New York FED Kripto Para Raporu Yayımladı! Bankacılık Tehlikede Mi?

New York FED Kripto Para Raporu Yayımladı! Bankacılık Tehlikede Mi?

Kripto para piyasasındaki büyüme stablecoinleri de yakından etkiliyor. Zira son ralliler sonrası en büyük iki stablecoin USDT ve USDC’nin piyasa değerinde ciddi bir büyüme görüldü.

Haber saatimiz itibariyle USDT‘nin piyasa değeri 78 milyar dolarken, USDC‘nin piyasa değeri ise 50 milyar dolar seviyelerinde.

Peki kripto para piyasalarının ana omurgasını oluşturan bu stablecoinler geleneksel bankacılık sistemi ile bir arada var olabilir mi?

ABD’nin stablecoin ihraç kurallarını düzenlemeye hazırladığı bugünlerde New York FED bir rapor yayımladı.

Raporda, dijital varlıkların geleneksel bankacılık sisteminin nasıl bir parçası olabileceğini tartışılırken stablecoinlerin oluşturduğu riskler de ele alınıyor.

Araştırmada Stablecoin arzının 130 milyar dolara ulaştığı belirtildi. New York FED’in araştırmacıları stablecoinler hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Stablecoinler finansal sistem genelinde geniş çapta benimsenirse, finansal kurumların bilançoları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilirler.

Uygun önlemler ve düzenlemelerle, stabilcoinler, geleneksel değer biçimleriyle aynı seviyede bir istikrar sağlama potansiyeline sahip.”

Araştırmacılar rezev destekli stablecoinlerin finansal sistemde yaygın olarak benimsenmesini 3 senaryoda ele aldı.

1.Senaryo: “Dar Banka”

Stablecoinlerin nakit karşılığında tokenleştirilmesini ifade eder.

“Dar bir bankacılık çerçevesi stabil paralar üzerinde ‘çalışma’ riskini en aza indiriyor ancak potansiyel olarak kredi aracılığını azaltabilir. Banka kredileri üzerindeki etki asgari düzeyde olacaktır.”

2.Senaryo: “İki Katmanlı Aracılık”

Stablecoinlerin ticari bankalarda tutulan mevduatlarla desteklenmesini ve bankaların bu stablecoinleri borç vermesini ifade eder.

Dar banka yaklaşımının aksine, stabilcoinlere büyük miktarda giriş, kredi verme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilirken, ticari ve merkez bankalarının genel bilançoları ve varlıkları değişmeden kalacaktır.

3.Senaryo: “Menkul Kıymet Varlıkları”

Stablecoinler için teminat olarak nakite eşdeğer menkul kıymetlerin tutulması gerekecektir.

Merkez bankasının bilançosu, daha düşük bankacılık rezervleri ile hafifçe daralacaktır.

Ticari banka mevduatları bankacılık sistemine geri dönüştürüleceği için kredi verme üzerindeki etkisi nötr olacaktır.

Sonuç

Araştırmacılar raporun sonuç bölümünde “İki Katmanlı Aracılık” sisteminin stablecoinler büyürken bile geleneksel banka kredisi biçimlerinin korunmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.

En fazla istikrarın “Dar Banka” yaklaşımı ile sağlanabileceği ancak bunun da stablecoinlerin kredi aracılığını ortadan kaldıracağı belirtildi.

www.bitcoinsistemi.com

Exit mobile version