PwC Rapora göre dijital tokenler, taraftarların sporu destekleme şekillerini ve takımlarla etkileşim kurma biçimlerini temelden değiştirebilir.
Kamu ve özel kuruluşlara dünya çapında denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan Price Waterhouse Coopers (PwC)’nin yayımladığı Kuzey Amerika Sports Outlook 2022 raporuna göre NFT’ler ve dijital varlıklar, spor endüstrisinin ilk on trendinden birini oluşturuyor. Rapor, NFT’lerin spor teknoloji altyapısını değiştirmesi ve taraftarların katılımını artırması gibi konulara yer verdiği 3 ana kullanım örneğini ve bunların sporun geleceğini nasıl etkileyeceğini listeliyor.
Verilen ilk örnek, kimliği doğrulanmış ve sınırlı sayıda satılabilen dijital varlık NFT’lerdir. NFT’ler sayesinde tarihi maç biletlerinin dijitalleştirilmesi, basılması ve blockchain üzerinden alınıp satılabilmesi mümkün olabileceği için, hatıra olarak manevi bir önem taşıyor. Rapor ayrıca oluşturulacak bu özel koleksiyonların veya parçaların görüntülenebileceğini ve metaverse’ler arasında paylaşılabileceğini de belirtiyor.
Bilinen en ünlü NFT koleksiyonu örneği, Dapper Labs’ın NBA Top Shot isimli koleksiyonu olarak biliniyor. Dapper Labs’ın NBA tarihinin en önemli anlarını tokenize ettiği NBA Top Shot koleksiyonu, 2021’de 827 milyon dolarlık işlem gerçekleştirerek blockchain oyun endüstrisinde en çok işlem gerçekleştirilen Axie Infinity’den sonra ikinci sırada yer alıyor.
İkinci örnek ise kombine bilet sahibi taraftarların (STM) kullanım senaryosuyla ilgili. Kombine bilet sahibi müşterilere taraftar tokeni ile geçiş sağlamak, zaten sadık olan taraftarın edineceği deneyimi yükseltebilir. Ekstra özel içeriklerin yanı sıra stadyum deneyimlerine erişim sağlayacak olan STM’ler, katıldıkları oyunlar için özel NFT koleksiyonları alabilir. Ayrıca kulüpler, fiziksel biletlerini kaybeden taraftarların bu tokenler sayesinde maçlarla ilgili bir sıkıntı çekmemelerini sağlarsa, reklam kesintisine uğramayacak sponsorların da avantaj elde etmesini sağlayabilir.
Son örnekte de maçları şahsen izlemeye gitmeyen taraftarların sanal erişim tokenlerine talep göstermesi bekleniyor. Kombine biletin yeni bir versiyonu olarak tanımlanacak sanal erişim tokenleri, taraftarların oyuncu kameralarına, yedek kameralara ve hatta sanal soyunma odalarına erişim avantajını elde edebilmesini bile sağlıyor. Taraftar tokenleri konusunda başarı elde etmiş bazı futbol kulüplerine Paris Saint-Germain ve Manchester City örnek olarak verilebilir. Bu kulüpler taraftarlarını, maç gününü belirleme yada statta çalınacak müziği seçme gibi stratejik olmayan kararlara ortak ediyor.
PwC, takımlar ve ligler için en büyük gelir kaynağının sponsorluklar, bilet satışları ve medya hakları olduğunu açıkladı. Raporda ayrıca dijital varlık satışlarının “ciddi” bir gelir kaynağı haline gelebileceğini belirtilerek tokenize edilmiş biletlerin, NFT medya haklarının ve metaverse etkinliklerinin endüstrinin büyümesini teşvik etmesi gerektiği ifade edildi. Raporda, bunların gerçekleştirilebilmesi için kulüplerin, dijital satış verilerini mevcut müşteri veri tabanı bilgileriyle birleştiren güçlü bir teknolojiye ve vergi kısmını etkili şekilde yönetmek için güçlü bir hukuk ekibine ihtiyacı olacağı da vurgulandı.
NFT pazar yerleri ve spor dernekleri arasındaki ortaklıkların popülaritesi artıkça bu trendler de yükselişte kalmaya devam ediyor. Yakın zamanda, Solana NFT pazar yeri Magic Eden, 2022 NCAA erkekler basketbol turnuvasında taraftar katılımını artırmak için spor eğlence platformu Overtime ile işbirliği kurduğunu duyurmuştu.