Türk fotoğrafçı Rızacan Kumaş’ın, “Panoramik Portreler” adlı NFT çalışması, dünyanın en saygın müzayede evlerinden biri olan Sotheby’s tarafından 14-21 Ekim tarihleri arasında Natively Digital müzayedesinde sergilendi.
Kumaş, dünyaca ünlü koleksiyoncu Pransky’nin satın aldığı ve Sotheby’s’te satışa sunduğu “Panoramik Portreler” ile NFT çalışmalarına bu prestijli platformda yer veren ilk Türk fotoğrafçı oldu.
Fotoğrafçı Kumaş, 2017 yılında “İpek Yolu Geçişi” projesi kapsamında yurt dışı seyahatlerine başladı ve birbirinden ilginç fotoğraflar çekti.
“Şii Müslümanlar”, “Afgan Basti Mülteci Kampı”, “Tayland’da Gay Bar” ve “Budist Manastır Okulu ve Yetimhanesi” gibi projelere de imza atan Kumaş, karelerini SuperRare, OpenSea, Foundation gibi dijital platformlara taşıyarak NFT koleksiyonerlerinin ilgisini çekti.
Kumaşa göre, NFT sektörü fotoğrafçılık için yeni bir dönem. Aslında sadece fotoğraf değil, sanatla uğraşan tüm insanlar için yeni bir alan.
“Fotoğraflarımın Sotheby’s’de sergileneceğini hiç düşünmemiştim”
Fotoğraflarının Sotheby’s’de sergileneceğini hiç düşünmediğini söyleyen kumaş, şu ifadelere yer verdi;
“NFT sektörü sanatçılar için yeni bir alan. Artık ne koleksiyonere ulaşmak için, ne de eserlerimizi sergilemek için galeriye ihtiyacımız var. Bu yeni bir başlangıç.”
NFT’ler sayesinde sanat dünyasındaki sahtekarlığın ortadan kalkacağını belirten Kumaş, eserin özgünlüğünün NFT’de olduğunu kaydetti. Fotoğrafçıya göre, herkes kimin, neyi, ne zaman yaptığını bilecek.