Geçtiğimiz günlerde eğitimde metaverse çalışmalarına başlayacaklarının sinyalini veren Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda hazırlıklar yaptıklarını bildirmişti. Web3 Teknolojileri Derneği Başkanı Buğra Ayan, eğitimde metaverse teknolojilerinin yerini değerlendirdi.
“Metaverse, Öğrenciler İçin Bir Fırsat”
Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimde sanal gerçeklik uygulamalarına geçmeye hazırlanıyor. Öğrencilerin eğitiminin metaverse ile güçlendirilmesinin bir fırsat olduğunu söyleyen Web3 Teknolojileri Derneği Başkanı Buğra Ayan, metaverse teknolojisiyle birlikte eğitimde yaşanabilecek durumları şöyle anlattı;
“Eğitim içeriklerinin zenginleşmesi noktasında önemli değişimler olabilir. Örneğin EBA sisteminde öğrenciler soru çözdükçe elde ettiği puanlar metaverse evreninde NFT’den (dijital sanat eserleri) oluşan çeşitli hediyelere dönüşebilir. Oyunlaştırmanın çok güçlü bir şekilde var olacağı bu süreçte öğrenci dijital varlıklarını artırmak için eğitim portalı üzerinde çok daha fazla vakit geçirmek isteyebilir. Benzer öğretmenlerin içerik üretimleri artabilir ve zenginleşebilir.”
“Sanal Gerçeklik ve Metaverse Birbirinde Farklı Teknolojiler”
Metaverse adı altında görülecek şeylerin temelde sanal gerçeklik olduğunu vurgulayan Ayan, sözlerine şöyle devam etti;
“Öğrenciler, sanal gerçeklikle farklı ortamlara erişme imkanına sahip olacaklar. Yani tarih dersinde zamanda yolculuk, coğrafya dersinde farklı bir mekanı gözlemleme gibi senaryolar. Fakat bu aslında metaverse değil sanal gerçeklik. İkisi arasındaki en temel fark öğrencinin dijital varlığının mülkiyetine sahip olması. Eğer öğrenci dijital varlığının mülkiyetine sahip olursa artık daha güçlü bir motivasyonla bu süreçlerin parçası olabilecektir.”