ABD Senatörü Warren, SEC Başkanı Gensler ve JPMorgan CEO’su Dimon, kripto karşıtı açıklamalarıyla yatırımcıların tepkisini çekti.
Spot Bitcoin ETF’lerin onaylanmasıyla birlikte kripto para piyasasında bahar havası yaşandı. Kripto yatırımcıları, boğa koşusunun başlamış olabileceğini düşünmeye başladı. 2022 yılındaki ayı piyasasının ve 2023 yılındaki toparlanma sürecinin ardından 2024’ün hareketli geçmesi bekleniliyor.
Kripto piyasasının olumlu ilerlediği bugünlerde, kripto karşıtlığıyla bilinen isimlerden kritik açıklamalar geldi. ABD Senatörü Elizabeth Warren, SEC Başkanı Gary Gensler ve JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, kripto para birimleri ile Bitcoin hakkında görüşlerini paylaştı.
Spot Bitcoin ETF’ler sonrası kripto karşıtları sahnede!
ABD’nin düzenleyici kurumu SEC, Bitcoin’in (BTC) gidişatını önemli ölçüde etkileyecek spot Bitcoin ETF’leri 10 Ocak tarihinde onayladı. SEC’nin onay vermesiyle birlikte 11 Ocak tarihinde ETF’ler işleme başladı. Kripto yatırımcıları spot Bitcoin ETF’lerin onaylanmasını kutlarken, sektörün yakından tanıdığı isimlerden dikkat çeken açıklamalar geldi.
Sık sık kripto karşıtı yorumlarda bulunan ve 2024 ABD seçimlerine hazırladığı programa kripto paralara sert müdahale gerektiğini de ekleyen ABD Senatörü Elizabeth Warren, SEC’nin spot Bitcoin ETF kararını eleştirdi. Warren, X üzerinden yaptığı paylaşımda, SEC’nin spot Bitcoin ETF kararının yanlış olduğunu savundu. Senatör, ABD’nin bir numaralı düzenleyici kurumunun onay vererek hukuk ve politika konusunda yanıldığını ifade etti.
The @SECgov is wrong on the law and wrong on the policy with respect to the Bitcoin ETF decision.
If the SEC is going to let crypto burrow even deeper into our financial system, then it’s more urgent than ever that crypto follow basic anti-money laundering rules.
— Elizabeth Warren (@SenWarren) January 11, 2024
SEC’ye seslenen Warren, düzenleyici kurumun ABD’nin finansal sistemine kriptoyu dahil etme niyetinin olması halinde daha katı düzenleyici çerçeve oluşturması gerekeceğini ima etti. Warren, “SEC, kriptonun finansal sistemimizin daha da derinlerine inmesine izin verecekse, kriptonun temel kara para aklama karşıtı kurallara uyması her zamankinden daha acil bir durumdur.” dedi.
Warren’ın paylaşımı kripto yatırımcılarının tepkisini çekti. Bir X kullanıcısı, Warren’a, “Sponsor olduğunuz bankalar küresel olarak tüm AML ve terör finansmanının yüzde 90’ını oluşturuyor ve şu anda AML’yi takip etmiyor. Oradan başlayın.” dedi.
Popüler kripto para analisti Kaleo, Warren’a tepki gösterdi. Kaleo, “Mantıklı bir çerçeve oluşturulmasına yardımcı olmak için sektörün nüanslarını gerçekten anlayan insanları göreve getirmenin zamanı gelmiştir.” dedi.
Warren’ın açıklamaları gündemi ısıtırken, bir başka açıklama SEC Başkanı Gary Gensler’den geldi. SEC’nin twitter hesabının hacklenmesi sonucu Spot Bitcoin ETF’leriyle ilgili yaptığı manipülatif paylaşımdan sonra sessizliğe bürünen Gensler, ETF’lere onay verdikten sonra sessizliğini bozdu.
SEC Başkanı Gary Gensler:
Kripto para birimlerini barındıran platformlar, federal yasalara uymalıdır.
Kripto paraların çoğunluğu, menkul kıymet yasaları kapsamında yer almaktadır. pic.twitter.com/8fLhrlYPXF
— Coinkolik (@Coinkolik) January 12, 2024
Gensler, Bitcoin’in kullanıldığı ödeme mekanizmasının yasa dışı faaliyetler olduğunu söyledi. Ayrıca Gensler, yeniden menkul kıymet tartışmalarını ateşleyecek bir söylemde bulundu. SEC Başkanı, “Menkul kıymetler yasalarınca #kripto paraların çoğu menkul kıymet sınıfındadır.” dedi. Gensler, kripto para birimi barındıran platformlardan da federal yasalara uymalarını talep etti.
JPMorgan CEO’su Jamie Dimon birkaç gün önce kripto yatırımcılarının tepkisini çeken açıklamalarda bulundu. Dimon, Bitcoin’in değersiz olduğunu ve suç faaliyetlerini kolaylaştırdığını ima etti. Bankacılık devi JPMorgan’ın CEO’su, Bitcoin’in sadece alınıp satılan bir varlık olmadığını, aynı zamanda kara para aklama ve terörizm finansmanı gibi durumlarda da tercih edildiğini söyledi. Geleneksel finansın öncü şirketlerinden JPMorgan’ın CEO’sunun bu yorumları büyük yankı uyandırdı.
Haber Kaynak: www.coinkolik.com