JPMorgan, McDonald’s ve Manchester City FC birbirinden ilgisiz olan üç şirketin ortak bir yanı var, o da metaverse evrenine dahil olmaları.
Bloomberg, küresel olarak çok sayıda yeni kampanya ve projenin merkezinde yer alan üç boyutlu sanal dünya metaverse’ün, 2024’te yaklaşık 800 milyar dolar tutarında bir pazar fırsatına ulaşma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.
Birçok yeni metaverse platformu ortaya çıkmaya başladı, bazı metaverse platformları bu alanda adlarını şimdiden duyurmuş ve popüler olmuş durumda. Metaverse platformları oyun, sosyalleşme, sanat sergileri ve çok daha fazlası için yeni kanallar sağlar. Metaverse evrenindeki büyük platformlar hangileri? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Decentraland
Decentraland, şu anda en büyük metaverse platformlarından biri. Şubat 2020’de piyasaya sürülen Decentraland, geçen yılın sonunda aylık yaklaşık 300.000 aktif kullanıcıya ev sahipliği yaptı. Decentraland metaverse, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edildi ve tam bir deneyim elde etmek için kullanıcıların hesaplarını dijital cüzdanlarına bağlamasını gerektirirken oynaması ücretsizdir.
Decentraland’ın yerel tokeni MANA, CoinGecko’ya göre piyasa değeri 3,45 milyar dolar. Şu anda en çok işlem gören 34. kripto para birimi olan MANA, Decentraland’daki kullanıcı deneyiminin büyük bir bölümünü oluşturan sanal emlak mülklerini ve diğer koleksiyonları satın almak ve satmak için metaverse üzerinde kullanılır.
The Sandbox
The Sandbox, Decentraland ile birlikte erken başarı elde eden başka bir metaverse platformudur. Hong Kong merkezli oyun geliştiricisi Animoca Brands’in sahibi olduğu The Sandbox, 40 milyondan fazla indirmeye ve aylık 1 milyon aktif kullanıcıya sahiptir.
Sandbox aynı zamanda Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş topluluk odaklı bir metaverse projesidir. Platformun LAND ve SAND token olmak üzere iki adet yerel tokeni vardır. LAND ve SAND sahiplerine, platformun geleceğini belirleyen ve yöneten The Sandbox içindeki merkeziyetsiz özerk organizasyonda (DAO) söz hakkı verilir.
Zepeto
Zepeto, şu anda piyasadaki Asya merkezli en popüler metaverse projelerinden biridir. Güney Koreli internet devi Naver tarafından 2018 yılında piyasaya sürülen Zepeto, bu yıl itibarıyla aylık 20 milyon aktif kullanıcı tabanına sahip. Metaverse platformu geçen yıl kullanıcılarının %90’ının Güney Kore dışından geldiğini ve toplam kullanıcıların %80’inin genç olduğunu aktarmıştı.
Somnium Space
Somnium Space, sanal gerçeklik (VR) deneyimine odaklanarak 2018’de kurulan açık kaynaklı bir metaverse platformudur. Ayrıca, CUBE adlı kendi kripto para birimine de sahiptir. CUBE ile Somnium Space kullanıcıları metaverse üzerinde arazi alım satımı, oyunlar ve etkinlikler için ödeme yapabilir.
Cryptovoxels and Spatial
Sanat, birçok metaverse platformu için çok önemli olsa da, Cryptovoxels ve Spatial’ın merkezinde yer alıyor. Cryptovoxels, kullanıcıların arazi parselleri satın alabilecekleri ve üzerlerine mağazalar ve sanat galerileri inşa edebilecekleri Ethereum blok zinciri tarafından desteklenen başka bir metaverse hizmeti sunar.
New York merkezli metaverse projesi Spatial, dünyanın en büyük metaverse galerisini inşa etme sözü vererek sanatçılar tarafından metaverse evreni oluşturmayı amaçlıyor.
Meta ve daha fazlası
Meta’ya dönüşen Facebook’un ilk metaverse çalışması Horizon Worlds, Aralık ayında Kuzey Amerika’da yetişkinlere açıldı. Horizon Worlds ve Horizon Venues’un aylık kullanıcı tabanı aylık 300.000 kişiye ulaştı.
Meta, Horizon Worlds ve Horizon Venues’u metaverse platformu yerine “sosyal VR platformları” olarak adlandırsa da Mark Zuckerberg, Horizon yazılımının Meta’nın metaverse vizyonunun özü olduğunu söylüyor.