Türkiye, pilot çalışmalarını sürdürdüğü dijital merkez bankası parası (CBDC) projesi için diğer ülkelerle iş birliği yapacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Blockchain tabanlı bir dijital merkez bankası parasının uygulama konacağının belirtildiği programda, uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek alternatif para ve ödeme sistemlerinin geliştirilmesi için diğer ülkelerle iş birliği yapılacağı açıklandı.
Projeden sorumlu olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital Türk lirasının gelişimi için geçen ay ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM’in katılımıyla bir iş birliği platformu kurdu.
Dijital lira için yapılan pilot uygulamalarının birinci fazında elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı ileri aşama pilot testler yapılacak.
Yıllık programda yer alan bilgilere göre pilot çalışmaları kapsamında programlanabilir para ve çevrim dışı ödeme servislerine yönelik ar-ge çalışmaları yapılacak. Çin Merkez Bankası (PBoC) tarafından geliştirilen dijital renminbi (e-CNY) projesinin de çevrim dışı olarak kullanılabildiği biliniyor.
TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TÜBİTAK, dijital Türk lirası sisteminin diğer sistemlerle entegrasyonunu sağlamak için çalışmalara başlayacak.
Dijital lira için yürütülen birinci faz çalışmalarının sonuçlarının gelecek yıl kamuyla paylaşılması bekleniyor. TCMB, dijital lirayı tedavüle koyup koymayacağı konusunda henüz nihai bir karar almadı.