Bu yazımızda MobileCoin nedir, kripto para birimi MOB nedir, MobileCoin nasıl satın alınır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. İşte MOB coin yorum ve geleceği hakkında detaylar…
MobileCoin, mobil cihazlar gibi normal kaynak kısıtlı ortamlarda konuşlandırılabilir olacak ve gizlilik ve güvenlik ile birlikte basit bir kullanıcı deneyimi sunacak şekilde tasarlanmıştır.
MobileCoin Nedir?
MobileCoin, 2017 yılında mevcut CEO Joshua Goldbard ve danışman ve Signal kurucusu Moxie Marlinspike tarafından yazılan bir teknik inceleme yayınladı. MobileCoin şirketi 2018’de kuruldu ve San Francisco’da bulunuyor, ancak kurumsal kaydını Delaware’de tutuyor. Proje, mobil cihazlara hızlı ve kolay ödeme sağlamayı hedefliyordu.
Teknik incelemeye göre, projenin motivasyonu şuydu:
Gizli anahtarları uzun bir süre boyunca güvenilir bir şekilde muhafaza edecek donanıma sahip olmayan kullanıcılar için kaynakların kısıtlı olduğu ortamlarda dağıtılabilen hızlı, özel ve kullanımı kolay bir kripto para birimi geliştirin, üstelik fonların kontrolünü bir ödemeye bırakmadan işleme hizmet sağlamak.
Mobile Coin, Aralık 2020’de yayına girdi ve web sitesinde “telefonunuzda dijital nakit olarak kullanılmak üzere tasarlanmış bir kripto para birimi” olarak tanımlandı. Neredeyse anlık işlemlerle kullanımı kolaydır”, bu, başlangıçta teknik incelemede ortaya konan hedefi belirtmenin daha basit bir yoludur.
MobileCoin bir dizi yeni teknik kullanıyor, ancak bunların çoğu MobileCoin ile ilgili olarak kabul edilebilecek önemli ayrıntıları ele almayan teknik belgelerle veya akran tarafından gözden geçirilmemiş ve eksik veya hata içeren belgelerle destekleniyor.
Teknik çalışmaların diğer bazı alanları ancak doğrudan kaynak kodu ve dokümantasyon incelenerek anlaşılabilir. Ve dürüst olmak gerekirse, matematik geçmişiniz yoksa, MobileCoin tarafından yaygın olarak kullanılan eliptik eğri kriptografisinin ve gelişmiş Schnorr benzeri imzaların inceliklerini anlamanız beklenemez.
MobileCoin Hakkında Temel Bir Anlayış
MobileCoin, WhatsApp, Facebook Messenger veya Signal gibi bir mobil mesajlaşma uygulamasının bir MobileCoin cüzdanıyla entegre olabilmesi için tasarlanmıştır.
MobileCoin, bir İtibar Kanıtı protokolü olan Stellar Consensus Protocol kullanılarak geliştirildi. Geliştiricilerin amacı, her ikisi de Marlinspike tarafından geliştirilen Signal protokolünü kullanan Signal ve WhatsApp mesajlaşma uygulamalarına benzer uçtan uca şifreli bir ekosistem oluşturmaktı.
Stellar Consensus Protocol’ün Stellar Network ile aynı olmadığını not etmek önemlidir. Stellar Network, Stellar Consensus Protocol üzerinde çalışırken, MobileCoin tarafından kullanılandan ayrı bir uygulamadır. Ancak MobileCoin, hızı ve verimliliği nedeniyle Stellar blok zincirini kullanır.
MobileCoin tarafından kullanılan fikir birliği modeli, Bizans Hata Toleranslıdır ve Stellar tarafından kullanılanın kopyasıdır. Bu, kullanılan doğrulama nodelerinin MobileCoin Foundation tarafından onaylanması gerektiği anlamına gelir.
Ayrıca, bu nodelerin, belirli uygulama kodunu ve bellekteki verileri izole eden donanım tabanlı bellek şifrelemesi sunan Intel SGX yonga seti kullanılarak oluşturulmuş bir makinede çalışması gerekir. İlginç bir şekilde, bir node çalıştırmak için herhangi bir stake etme gereksiniminden veya çalışan düğümler için herhangi bir teşvik ödülünden bahsedilmiyor.
MobileCoin teknik incelemesine göre:
Bir kullanıcı uygulamayı yükleyebilmeli, 4 haneli bir PIN girebilmeli ve telefon numaraları veya diğer kullanıcı tanımlayıcıları ile adreslenen diğer kullanıcılara/kullanıcılardan para gönderebilmeli/alabilmelidir. İşlemler bir saniyeden az sürmeli, fonlar hemen kullanıma hazır olmalı ve ne mesajlaşma servisi ne de başka herhangi bir üçüncü taraf, bir kullanıcının hesap bakiyesi veya işlem geçmişi hakkında (kimin kime ödeme yaptığı gibi) hiçbir şey öğrenmemelidir. Herhangi bir noktada, bir kullanıcı uygulamayı yeniden yükleyebilmeli veya yeni bir telefon alabilmeli ve 4 haneli bir PIN girerek fonlarına güvenli erişim sağlayabilmelidir. Ödemeler, uygulamalar ve ağlar arasında da mümkün olmalıdır.
