Tayland’ın CBDC Pilot Testi 2022’de Başlıyor!

Tayland’ın CBDC Pilot Testi 2022’de Başlıyor!

Tayland Merkez Bankası tarafından bugün yapılan açıklamada CBDC pilot testinin geliştirilmesine rehberlik edeceği söylenen çalışmaların ve kamuoyu araştırmasının sonuçları paylaşıldı.

Yapılan açıklamada ulusal merkezi dijital paranın (CBDC) halk tarafından kullanımına ilişkin detaylar paylaşıldı. Buna göre CBDC’nin maksimum potansiyele sahip olabilmesi adına para politikası iletimini, finansal kurumları veya genel finansal istikrarı olumsuz etkilememesi gerektiğine parmak basıldı.

Perakende CBDC yönergesi ile ilgili şu 3 önemli başlık üzerinde duruldu:

CBDC nakit benzeri ve faizsiz olmalıdır.

Finansal kurumlar gibi aracılar CBDC’yi genel halka dağıtacaktır.

CBDC’yi dönüştürmek için koşulların belirlenmesi zorunludur.

Öte yandan yapılan araştırmalar Tayland halkının CBDC’lere sıcak baktığını gösteriyor. Nitekim paylaşılan bir raporda halkın CBDC’yi gelecekte güvenli bir finansal yeniliğin gelişmesini teşvik etme potansiyeline sahip, erişime ve rekabete açık, faydalı bir altyapı olarak değerlendirdiği belirtiliyor.

Yetkili merciler ise vatandaşların CBDC’ye olan talebinin kademeli olarak artacağını ve CBDC’nin ileride nakit ve e-paranın kısmen yerine geçerek alternatif bir ödeme seçeneği haline gelebileceğini ifade ediyorlar. Ödemeler için CBDC kullanımının değerlendirilmesi aşamasının ise 2022’nin ikinci çeyreğinde başlaması planlanıyor.

Tayland, Bitcoin ve NFT’lere Sıcak Bakmıyor

CBDC’leri ve dijital ödemeleri keşfetme noktasında Asya’daki ülkeler arasında ön sıralarda yer alan Tayland, bir süredir CBDC üzerinde çalışıyor. Ülke, “Çoklu CBDC Köprüsü” projesinde Çin, Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri merkez bankalarıyla iş birliği halinde.

Buna karşın Bitcoin’in ödeme birimi olarak kabul edilmesi konusuna sıcak bakmayan Tayland hükumeti, CBDC haricindeki kripto para birimlerine karşı da olumsuz bir tutum sergilemeyi sürdürüyor. Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, ülkedeki kripto para borsalarının Dogecoin, fan tokenları ve mantarsız belirteçler (NFTs) gibi “fenomen” belirteçleriyle ilgili hizmetler sunmasını da yasaklamış durumda.

Çin’in de Bitcoin yanlısı tavır takınmaması ve merkez bankası dijital parası üzerinde çalışıyor olduğu düşünüldüğünde, devletlerin Bitcoin’i kendi dijital paralarına rakip olarak gördüğü söylenebilir.

www.bitcoinsistemi.com

Exit mobile version