu platformda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bazı cazip fiyatlı coinlerin olası olumsuz yanlarına dikkat etmek gerekiyor.
Bitcoin ve Ethereum büyük kazançlar elde ederken daha küçük altcoinler onlarla kıyaslandığında çok daha düşük fiyatlandırıldıkları için yüzde olarak daha da fazla kazanç sağladılar.
Özellikle 2021 senesine damga vuran ve top 20 içerisine girip ve 2022 yılında da yüksek performans göstermesi muhtemel olan bazı coinleri sizin için derledik.
Top 20 sıralamasına girememiş ancak 2022 yılında kesinlikle bu sıralamaya girecek altcoinler de olacaktır. Ancak bu yazıda proje ve kitlelerin kabulü bakımından kendini kanıtlamış projelere değineceğiz.
Solana (SOL)
Dünyanın en değerli 10 kripto para birimi arasında yer alan Solana, 2020’de kendi Blockchain’i ile yola çıktı.
Diğer ağlardan gelen jetonlarla entegre olma yeteneği ve hızlı işlem kapasitesi sayesinde kısa sürede göz doldurdu.
Özellikle Ethereum ile sıkça karşılaştırılan SOL, NFTler ve merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları gibi akıllı sözleşmeler yapmak isteyen geliştiriciler için en uygun kripto para birimi haline geldi.
“Ethereum Katili” olarak anılan Solana; 500’den fazla dApp, çoğu borç verme ve ödünç alma ile alakalı olan bağımsız geliştiriciler tarafından inşa edilmiş durumda.
Tüm bu hizmetler için Solana jetonlarının kullanılması ise SOL’un bu yılki 100x değer artışını açıklıyor.
Polkadot (DOT)
Bir diğer “Ethereum Katili” olan Polkadot, DOT ile işlem yapması sayesinde birçok kripto para birimine oranla çok daha hızlı ve ucuza işlem yapma imkanı sunuyor.
DOT, şu anda Blockchain ağları arasında iletişim kurmak için üretilen 511’den fazla proje tarafından kullanılıyor ve en iyiler listesinde 11. sırada yer alıyor.
Dogecoin (DOGE)
2013 yılında başlatılan ve ilk başta basit bir şakadan ibaret olan Dogecoin ödeme sistemi projesi, bir süre sonra Elon Musk’ın dikkatini çekti ve Musk’ın kendisini “DOGE babası” olarak nitelendirmesiyle Dogecoin serüveni başlamış oldu.
Şimdiye kadar 45x değer yapan DOGE, uzun yıllar boyunca forumlarda çevrimiçi ve bazen bağışlar için ödeme aracı olarak kullanıldı.
Shiba Inu ile rekabet halinde olan DOGE, an itibarı ile en değerli kriptolar arasında 12. sırada yer alıyor.
Özellikle geliştirici ekibin 2022 yılı için yeni atılımlar yapması yönün tekrar DOGE’ye dönmesini sağlayabilir.
Shiba Inu (SHIB)
Bu listede SHIB’e değinmeden olmaz. Zira 2021 yılı denince en çok aranılan ve gündem olan coinlerin başında SHIB geliyor. Özellikle DOGE coinin popülaritesinden sonra “köpek temalı coinler” adı altında ortaya çıkan SHIB, aslında çok büyük şeyler vadetmese de kitlelerin kabulünü almış durumda.
Bakıldığı zaman projesi sağlam olmayan coinleri listelemeyen birçok kripto para borsası, sırf çok fazla talep olduğu için SHIB’i listeleme yoluna gitmişti. 2022 yılında ne olur bilinmez ancak SHIB’in güçlü bir yatırımcı grubu olduğu biliniyor.
Terra (LUNA)
Terra şirketi tarafından başlatılan LUNA, Anchor ve Mirror gibi DeFi protokolleri de dahil olmak üzere ağı üzerinde akıllı sözleşmeler ve DApp’ler oluşturmaya izin verir.
Kore’deki TMON ve Yanolja gibi ödeme ve e-ticaret platformlarıyla da ortaklık halinde olan şirket, yeni ortaklık arayışlarını sürdürüyor.
Terra, İtibari para birimlerinin günlük fiyat istikrarını kullanarak “stablecoin” oluşturur.
Böylece Terra, kullanıcılarına USD/EUR/GBP/SDR/JPY/KRW/CNY/MNT para birimlerine sabitlenmiş bir stablecoin para birimi sepeti sunar. Bu para birimlerinin işlem hacimleri arttığında fiyat istikrarını elde etmek için yerel LUNA’yı satarlar, işlem hacimleri azaldığında ise LUNA’yı geri alırlar. LUNA, şu an en değerli kriptolar listesinde 9. sırada yer alıyor.
Uniswap (UNI)
Eylül 2020’den bu yana işlem yapan UNI, Uniswap’ın merkezi olmayan borsasının (DEX) kullanıcılarına verilen Ethereum tabanlı bir ERC-20 belirtecidir. Uniswap, borsalardaki likidite sorunlarını çözer ve kullanıcıların DeFi belirteçlerini takas etmesini sağlar.
ABD SEC’in yakın merceğine aldığı UNI, bu baskıdan kurtulabilirse daha yüksek değerlere çıkabilecek potansiyele sahip. UNI şu an en değerli kriptolar listesinde 19. sırada yer alıyor ve 17.50 dolardan işlem görüyor.
Chainlink (LINK)
LINK, Ethereum, Solana ve Polygon gibi birden fazla Blockchain’de ‘veriye dayalı akıllı sözleşmelere’ izin veren bir ERC-677 belirtecidir.
Genellikle finansal piyasa verilerine dayanan DeFi menkul kıymetler için kullanılır. Gelişen Blockchain teknolojisi ile bir çok şirket ve hizmetin sisteme entegre olması ya da kendi Blockchain sistemlerini kurması birçok açıdan meşakkatli bir işlemdir.
Chainlink sistemi bu noktada, bu Blockchain dışı sistemlerin akıllı sözleşmeler ile Blockchain sistemlerine adapte olmasını sağlamaktadır. LINK en değerli kriptolar listesinde 20. sırada ve 21.72 dolardan işlem görmeyi sürdürüyor.
Aave (AAVE)
AAVE, daha önce ETH Lend olarak bilinen Aave’nin yerel belirtecidir. Mevduat faizi, kripto para birimi ödünç verme ve ödünç alma, hatta sıfır teminatlı flaş krediler içeren finansal hizmetlere sahip bir DeFi borç verme protokolüdür.
AAVE arzı şu anda 16 milyon ile sınırlıdır fakat ancak bazı türev borsalar 125x kaldıraçla işlem yapmaya izin verebilir. Aave’nin ekosistemi, protokollerinin üzerinde DeFi ürünleri inşa eden 30 şirketi listeler ve likidite için sürekli büyüyen bir pazar iddiasındadır. AAVE şu an en değerli kriptolar listesinde 48. sırada yer alıyor.
Yorumlar kapalı.