Ethereum (ETH) ve daha fazlası için Vitalik Buterin geçmişten günümüze önemli bir değerlendirme yaptı.
Ethereum’un genç kurucusu Vitalik Buterin Twitter hesabı üzerinden bazı önemli açıklamalarda bulundu. Kripto para ekosistemi, Ethereum ve Bitcoin hakkında detaylı görüşlerini açıklayan Vitalik bize birçok konuda fikir verebilir. Son 10 yılın değerlendirmesi mahiyetinde olan uzun bilgiseli kripto para topluluğu tarafından yoğun ilgi gördü.
İçerik Rehberi
Vitalik Buterin Yeni Açıklamalar Yaptıİnternet, Para ve Kriptolar Vitalik Buterin Yeni Açıklamalar Yaptı Bu aslında bir yeni yıl paylaşımı ile başladı, sonrasında uzun bir değerlendirme flooduna dönüştü. Son on yılda söylediği ve öğrendiği her şeyi değerlendirdiği bu paylaşımlarda güncel görüşlerini de paylaşıyor.
“2013’te “Bitcoin‘in İranlılara ve Arjantinlilere gerçekten nasıl yardımcı olabileceği” üzerine bir yazı yazdım. Temel nokta: Bitcoin’in temel faydası, “21 milyon sınırı” DEĞİL, uluslararasılık ve sansür direncidir. Stabilcoinlerin gelişeceğini tahmin etmiştim”.
Bilmeyenler için Vitalik kripto paralarla tanıştığında internet sitelerine makale yazarak karşılığında kripto para alıyordu.
“Geçen hafta, Arjantin’e gittim! Kararım: genel olarak doğru. Kripto para biriminin benimsenmesi yüksek ancak stablecoin benimsenmesi de yüksek; USDT’de birçok işletme faaliyet göstermektedir. Tabii ki, USD’nin kendisi daha fazla sorun çıkarmaya başlarsa, bu değişebilir”.
Ve Buterin devam etti.
“Temel argüman: Bitcoin, hükümetlere hangi *yasal kategoride* olduğu konusunda akıllı davranarak değil, teknolojik olarak sansüre karşı dayanıklı olarak direniyor. Bugünkü görüşlerim: tabi ki, Bitcoin‘in ademi merkeziyetçiliği, süper düşmanca bir düzenleyici iklim altında hala *hayatta kalmasına* izin verir, ancak *gelişemez *. Başarılı sansür direnci stratejisi, teknolojik sağlamlık ve kamu meşruiyetinin bir kombinasyonunu gerektirir”.
Geçmişte karmaşık ve hatalı pek çok model ürettiğini kabul eden Buterin, bugünlerde Ethereum (ETH) geliştirme ekibinin sadelik ve anlaşılırlığa çok daha önem verdiğini ifade ediyor. Pragmatik uzlaşmaların desteklendiğini Dankrad’ın yeni sharding (parçalama) tasarımından örnek vererek takdir ediyor. İnternet, Para ve Kriptolar Buterin geçmişteki görüşlerinin bir kısmından istifa etse de “internette işlem başına 0,05 dolardan fazla para ödenmemesi” gerektiğini halen savunuyor. Bildiğiniz üzere Ethereum gas ücretleri bu rakamın oldukça üzerinde ve bu konuya eğilerek “ölçeklenebilirlik” üzerinde yoğun mesai harcadıklarını duyurdu.
“Parçalamanın (sharding kod modeli) temel fikrinin zarar görmeden varlığını sürdürdüğünü söylemeliyim.
Blockchain 1.0: Her düğüm her şeyi indirir, fikir birliğine varır.
BitTorrent: Her düğüm yalnızca birkaç şey indirir, ancak fikir birliği yoktur
İdeal olan şey ise BitTorrent gibi verimli olmak ancak bu olurken Blockchain 1.0 benzeri fikir birliği de şarttır”.
Ethereum’un eksikliklerinin farkında olduğunu ve onu sevmeye devam ettiğini söyleyen Vitalik, bu kusurların bir kısmını ortadan kaldıran girişimleri faydalı buluyor. Ethereum’un bu sorunlarını çözerek alternatiflerinden daha iyi bir yere geleceğine inanıyor. Elbette fiyat tablosunda zirvede ancak burada kastettiği şey tam olarak verimliliktir. Yol haritasındaki birçok hedefe ulaştıklarını söyleyen Vitalik Buterin, Ethereum ekosisteminin daha çeşitli girişimlerle büyümeye devam edeceğini savunuyor. DeFi bile henüz çok yeniyken Buterin, merkezi olmayan dosya depolama ve benzeri çok fazla alt başlığın henüz keşfedilmediğini düşünüyor. Yeni yıl mesajını “basitliğe” vurgu yaparak sonlandıran Buterin, Ethereum’u daha iyi hale getirmek için mücadeleye devam edecek. Onun amacı AVAX, Solana gibi Ethereum killer grubunun yaptığı için ana ağda daha iyi yaparak sansüre dayanıklı, ölçeklenebilir bir Ethereum oluşturmak. Bunu başaracağı konusunda da kendisine ve ekibine fazlasıyla güveniyor. Haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımızdan ve Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.