Teknik Analiz için Death Cross Nedir?

Bitcoin Tarihçesi ve Özellikleri

Teknik analizlerde kullanılan “Death Cross” yani Ölüm Kesişimi modeli ne anlama gelir? Fiyata etkisi nedir?

Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarıdan aşağıya doğru keserek altına düştüğü grafik modeline Death Cross denir.

Türkçedeki karşılığı “Ölüm Kesişimi” olan bu fiyat modeli, düşüş sinyali olarak değerlendirilir.

Teknik analizlerde kullanılan önemli formasyonlardan biri olan Death Cross modelinin daha iyi anlaşılması için hareketli ortalama (MA) hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Kısaca hareketli ortalama, seçilen belirli zaman aralığında değer varlığının ortalama fiyatını belirlemek için fiyat tablosunun üzerinde oluşturulan çizgidir. Örnek olarak 50 günlük bir hareketli ortalama, seçilen varlığın son 50 gün içindeki ortalama fiyatını gösterecektir.

Düşüş sinyali olarak kabul edilen Death Cross, yakın gelecek için ayı piyasasına işaret eder.

Uzun vadeli hareketli ortalama, kesişim gerçekleştikten sonra önemli bir direnç seviyesine dönüşür.

Analistler genellikle, 50 günlük hareketli ortalama verisini kısa vadeli ortalama, 200 günlük hareketli ortalama verisini ise uzun vadeli ortalama şeklinde kullanır. Ancak Death Cross sadece bu zaman aralıklarıyla sınırlı değildir.

Farklı zaman aralıklarında da uygulanabilen model, kısa vadeli ortalamanın uzun vadeli ortalamayı keserek altına düştüğü herhangi bir zaman aralığında çalışabilir. 

Yine de daha geniş zaman aralıkları daha güvenilir sonuç verir.

Death Cross Nasıl Oluşur?

18 Haziran 2021 tarihli BTC/USD grafiğinde görülen Death Cross. Kaynak: TradingView

Teknik analizi yapılan değer varlığının grafiğinde Death Cross gözlendiğinde şu üç aşama gerçekleşmiş demektir:

Yükseliş trendi sırasında kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üstündedir.Trend değişir ve kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın altına düşer.Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın altında kaldığı bir düşüş trendi başlar.

Bu modelin zıttı olan ve yakın gelecek için boğa piyasasına işaret eden Golden Cross görüldükten kısa süre sonra Death Cross oluşursa, yatırımcıları tuzağa düşüren sahte model oluşmuş demektir. 

18 Şubat 2020 tarihli BTC/USD grafiğinde görülen sahte Golden Cross. Kaynak: TradeView

Death Cross modeli, pek çok büyük ekonomik gerilemelerin öncesinde ayı piyasası sinyali vererek güvenilir bir fiyat göstergesi olduğunu kanıtlamıştır. 

Unutulmamalıdır ki, hiçbir gösterge geleceği tahmin edemez.

Yukarıda örneği verilen Sahte Golden Cross modelinin görüldüğü gibi Death Cross modelinin de kimi zaman yanıltıcı sinyaller verdiği olmuştur.

14 Eylül 2015 tarihli BTC/USD grafiğinde görülen sahte Death Cross. Kaynak: TradeView

Grafikte görüldüğü üzere piyasada bir Death Cross ortaya çıkıyor, ancak kısa süre sonra yaşanan yükseliş trendiyle birlikte Golden Cross beliriyor.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, kesişim noktalarının gecikmeli göstergeler olduklarını ve ileriye yönelik sınırlı öngörü sunduklarını bilmektir. Kesişimler, çoktan yaşanmış olan trend değişimlerini doğrular. Yaşanmakta olan ya da yaşanacak olanları değil.

ilkbitcoin.com

Exit mobile version