Kripto paralara olan ilginin artması ile birlikte hemen hemen her ülke kripto paralar ile ilgili regülasyon çalışmalarına başladı.
Kimi ülke kripto paralara dostane bir yaklaşım benimserken kimi ülke ise yasaklayıcı yaklaşımla hareket ediyor.
Ülkemizde de kripto paralara artan ilgiyi gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda kripto para birimleri ile ilgili yasal regülasyon çalışmalarının hızlandırılması ve düzenlemeni meclise sunulmasını istemişti.
Erdoğan’ın talebi doğrultusunda TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” isimli bir rapor hazırlandı.
Kripto Paralar Artık Her Alanda Kullanılıyor!
Kripto para piyasası değerinin 3 trilyon dolara ulaştığına değinilen raporda kripto paraların turizmden eğitime, sanattan eğlenceye birçok alanda ödeme aracı olarak kullanıldığına dikkat çekildi.
Raporda ayrıca, diğer ülkelerin kripto paralara yaklaşımı ve yapılan regülasyon çalışmalarından da bahsedildi.
Yetkililer, bazı ülkelerin kripto paraları riskli ve tehlikeli varlıklar olarak değerlendirdiğini, bazı ülkelerin ise kripto paraları fırsat olarak gördüğünü belirtti.
“Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkeler kripto varlıklara olumlu yaklaşırken, Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkeler olumsuz yaklaşmaktadır.
Buna ilave olarak ülkelerin tutumlarının zaman içinde değiştiği de bilinmektedir.
Çin, önceleri olumlu yaklaşmakta iken 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili çoğu faaliyeti yasaklamıştır. ABD ise önceleri sorgulayıcı bir tutum takınırken, son yıllarda en olumlu bakan ülkelerden biri haline gelmiştir.”
Uzman Desteğine İhtiyaç Var!
Kripto para konusunun teknik bir alan olduğunun belirtildiği raporda kripto alanında sağlıklı düzenlemelerin yapılabilmesi için uzman desteğine ihtiyaç olduğu vurgulandı.
“Kripto para alanı fazlasıyla teknik bir konudur.
Kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların bu alanda tecrübe sahibi olmaması gibi nedenlerle kripto paralar ile ilgili yasal düzenlemeler çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir.
Parlamentoların, sağlıklı düzenlemeler yapabilmek için uzman desteği gerekmektedir.”