SEC başkanı Gensler: Regüle olmayan teknolojiler uzun süre hayatta kalamaz

SEC başkanı Gensler: Kripto paraları yasaklama gibi bir plân yok

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun iki başkanı DACOM Konferansı’nda biraraya geldi. Şu anki başkan Gary Gensler ile onun selefi olan Jay Clayton, kripto paralar ve özellikle de merkeziyetsiz finans konusunda önemli açıklamalarda bulundular.

Hem Clayton hem Gensler kripto paraların merkezileştikçe regüle edilmesinin daha kolay olacağını ve karmaşanın yavaş yavaş ortadan kalkacağını iddia ederken, Clayton, Gensler’a kripto para evrenini önceki açıklamalarında “Vahşi Batı”ya benzetmesini sordu.

“Herkes otoriteleri atlatmak istiyor”

Gensler ise bu dönemi Fed kurulmadan önceki, birçok regüle edilmemiş kurumun kendi parasını çıkarabildiği “Vahşi Bankacılık” dönemine benzettiğini, o zaman da Fed’in kurulmasıyla birlikte sistemin düzene girdiğini belirtti:

“Girişimcilerin para topladığı çok fazla proje var. Sonra da kağıt işlerini takip ettirdikleri avukatlara dönüp, ‘Otoriteleri nasıl atlatırız?’ diyorlar. Ben bunu doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum. Bu biraz Vahşi Batı’ya benziyor, evet.”

Clayton: Dijitalleşme bir derecede merkeziyetçilik de getiriyor

Eski başkan Clayton ise dijital varlıkların tüm dünyaya yayılmış olmaları sebebiyle regülasyonların tek bir noktadan uygulanmasının çok zor olduğunu söyledi:

“Bu dijital varlıkların küresel şekilde yayılmış olması regülasyonla konusunda tek bir kriter belirlenmesini zorlaştırıyor. Bir de, bu endüstride sanırım regülatörlere hızlıca beyzbol topu fırlatabileceğini düşünenler de vardı. Ama dijitalleşme bir derecede merkeziyetçilik de getiriyor. Bu da regülasyonların önündeki engelleri kaldırmaya başlayacak.”

“İnternetin ilk günleri gibi…”

Clayton’ın ardından sözü alan Gensler da, eski mevkidaşına katıldığını söyledi ve internetin ilk günlerinde de bir düzensizlik olduğunu ancak daha sonra kontrolün sağlandığını belirtti:

“İnternetin ilk günlerinde de gördüğümüz gibi… 1990’larda çok fazla yarışma ve mücadele vardı. Sonra ise bir merkezileşme gördük. Şu anda da piyasanın iki tarafını biraraya getirebiliriz.”

Daha sonra merkeziyetsiz finans, menkul kıymet konusu ve özellikle regülasyonlara değinen Gensler, kısa süre önce de dediği gibi yine birçok yeni teknolojinin regülasyonlara uymadığı takdirde hayatına uzun süre devam edemeyeceği konusundaki görüşünü yineledi. Gensler’ın ifadeleri şu şekilde:

“İnovasyon sağlıyorlar ama…”

Bugün merkeziyetsiz finans denen teknolojinin gerçekten bazı konularda inovasyon getirdiğini düşünüyorum ancak bunların tam anlamıyla merkeziyetsiz olmadığını görmek lazım. Birçoğu getiri sağlıyor, token’ları yönetişim gücü, ödüller, ‘stake’ ücretleri ve diğer tarzda getiriler sağlıyor.

Kişiden kişiye borç verme ile DeFi konusunda kıyaslama yapmak 2-3 yılımızı aldı. P2P borç verme platformlarının da menkul kıymet olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Benzer hareketler yapılıyorsa, benzer regülasyonlar uygulanmalıdır.

“Platformlar bize kaydolmalı”

Bitcoin’in tüm dünyadaki işlemlerine bakıldığında bunların çoğunluğunun ABD içinde olmadığını görüyoruz. Ancak… Platformların gelip bize kaydolması gerekiyor. Yatırımcı korumasını garanti etmesi, manipülasyonu önlemesi, şeffaflık ve saklama işlerini sorunsuz halledebilmesi gerekiyor. Yapılması gerekenleri onlar da biliyor.

Menkul kıymetler piyasasındaki kural şudur: yatırımcı neye yatırım yapmak istediğini seçer ve riskini de ona göre alır. Ancak parayı toplayanlar, çıkaranlar, gerekli olan resmi tüm işlemleri yapmak ve paylaşmak zorundadırlar.

“Regülasyonların dışında kalırlarsa fazla devam edemezler”

Ancak şu anda yatırımcılar olması gerektiği gibi korunmuyorlar. En azından benim inandığım şekilde korunmuyorlar. Sadece varlık olarak bakmamak lazım. Projeler de, teknoloji de önemli. Sadece tarihe bakın. Teknolojiler, kamu politikaları kurallarının dışında kaldıkları zaman uzun süreli yaşayamıyorlar.

Defi’ın sağladığı inovasyonlar gerçek olabilir ancak regülasyon çerçevesinin dışında kaldıkları sürece uzun vadeli olamazlar.

“Çizgiyi geçenleri geri çağırın”

Avukatlara, muhasebecilere, danışmanlara bir mesajım var. Evet, s,z müşterilerinize en iyi önerinizi sunmak istiyorsunuz ama kamu yararını da düşünmenizi istiyorum. Siz kapıdaki güvenliksiniz. Onlar çizgiyi geçtikleri zaman, onları geri çağırın.

uzmancoin.com

Exit mobile version