Kripto paralar ile gelen büyük düşüş ile birlikte NFT sektöründe de şu an itibari ile en düşük seviyeleri görmeye başladık.
Okuma Süresi: 2 Dakika Bu başlığı atmama sebep olan analiz Haziran ayında NFT’lerin satışları 1 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşmesi. Oysa ki bu sayı Ocak ayında 12,6 milyar dolardı. Karşılaştırma yaptığımızda son 12 ayın en düşük seviyelerde satış gerçekleştiğini görmüş oluyoruz.
İçerik Rehberi
Kripto Analiz Şirketi Chainalysis’in AnaliziNFT Kavramı Nasıl Ortaya Çıktı? Kripto Analiz Şirketi Chainalysis’in Analizi Blokchain ekosistemi içerisinde kripto paralar üzerine araştırma yapan Chainalysis‘e göre, NFT satışları Haziran ayında 1 milyar doların (830 milyon sterlin) biraz üzerinde gerçekleşti. Bu da satışların 648 milyon dolar olduğu geçen yılın aynı ayından bu yana en kötü performansı olduğunu gösteriyor. Satışlar Ocak ayında 12,6 milyar dolarla zirveye ulaşmıştı. Kripto para analiz şirketi olan Chainalysis ekonomisti Ethan McMahon, “Bu düşüş kesinlikle kripto piyasalarında gerçekleşen düşüş ile bağlantılı” dedi.
“Böyle zamanlar kaçınılmaz olarak etkilenen pazarlarda konsolidasyona yol açar ve NFT’ler için öne çıkan NFT’lerin koleksiyonları ve türleri açısından büyük olasılıkla bir geri çekilme göreceğiz.”
Zaten NFT piyasalarını daha doğrusu koleksiyonları takip ediyorsak bu geri çekilmeyi görüyoruz. Geçtiğimiz Kasım ayında yaklaşık 3 trilyon dolar değerinde olan kripto para piyasası, şimdi 1 trilyon dolardan daha az değere sahip.
Konsolidasyon, bir borcun borçlusu tarafından ödenmeyip zorunlu veya gönüllü olarak vade, faiz, tür ve benzeri yönlerden yeniden yapılandırılması anlamına gelmektedir.
NFT Kavramı Nasıl Ortaya Çıktı? Bu konu hakkında düşünüp dururken NFT kavramı nasıl ortaya çıktı diye sorular dolaşabilir kafanızda. Bunu kendimce şu şekilde açıklayabilirim. Covid’den öncesi ve Covid’den sonrası olarak düşünebiliriz. Bilenler muhakkak vardır. Normal hayatta varlıklı olan sanata, tarihe, kültüre önem veren insanların katılım sağladığı müzayedeler oluyordu. Tarihi eser satışları gerçekleşiyordu. Resim sergileri düzenleniyordu ve normal hayatımızda bu döngü devam ederken Covid ile birlikte bu döngü sağlanamaz hale geldi. Fiziksel ortamlarda bunlar gerçekleşemedi ve bu şeylere değer veren kişiler katılım sağlayamadı. Sanatçılar ister istemez hem kendilerini hem sanatlarını sergileyemedi ve bu bir sorun olarak ortaya çıkmaya başladı. Bunun üzerine bu sorunu nasıl çözebiliriz diye düşünülürken, fiziksel ortamda oluşan bu döngüyü dijital ortama taşımaya karar verdiler. Yani sanat eserlerimizi, tarihi eserlerimizi, düzenlenen müzayedeleri artık NFT pazarlarında açık arttırma veya değer biçme üzerine düzenlemeler yapmaya başladılar. Bir nevi fiziksel alanda ortaya çıkan boşluğu dijital ortamda doldurdular. Haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımızdan ve Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Haber Kaynak: coin-turk.com