Son 24 saatte %35 oranında yükselen ve gün içinde yeni bir ATH belirleyen Solana, son günlerin en çok konuşulan projeleri arasında yer alıyor.
Solana, merkeziyetsiz finans (DeFi) çözümleri sağlamak için blockchain teknolojisinin izinsiz doğasına dayanan, oldukça işlevsel bir açık kaynak projesidir. Projeyle ilgili fikir ve ilk çalışmalar 2017’de başlarken, Solana merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Solana Vakfı tarafından Mart 2020’de resmi olarak başlatıldı.
Solana, hızlı, güvenli, ölçeklenebilir, merkezi olmayan uygulamalar ve pazarlar sağlayan web ölçekli, yüksek performanslı, dördüncü nesil bir blockchain’dir. Daha fazla ölçeklenebilirlik sağlamak için açık bir altyapıdan yararlanır. Verimliliği en üst düzeye çıkarmak için de zaman damgalı işlemlerle birlikte girişte düşük bir engele sahip bir proof of stake konsensüs mekanizması kullanır.
Yenilikçi hibrit fikir birliği modeli nedeniyle Solana, hem küçük ölçekli yatırımcılar hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çekiyor. Solana Vakfı için önemli bir odak noktası, merkezi olmayan finansmanı daha büyük ölçekte erişilebilir kılmaktır.
SOL Token
SOL token’ı, Solana’nın ekosistemindeki yerel para birimidir. Solana ağındaki ücretleri ödemek için üretilmiştir. Token, on-chain programları çalıştırma veya çıktısını doğrulama karşılığında Solana kümesindeki node’lara geçebilir. SOL’un bir başka kullanımı, “lamport” olarak bilinen birimlerle mikro ödemeleri gerçekleştirmektir.
Bunun dışında ek ödüller kazanmak için token’ı stake edebilirsiniz. Staking, kullanıcılar yalnızca tokenlerini tutmak istiyorlarsa, kâr elde etmeleri için iyi bir yoldur. SOL ayrıca bir blockchain node’u olmak için de stake edilebilir. SOL’un dolaşımdaki mevcut arzı 286 milyon, toplam arzı ise 488 milyondur.
Solana’yı Diğerlerinden Ayıran Nedir?
Solana’nın masaya getirdiği önemli yeniliklerden biri, Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilen Proof of History (PoH) fikir birliğidir. Bu konsept, protokolün daha fazla ölçeklenebilir olmasını sağlar ve bu da kullanılabilirliği artırır. Solana, blockchain’in sunduğu inanılmaz derecede kısa işlem süreleri nedeniyle kripto varlık alanında sıklıkla konuşulur. Solana’nın hibrit protokolü, hem işlem hem de akıllı sözleşme yürütme için önemli ölçüde azaltılmış doğrulama süreleri sağlar. Yıldırım hızındaki işlem süreleriyle Solana, kurumsal ilgiyi de çekti. Solana protokolü hem küçük kullanıcılara hem de kurumsal müşterilere aynı şekilde hizmet etmeyi amaçlamaktadır.
Protokol, ölçeklenebilirliği ve hızlı işlemleri garanti ederken, düşük işlem maliyetlerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.