68 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük sabit coin konumundaki USDT’nin ihraççısı olan Tether şirketiyle ilgili tartışmalar bitmiyor. Şirketle ilgili açılan bir soruşturmada, Tether’in rezervlerinde tutması gereken milyarlarca doları brçok şirkete kredi olarak verdiği ortaya çıktı.
Celcius’a 1 milyar dolar kredi
Tether’in 1 milyar dolar kredi verdiği şirketlerden olan ve de aslında yine bir kripto borç verme platformu olan Celsius Network’ün CEO’su Alex Mashinsky, soruşturma kapsamında yaptığı açıklamada Tether’e %5 ilâ %6’lık faiz ödediklerini söyledi. Soruşturmada, Tether’in başka şirketlere de, Bitcoin’in teminat olarak kullanıldığı milyar dolarlık borçlar verdiği tespit edildi. Bu şirketler arasında Çin merkezli olanlar da bulunuyor. Bilindiği üzere Tether, Celcius’un Haziran 2020’de 30 milyon dolar topladığı yatırım turuna da liderlik etmişti.
Celcius ayrıca ABD’de Teksas, New Jersey, Kentucky ve Alabama gibi bölgelerde regülasyon kurumlarının radarına girmişti. Kurumlar şirketten bazı kripto faiz ürünlerini, yasaları ihlal ettikleri gerekçesiyle durdurmasını talep etmişlerdi.
Bilindiği üzere son dönemde ABD ve AB gibi yargı bölgelerinde sabit coin’ler ciddi bir tartışma konusu olmuş durumda… Özellikle USDT ve USDC gibi en büyük iki sabit coin’in arkasında olan rezervlerin net şekilde açıklanmaması regülatörlerin sürekli olarak bu iki kripto parayı ihraç eden şirketleri kontrol etmesine sebep oluyor.
Geçtiğimiz günlerde USDC ihraççısı olan Circle şirketine de, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından soruşturma açıldığu duyurulmuştu. Açıklamada, soruşturmanın Temmuz ayında açıldığı belirtilmişti.