Merkeziyetsiz Müzik: Audius Projesi ve AUDIO Token

Merkeziyetsiz Müzik: Audius Projesi ve AUDIO Token

Dijitalleşmenin etkili olduğu müzik yayın sektörü, blok zinciri dönüşümünden de payını alıyor. Tekelleşmiş plak şirketleri ve sesli yayın organlarından uzaklaşmak isteyen müzisyenler, eserlerini yayınlayabilecekleri bir platform arayışı içindeler. Ek olarak, yayını gerçekleştirdikleri platformun adil bir gelir modeli olmasını ve daha özgür olmayı istiyorlar. Audius projesi, tam da bu açığı kapatmak amacıyla müzik yayın endüstrisine büyük bir alternatif olarak geliştirildi. Merkeziyetsiz müzik yayını sunan ve katılımcıları AUDIO token ile ödüllendiren Audius nedir?

Kısaltması: AUDIO

Block zinciri: Ethereum

Token Tipi: “Governance”, Yönetişim Tokenı

Toplam Arz: 1,043,525,641 

Dolaşımda: 400,244,000 (23 Ağustos 2021 itibari ile)

 

Dönüşen Müzik Endüstrisi

Günümüzde plaklar ve kasetler müzik endüstrisinin nostaljik ürünleri olarak biliniyor. Müziğin, sanatçıdan dinleyicilerine aktarılmasının yöntemleri teknolojiyle beraber değişiyor. Artık, müzik dinlemek için birçoğumuz Spotify ya da Apple Music gibi online servisleri tercih ediyoruz. Audius projesine giden süreci anlamak için dönüşen müzik endüstrisini verilerle birlikte incelemenin yararlı olacağını düşünüyorum.

Yayın Sağlayıcısına Göre Global Müzik Endüstrisi Kar Grafiği (Milyar Dolar)

IPFI (International Federation of the Phonographic Industry) 2021 raporuna göre, müzik endüstrisi son on yıldır ciddi bir değişim geçiriyor. Global fiziksel satışların sayısı azalırken, Apple Music ya da Spotify gibi, yayın servislerinin sayısının arttığını görüyoruz. 2010 yılında global müzik gelirlerinde sadece %0.4’lük bir paya sahip olan servis sağlayıcıları, 2020 yılında %13.4’lük bir pay elde etti. Öte yandan, 2001 yılında yılında %23’lük pay ile piyasayı domine eden fiziksel satışlar, geçtiğimiz yılı %4.2 ile kapattı. Dijital dönüşümün müzik sektörüne olan etkisi oldukça büyük ve böyle bir zemin varken blok zinciri teknolojisinin müzik piyasasını bir hayli değiştireceğini söylemek mümkün.

Audius Ekibi

Projenin ekibinde, alanında başarılı toplamda 19 isim yer alıyor.

Audius Kurucu Ortakları

Ekibin kurucularından Roneil Rumburg, Bitcoin ödemelerinin hızlı bir şekilde gerçekleşebilmesi amacıyla kurulmuş “BlackSlash” organizasyonunda çalışmış bir isimdir. Blok zinciri ve yapay zeka sektörlerinde deneyimi olan Rumburg, alanında deneyimli bir bilgisayar programcısıdır. Ayrıca, Lightning Labs başta olmak üzere kripto ekosistemindeki projelerin çekirdek yatırımcılarındandır.

Projenin diğer kurucu ortağı Forrest Browning olduğunu görüyoruz. Kendisinin daha önce kurmuş olduğu StacksWare şirketini üniversitede bir proje olarak başlatmıştır. Buna paralel olarak, Forbes kurumu tarafından otuz yaş altı başarılı isimler arasında yer almıştır.

Ayrıca, danışmanlar kısmında deadmau5 ve 3LAU gibi popüler DJ’lerin yanı sıra EA Games ve Twitch gibi firmaların kurucu ortakları da bulunuyor.

Projenin mainnet’i 2020 yılının Eylül ayında deadmau5 ve RAC isimli sanatçıların canlı performansları ile gerçekleşti. Audius, mainnet’e kadar olan süre içerisinde Pantera Capital ve Binance Labs gibi yatırımcılardan fon topladı. Ayrıca, 2018 yılından beri geliştiriliyor. 

AUDIO Nereden Alınır?

AUDIO token; Binance, FTX, Crypto.com gibi popüler merkezi kripto borsalardan satın alınabilir. Buna ek olarak, 1inch ve Uniswap gibi merkeziyetsiz borsalardan da AUDIO alımı gerçekleştirebilirsiniz. 

Temel Özellikler

Audius, açık kaynak ve topluluk tarafından yönetilen müzik ve podcast üreticilerini adil bir şekilde ödüllendirmek amacıyla kurulmuş merkeziyetsiz bir yayın platformudur. Audius kullanıcıları, projenin tokenı AUDIO ile ödüllendirilir.  AUDIO token, ağın güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılır. Kullanıcılar, AUDIO tokenlarını “stake” ederek pasif gelir elde edebilirler. Ayrıca, sanatçılar, AUDIO stake etmeleri durumunda farklı özelliklerden faydalanabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse; Audius platformunda, NFT koleksiyonlarının sergilenmesi bu özelliklerden bir tanesidir.  Projenin tokenı AUDIO’nun önemli bir rolü daha var. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi AUDIO aslında bir yönetişim tokenı olarak karşımıza çıkıyor. Böylelikle, AUDIO sahipleri, ağ üzerinde yapılacak oylamalarda söz sahibi olabiliyorlar. Buna paralel olarak, Audius projesinin demokratik ve merkeziyetsiz bir müzik yayın platformu olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak, ödüllendirme sistemi çalma listeleri ve favorilerin gelişimine göre de farklılık gösteriyor. En fazla takip edilen 5 parça ve 5 çalma listesiyle beraber, en fazla tercih edilen 10 API uygulaması sahipleri eğer Twitter ya da Instagram hesapları onaylıysa AUDIO token kazanabiliyorlar. Audius ağının amacı, adil bir şekilde müzik üreticilerine destek olmak olduğundan bahsettik. Bu sebeple, Audius mali politikası AUDIO tokenlarının %90’ını sanatçılara dağıtmak amacıyla düzenlendi. Sanatçıların parçalarını yüklemek için fazladan bir ücret ödemesine gerek yok. Ayrıca, dinleyiciler de herhangi bir ücret ödemek zorunda değiller. Fakat, demokratik ve eşit fırsat sunan bir ortamın suistimal edilebilmesi de mümkün. Henüz, telif hakkı konusundaki gri alan tam anlamıyla kapanmış değil. Audius yetkilileri, telif hakkı konusunda topluluğa ait bir değerlendirme sistemi geliştirildiğini söylüyor.  Audius ağının çalışmasında node işleten kişiler, sanatçılar ve dinleyiciler katkı sağlıyor. Node işleten kişiler de kendi aralarında ikiye ayrılıyor: içerik ve keşif nodeları. Bu nodeların, bir kısmı içeriklerin tutulması ve blok zincire katılmasını sağlarken diğeri ise sanatçıların, dinleyenleri ile buluşmasını sağlıyor.

uzmancoin.com

Exit mobile version