Yüzde 15 Vergi Düzenlemesi Bitcoin ve Kripto Para Kazançlarını Kapsamıyor!

En Çok Kripto Para Yatırımcısı Hangi Ülkede? Türkiye Kaçıncı Sırada?

Türkiye’de bir süredir kripto para regülasyonları üzerinde çalışıyor. Kurumların oluşturduğu ortak bir çalışma grubu tarafından yapılan hazırlıkların önemli bir ayağını “vergi” konusu oluşturuyor.

Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen bir vergi reformu paketi yatırımcıların kafalarını karıştırdı. Bazı sosyal medya kanallarının “bu vergi paketi sonrası sanal ortamda para kazanan herkesten %15 oranında vergi alınacak” şeklinde paylaşımlar yapılması, kripto paralarda buna dahil mi sorusunu gündeme getirdi.

Vergi reformunun ayrıntılarını henüz bilmiyoruz. Ancak ulusal basına yansıyan haberleri taradığımızda bu düzenleme kripto paralarla ilgili bir düzenleme yer almadığını görüyoruz. Hürriyet’in haberine göre tartışılan vergi reformu paketi şu hususları kapsıyor;

“1- YouTuber’lar başta olmak üzere sanal ortamda para kazanan herkesten yüzde 15 vergi kesilecek.

2- Daha önce yapılan düzenlemeyle yayınlanan reklamlar nedeniyle vergi mükellefi haline gelen bu kişiler ayrıca vergilendirilecek.

3- Defter tutma zorunluluğu kaldırılacak.

4- Bu platformlarda ders verenler, Yemek programı yapanların belli bir izleyici sayısına ulaşanları izlenecek.

5- Google veya Youtube tarafından ödeme yapılanlardan, bu ödeminin vergisi alınacak. Bu yolla Google gibi platformlardan 3 milyar lira gelir elde edenler olduğu belirtiliyor.

6- Dijital vergi dairesi oluşturulacak.

7- Yeniden değerleme vergisi düzenlenecek

8- Karavan turizmine özgü vergisel düzenlemeler yapılacak.

9- Bazı bürokratik engeller kaldırılacak.”

Gördüğünüz üzere bu düzenleme kripto paralarla ilgili bir bölümün yer alması beklenmiyor. Burada yer alan “sanal ortamda para kazanan herkesten” ifadesinin kripto paraların vergilendirilmesi için yeterli bir ifade olmadığını, zira kripto paralarla ilgili düzenlemenin çok daha komplike olmasını ve vergi düzenlemesinin kripto paraların düzenleyen kanunun içerisinde olmasını bekliyoruz.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül 19 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada,  kripto paralar üzerindeki yasa çalışmasının tamamlandığını açıklamıştı. Ekim ayında Meclis’e sunulması beklenen bu tasarıda; “Kripto varlık çeşitlerinin tanımı, Alım-satım yapanların uymaları gereken ilkeler, Varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı, Kripto varlık şirketlerinin SPK gözetimine alınması, Asgari sermaye şartının getirilmesi, Vergilendirmenin ne şekilde yapılacağı (Stopaj seçeneği üzerinde duruluyor.)” gibi hususların düzenleneceğini ifade etmişti.

Bu nedenlerle kripto varlıklara ilişkin vergi düzenlemelerinin kripto varlıklarla ilgili özel olarak çıkarılacak yasada yer alması bekleniyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, gündemde yer alan vergi reformu paketinde kripto varlıkları etkileyebilecek herhangi bir düzenleme yer almıyor.

www.bitcoinsistemi.com

Exit mobile version