NFT’ler, Güneydoğu Asyalı sanatçıların kazançlı satışlar yapmasına ve sanatı özgürleştirmesine yardımcı oluyor.
COVID-19 salgınında sanat ve performans alanları kapanmadan önce, Malezya’nın Kuala Lumpur ve George Town kentlerinde sanat festivalleri ve galerileriyle sanatçılar sanatlarını sergileyebiliyordu.
Ancak salgınla birlikte sanatçıların birçoğu “fiziksel” sanatçılar olarak hayatta kalma mücadelesi verdi ve konfor alanlarından çıkmak zorunda kaldı. Bazıları, yeni ortaya çıkan, NFT ve kripto para birimi dünyasına giriş yaptı.
NFT sanat konsepti, sanat eserlerinin sergilenmesi için bir yol açtı ve benzeri görülmemiş bir dijital tüketicilik eğilimini yönlendirmeye başladı.
Malezya’da, NFT sanatı fikri, tasarım, multimedya, mühendislik ve mimarlık mezunları için eğlenceli bir kapı açtı. Nisan 2021’de NFT sanatı, Malaya Üniversitesi kampüsünde Dijital Sanat Galerisi Kripto Sergisini başlatarak dijital yaratıcılar topluluğu Filamen tarafından popülerleştirildi.
Malezya sanat ortamında, Temmuz ayında ilk Kripto Sanat Haftası’nı başlatıldı ve ilk yerel NFT pazarı Pentas.io’yu oluşturularak NFT sektörü hız yakaladı. Bazı yerel sanatçılar NFT sanatıyla milyonlarca Malezya ringgitine eşdeğer kripto para birimi elde etti.
Yeni Sanat Konsepti: NFT’ler
Malezya NFT sanatçısı Munira Hamzah Mumu konuyla ilgili şunları söyledi;
“Malezya’da NFT sanatı geçen yıl önemli bir büyüme kaydetti. Bu yeni kar amacı gütmeyen kuruluş ve dijital galeri, NFT sahnesindeki Malezyalı sanatçıları desteklemekte, gelir elde edilmesini sağlamakta ve Malezya sanatını küresel sahnede güçlendirmek, yükseltmek için eğitim materyalleri ve desteği sağlamaktadır.”
Malezyalı sanatçıların NFT sanat eserleri, Güneydoğu Asya ulusunun çok ırklı kültüründen ilham alan 3D animasyonları, İnternet memeleri ve illüstrasyonları içeriyor.
Moon, NFT sahnesinin büyümesinin, Malezya’daki sanatçıların geleneksel olarak sipariş edilen sanat eserlerinden geçimini sağlama biçimini değiştirdiğini, müşterinin isteklerine değil, sanatçıların isteklerine dayanan bir gelir kaynağının yanı sıra yeni keşfedilen bir güven sunduğunu söylüyor.
NFT’ler Sanata Neşe Getirdi
Sanatçı Kenny Ng Al Jazeera’ya şöyle konuştu;
“NFT sanatı, yaratıcılığımı genişletme, dilediğim gibi sergileme, telif hakkı sahipliğini izleme ve yaratım kayıtlarını tutma fırsatı veriyor.”
Katun adıyla tanınan Kuala Lumpur merkezli grafiti sanatçısı Abdul Hafiz Abdul Rahman, NFT koleksiyonlarından ikisini 24 saatten kısa bir sürede 127,6 ETH’ye satarak manşetlere taşındı. 1,6 milyon Malezya ringgiti (400.000 dolar) bir Malezyalı sanatçı tarafından tek bir sürümde satılan en pahalı NFT eser oldu.
Katun, Al Jazeera’ya verdiği demeçte şunları söyledi;
“Düzgün yapılırsa, kazanılan paranın herhangi bir Güneydoğu Asyalı sanatçı için gerçekten bir fark yaratabileceğini görmek çok açık, çünkü kripto sektörü katlanarak büyüyor.”
NFT’ler hızlı bir şekilde zengin olma planı gibi görünse de, Malezya’da ilerici, yardımsever bir topluluk haline geldi. Örneğin Katun, Güneydoğu Asyalı sanatçıları bir araya getirmek amacıyla dijital bir platform olan 4 Stages’i kurdu.