MobileCoin geliştiricileri ayrıca, herhangi bir kripto para birimi veya blok zinciri projesinin temel zorluklarından birinin kullanılabilirlik olduğunu anlıyor. Aralık 2017 tarihli Wired makalesinde MobileCoin danışmanı Marlinspike’a göre:
Görmek istediğim yenilikler, kripto para birimini mevcut ödeme mekanizmalarından ayıran özelliklerden ödün vermeden kripto para birimini normal ortamlarda konuşlandırılabilir hale getiren yeniliklerdir.
Stellar Consensus Protokolünü Stellar Network ile karıştırmayın. Stellar Consensus Protocol’ü kullanarak, doğrulama nodeleri, blok zincirinin tam işlem geçmişini mutlaka depolamaz. Bunun yerine, her işlem tamamlandıktan sonra çoğu veriyi atarlar. Bu, MobileCoin’i, ister bir hükümetten isterse kullanıcıları takip etmek ve şantaj yapmak isteyen bir suçludan geliyor olsun, gözetime karşı daha dirençli hale getirir.
Gelecekteki Kullanımlar
MobileCoin bir kripto para birimi olarak oldukça yeni olduğundan ve Signal’deki ödeme sistemi sınırlı bir betada olduğundan, gelecekteki geliştirmeler hakkında çok az konuşuldu, ancak CryptoNote protokolüne dayalı diğer herhangi bir blok zinciri gibi MobileCoin’in de yapabileceği öne sürüldü. ikinci katman uzantılarını, çoklu imzayı, işlem kanıtlarını, emanet pazaryerlerini ve çok daha fazlasını destekler.
Düzenleyicilerle İlgili Tarihsel Sorunlar
Mesajlaşma uygulamalarının ve kripto para birimlerinin birlikte düzenleyiciler tarafından iyi karşılanmadığı iyi biliniyor. Hem Kik hem de KIN tokeni ve Telegram, SEC ile savaşlara girdi ve sonunda her ikisi de mesajlaşma uygulamalarına kripto para birimi desteği eklemekten vazgeçmeyi seçti. Ancak MobileCoin, risk sermayedarları tarafından desteklendiği ve Kik ve Telegram gibi ICO aracılığıyla finanse edilmediği için güvenli olabilir.
Düzenleyiciler, mesajlaşma uygulamaları üzerinden kripto ödemelerini sevmezler. Telegram, düzenleyicilerle birkaç yıl mücadele ettikten sonra 2020’de kendi kripto para birimi projesini kapatmayı seçti. Bundan önce, hızlı ve güvenli değer aktarımı için Telegram’da kullanılabilecek bir GRAM tokeni çıkarmayı planlıyorlardı.
Düzenleme için en zor yargı yetkisi ABD gibi görünüyor ve şimdiye kadar Signal bu pazardan kaçınıyor. MobileCoin Github’da, MobileCoin Cüzdanının ABD’deki kişi veya kuruluşlar, ABD’de bulunan kişi veya kuruluşlar veya diğer yasaklanmış yargı bölgelerindeki kişi veya kuruluşlar tarafından indirilemeyeceği veya kullanılamayacağına dair bir uyarı bile var.
MOB Coin Yorum ve Geleceği 2022
Moxie Martinspike’in hiçbir zaman MobileCoin’in CTO’su olup olmadığı konusundaki tartışmayı bir kenara bırakırsak, muhtemelen asla cevaplanamayacak olan MobileCoin fikri mükemmel bir fikir. Ve uygulama da iyi düşünülmüş görünüyor.
Sonuçta, dijital para biriminin çoğu kullanım için sonunda fiziksel para biriminin yerini alacağı açık görünüyor. Akıllı telefon taşıyan bu kadar çok insan varken, yalnızca bir mobil uygulama aracılığıyla hızlı ve kolay bir şekilde aktarılabilen bir para birimi oluşturmak mantıklı geliyor.
Ancak yine de ele alınması gereken bir dizi soru var. MobileCoin hızlı ve güvenli para transferi vaadini yerine getirecek mi? Kullanıcılar, mesajlaşma uygulamalarında kripto para kullanımını gerçekten benimseyecek mi?
Şu anda en önemli soru, projenin düzenleyicilerin önünde mi kalacağı yoksa Kik ve Telegram ile aynı kaderi mi yaşayacağıdır.
MOB için hala erken günler, ancak şu ana kadar işler umut verici görünüyor. Zaman içinde nasıl geliştiğini görmek için projeye göz atmanızı öneririz.
MOB Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 MOB Coin TL’den işlem görüyor. MOB Coin fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. MOB Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.
MOB Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 MOB Coin dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Mart ayı itibariyle MOB Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 73.45 dolarla kaydetti. Bununla birlikte MOB yılın en düşük seviyesini ise 1.03 dolarla belirledi.