NFT’leri, rock müziği ve metaverse’ü bir araya getiren, aynı zamanda da bir NFT launchpad projesi olan Rock’n’Verse’ün kurucusu Selçuk Eser, kurucu ortağı Gözde Vanlı, projenin ortağı ve proje yöneticisi Onur Atam, Ecem Çuhacı Küçük moderatörlüğünde güzel bir sohbet gerçekleştirdi. Bu buluşmada neler konuşuldu, hangi konulara değinildi bir bakalım…
İçerik Rehberi
Rock’n’Verse Ne Zaman Doğdu?“Hikaye Discord’da Dönüyor”NFT, Web3, Metaverse Neden Bu Kadar Önemli?Topluluk Nerelere Gidebilir? Rock’n’Verse Ne Zaman Doğdu? Rock’n’Verse’ün kurucusu Selçuk Eser ve kurucu ortağı Gözde Vanlı’nın da programda belirttiği gibi proje aslında birkaç haftalık bir proje değil. Yapılan açıklamalara göre ikili bu proje üzerinde Ekim ayından bu yana çalışıyor. Onur Atam ise Kadir Köymen’in bir yayınında projeye rastladığını ve sonrasında uzun çabalar sonucunda Rock’n’Verse’ün sadece bir müzik NFT projesi olmaktan çıkıp içinde hem müziği hem NFT’leri hem metaverse’ü hem de launchpad’i barındıran büyük bir oluşuma dönüştüğünü ifade ediyor. Daha sonra Eser açıklamalarında, pandemi ile birlikte aklında bir şarkı yapıp bunu NFT olarak piyasaya sürme fikrinin oluştuğunu ve bu fikrin aklının bir köşesinde durduğunu ifade ediyor. SkinRunners grubu bir araya geldiğinde ve ilk klibi animasyon olarak çekmeye karar verdiklerini dile getiriyor. Klip ile ilgili ilk çizimler başladığında ve kendilerine çizimler ilk ulaştığında aklında bir ışık yandığını ifade eden Eser, bu çizimlerin NFT’ye benzediğini düşündüğünü ve bu projeyi nasıl hayata geçirebileceklerini planlamaya başladıklarını belirtiyor. Dolayısıyla Rock’n’Verse projesi pandemi sırasında ortaya çıkan ve NFT’ler ile birleşen bir proje olarak değerlendirilebilir.
Benim bakış açıma göre şimdiye kadar dijital platformlarda eserlerin kopyalanması ile ilgili bir problemimiz vardı ve eser sahibine aslında telif hakları olması gerektiği gibi yansımıyordu. Eserler her zaman kopyalanıp çoğaltılabiliyordu. NFT’ler benim bakış açıma göre bu kopyalamayı ortadan kaldıran ve eserlerin altına dijital imza atılmasını sağlayan bir teknoloji. 60’larda plaklarla başlayan döneme geri dönüyor gibiyiz. Yani sadece siz satın aldığınız zaman size ait olan eserler oluyor ve eserin sahibi de telif haklarını olması gerektiği gibi edinebiliyor.
NFT, Web3, Metaverse Neden Bu Kadar Önemli? Atam yaptığı açıklamalar sırasında, Türkiye’nin önemli müzisyenlerinden biri ile yaptıkları görüşmeye de değindi ve neden NFT’lerin, metaverse’ün ve Web3’ün bu kadar önemli olduğunu konuştuklarından bahsetti. Görüşmeler sonrasında ise ünlü müzisyenin, “Benim artık albüm çıkaracağım diye uğraşmama gerek yok, şarkıları NFT yapalım.” dediği ifade edildi. Tabii ki bu ünlü müzisyen ile görüşmeler devam ettiği için henüz ismini bilmiyoruz.. Buna ek olarak Atam’ın açıklamalarına göre Varlı’nın da belirttiği gibi sanatçılar şu anki geleneksel sistemler ile hem çok fazla çaba harcamak zorunda kalıyor hem çabalarının karşılığını yeterince alamıyor ve bu da sanatçıları durma noktasına getiriyor. dolayısıyla bu yeni teknolojilerin bahsi geçen noktalarda çok önemli olduğu düşünülüyor.