Microsoft’un araştırma kolunun Çin’in dev ismi Alibaba Group ve Carnegie Mellon University ile birlikte yayımladığı makalede, Ethereum blockchaininde yer alan Argus adlı bir projenin korsanla mücadelede nasıl kullanılabileceği değerlendirildi.
Microsoft Research Asia, Alibaba Group ve Carnegie Mellon University iş birliğiyle Ethereum ağında tasarlanıp geliştirilen Argus, “kamuya açık ilk korsan karşıtı sistem” olarak tanıtıldı.
Argus; blockchainin getirdiği anonimlik ve şeffaflık sayesinde insanlara kendi kimliklerini ifşa etmeden korsan ihbarında bulunabilme fırsatı tanıyacak.
Telif hakkıyla korunan yazılımsal, görsel ve işitsel materyallerin korsan sürümlerinin şeffaf şekilde tespitini sağlayan muhbirler, ihbar çağrısında bulunan kuruluş tarafından “kısa süre içerisinde” ödüllendirilecek.
İhbar sürecinin “hem hızlı hem de verimli” bir şekilde gerçekleşmesine önem verildiği için bu sürecin işlem ücreti bakımından uygun olması gerekiyor.
Araştırmacılar, bu gerekliliği karşılamak adına “bazı kriptografik operasyonları optimize ederek korsan ihbarının öbür türlü binlerce işleme denk olacak maliyetini, yaklaşık 14 ETH transferi işlemi yapmanın maliyetine düşürdü.“
Argus için yayımlanan 11 sayfalık makalede, korsanla mücadeleye “güvenilir bir (kuruma) gerek olmadan, tamamen şeffaf bir çözüm getirmenin mümkün olduğu” ve bunun, korsanla mücadele özelinde bir “paradigma değişimine yol açabileceği” sonucuna ulaşıldı.
Microsoft’un eski CEO’larından Steve Ballmer, 2018’de geriye dönük bir açıklama yapıp, Çin’deki şirketlerin %90’ının Windows kullandığını fakat bunların sadece %1’inin ürünün parasını ödediğini söylemiş, Microsoft’un bu yüzden 10 milyar dolardan fazla kâr fırsatını kaçırdığını eklemişti.
Bill Gates, 1998’de Washington Üniversitesinde yaptığı meşhur konuşmada korsan ürünlerin Microsoft’a dolaylı yoldan fayda sağlayacağı mesajını verip, “Çin’de her yıl yaklaşık 3 milyon bilgisayar satılıyor olsa da insanlar bunların yazılımına para vermiyor. Ama bir gün, verecekler. Ayrıca bunları çalmaya devam ettikleri müddetçe, çaldıkları yazılımın bizimki olmasını istiyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.