Bu yazıda geçmişteki benzer dönemlerde piyasaların nasıl tepki verdiğini inceleyeceğim ve içinde bulunduğumuz makro-ekonomik dönemin nasıl ayrıştığı hakkında yorum yapacağım.
İşgalin başlamasından yaklaşık olarak bir gün önce Erkan Öz Youtube kanalında işgal ihtimalini ve bunun piyasalara etkisini yorumlarken önceki benzer dönemlerde durumlarda piyasaların nasıl hareket ettiklerini inceledi. Öncelikle bu videoyu izlemeyi herkese öneriyorum. Kendisine de bu analiz için teşekkür ediyorum, çünkü bu yazının çıkış noktası videodaki analize dayanıyor.
Aşağıdaki grafiklerde işgallerin başlama tarihleri ve sonrasında ABD S&P500 Endeksi’nin performansını görebilirsiniz.
Peki bu karşılaştırmalar bize bugün için ne ifade ediyor?
Görüldüğü gibi işgal dönemlerinin başlangıç noktalarından itibaren borsalar orta vadede olumlu bir tepki vermişler. Ancak bu veriler kendi başına bize önümüzdeki dönemde piyasaların hızlı bir şekilde toparlanacağını ifade etmiyor. Yani sadece bu grafiklere bakarak analiz yapmak konuyu bağlamından koparmak anlamına gelir. Bunun nedeni ise geçmiş dönemlerdeki makro ekonomik göstergelerin bugünden ciddi şekilde ayrışması. Basit bir şekilde geçmiş dönemlerde Fed’in faiz ile verdiği tepkiyi ve enflasyon verilerini karşılaştıralım:
Yukarıdaki tabloya eklenmesi gereken çok fazla veri var. Büyüme beklentisi, enerji fiyatları, devletin borçlanma oranı ve enflasyon beklentisi verilerinin de bu analize eklenmesi ve daha detaylı bir analiz yapmak gerekli olur. Ancak bu yazıda basit bir karşılaştırma yapmak istediğim için sadece Fed’in faiz ile verdiği tepkiye ve halihazırdaki enflasyon oranlarını karşılaştırdım.
Bugünü önceki dönemlerden ayıran bir diğer önemli konu ise enerji fiyatları. Enerji maliyetlerinin artması ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı için Fed’in Mart ayındaki faiz artışını %0.25’de tutması artık neredeyse kesin. Ancak güncel durumunda etkisi büyüme rakamlarına özellikle 2022’in yarısında etki edeceği için, Fed’in bu sene kaç defa faiz artıracağı konusunda net bir yorum yapmak çok zor.
Kendi yorumunuzu paylaşmak ve eğer varsa sorularınızı yöneltmek için https://twitter.com/burak_tamac hesabındaki paylaşımların altına yorum olarak gönderebilirsiniz.