Onchain Momentum İndikatörlerine Göre Bitcoin “Pozitif Uyumsuzluk” Gösteriyor

Onchain Momentum İndikatörlerine Göre Bitcoin “Pozitif Uyumsuzluk” Gösteriyor

Market Realised Gradient Oscillator; Onchain metriklerinde oldukça önemli olan gerçekleşmiş fiyat verisini baz olarak alır ver market fiyatıyla arasındaki farktan bize momentum grafiği çıkararak uyumsuzlukları inceler.

Teknik analizde pozitif ve negatif RSI uyumsuzluklarını biliyorsunuz. Fiyat yeni dipler yaparken, RSI dipleri buna uyum sağlamıyor ve daha yüksek seviyelerde oluşuyorsa, piyasanın alım yönünde trend değiştireceği beklentisi oluşur.

Aynı şekilde fiyatlar yeni tepeler yaparken, RSI tepeleri bir öncekini geçemiyor ve daha aşağıda kalıyorsa da piyasanın satış yönünde trend değiştireceği beklentisi oluşur.

Market Realised Gradient Oscillator; bu işi onchain tarafında realised price ve gerçek fiyat arasındaki uyumsuzlukları inceleyerek yapar.

Yukarıdaki metrikte 28 günlük versiyonunu görüyorsunuz. 2021 senesine bakalım. Fiyat tepelerinin devamlı yükseler tepeler yaptığını fakat MRG(Market Realised Gradient) indikatörünün düşen tepeler yaptığını net bir şekilde görüyoruz.

Yani momentum giderek düşmüş ve ortada gördüğünüz kırmızı çizgi geçilip pozitif bölgede yeni tepe yapılamadığı konusunda da net bir fikir alındıktan sonra sat işlemi gerçekleşmelidir. En güzel örneklerinden birini 2021 Ocak-Mayıs arasında görebiliyoruz. Uzun süre momentum bağıra çağıra aşağı düşmüş.

Bir başka örneğini gene Mayıs-Ağustos arasında görüyoruz. Fiyat yeni dipler yapmaya devam ederken, MRG yükselen dipler yapıyor ve kırmızı ile gördüğünüz ortadaki çizgi pozitif bölgeye geçtiği noktada da kırılım gerçekleşiyor.

Bir başka örnek son Ekim-Kasım arası yaptığımız 69K tepesinde geliyor. Yukarıdaki grafikte gene fiyatın yeni bir tepeye hareket ederken, MRG’nin daha düşük bir tepeye doğru hareketlendiğini görebiliyoruz.

Peki Şimdi Neredeyiz?

Şu anda fiyatın düşen dipler yaptığını uzun süredir biliyoruz fakat MRG’nin hareketlerinin yeni yükselen dipler ve tepeler şeklinde olduğunu görüyoruz. Şu anda yapacağı tepe tabii ki önem taşıyor ama hem ortada gördüğünüz kırmızı çizginin geçilip pozitif tarafa geçmiş olmamız, hem de tekrar bir yeni MRG tepesi yapabilecek konumda olmamız momentum açısından olumlu.

Son olarak 140 günlük MRG’ye de uzun vadeli öngörü için bakarsak:

Metrikte görebileceğiniz gibi 2021 başında yaptığımız tepe (Şubat 2021) ile son tepe (Kasım 2021) arasındaki tepe uyumsuzluğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla yeni bir tepe yapılacaksa bunun MRG’de bize nereyi göstereceği oldukça önemli olacak.

Öncelikle ortadaki kırmızı çizgiyi geçerek negatif alandan çıkıp, pozitif alana geçmemiz gerekiyor ve sonra da son yapılan tepe ile ilişkisine bakmamız gerekiyor. 140 günlük olan veri oldukça temkinli yatırımcılar için işe yarayabilir ama uzun vadeli de bir öngörü bize katacaktır. Henüz onun için erken ama dipten yukarı doğru bir harekete başladığımızı en azından momentum açısından burada da görebiliyoruz.

www.bitcoinsistemi.com

Exit mobile version