Jack Dorsey’nin yerine geçen Parag Agrawal hakkında bilinmeyenler: Bitcoin için iyi mi?

Jack Dorsey’nin yerine geçen Parag Agrawal hakkında bilinmeyenler: Bitcoin için iyi mi?

Tüm dünyada yüz milyonlarca kullanıcısı bulunan Twitter’da taşlar dün itibariyle yerinden oynadı. Amerikan medyasından CNBC’nin geçtiği “Jack Dorsey’nin istifa etmesi bekleniyor” haberi büyük şok etkisi yaratırken, daha sonra ise Twitter kurucusunun CEO’luğu bıraktığı ancak yönetim kurulunda olmaya devam edeceği bilgisi ise ortamı biraz daha rahatlattı.

İlk şokun atlatılmasının ardından ise, Dorsey’nin yerine geçen ve CTO’luktan CEO’luğa yükselen Parag Agrawal konuşulmaya başlandı. Özellikle kripto para evreni Agrawal’ın Bitcoin başta olmak üzere kripto paralara olan bakış açısını ve sosyal medya devinin son dönemdeki kripto atılımını devam ettirip ettirmeyeceğini merak ediyordu. Bilindiği üzere, Jack Dorsey tam bir Bitcoin destekçisi ve en büyük altcoin olan Ethereum dahil, Bitcoin dışındaki hiçbir kripto para ile ilgilenmiyor. Dorsey sadece Bitcoin’e destek oluyor ve her hafta düzenli olarak Bitcoin alıyor. Hatta Dorsey’nin hem kurucularından hem de CEO’su olduğu bir başka şirket Square’in Cash App uygulamasında da sadece Bitcoin alınabiliyor.

Madde madde Parag Agrawal: Bitcoin’e nasıl bakıyor?

*Merkeziyetsiz projenin lideri, bahşiş özelliğinin yaratıcısı

Twitter aslında sosyal medya için merkeziyetsiz bir protokol oluşturma fikrini ilk olarak 2019’da açıklamıştı ancak bu proje o dönem pek fazla ses getirmemişti. Ocak ayında Dorsey’nin açıklamasıyla beraber u konu çok daha fazla konuşulmuş, Ağustos ayında ise Bluesky adlı projenin başına Zcash’in eski geliştiricisi Jay Graber getirildi. İşte Graber seçimini yapan kişi Agrawal’dı. Graber daha sonra yaptığı bir açıklamda Agrawal’ı, “ekibin şampiyonu” olarak nitelendirmişti.

Yeni CEO Agrawal ayrıca, Twitter’ın Eylül ayında Bitcoin ile bahşiş ödeme ve NFT doğrulama özelliklerinin de yaratıcısı olarak görülüyor.

*Twitter’ı bulut sunucularına geçirdi

CTO olarak Agrawal, 2018’de platformun bulut sunucularına geçişine öncülük etti. Çünkü Twitter, tüm hizmetlerini ve projelerini kendi sunucularında devam ettirdiği için yavaş performans gösteriyor ve bu konuda eleştiri alıyordu. Agrawal, kendisini rahatsız eden bu durumla ilgili 2020’de verdiği bir röportajda “saç yumağı ifadesini kullanmıştı.

*Basamakları hızlıca çıkmayı başardı

Twitter hesabında çok fazla yazmayan, daha çok RT odaklı paylaşımlar yapan ve bu anlamda pek de Dorsey gibi olmayan Agrawal, sosyal medya devinde 2011 yılından itibaren mühendis olarak çalışmaya başladı. 2017’de ise CTO yani teknoloji yöneticisi oldu. Twitter’ın kurumsal web sitesindeki bilgilere göre, gelir ve tüketici mühendisliği konusundaki çalışmaları sayesinde şirketin ilk seçkin mühendisi olmayı da başardı.

*Kripto ekibinin işlerine de bakıyordu: Kripto paralara inanıyor

Merkeziyetsiz sosyal medya protokolü projesi blusky’la ilgilenmesinin yanında Twitter’ın kısa süre önce açıklanan kripto ekibinin de işlerine bakan yeni CEO, kurum içinden olan, isminin verilmesini istemeyen ve Decrypt’e konuşan bir kişiye göre kripto paralara sonuna kadar inanıyor.

*Kripto para tweet’leri atmıyor

Twitter hesabında çok fazla yorum yapmadığını söylediğimiz Agrawal’ın Bitcoin ve kripto paralarla ilgili tek tweet’i ise 2019 yılına ait… O da Nijerya’da düzenlenen bir Bitcoin konferansıyla ilgili yazdığı kısa bir cümleden ibaret. Ancak “Ne konuşma oldu ama… Bitcoin ve Nijerya” tweet’i bile onun Bitcoin destekçisi olduğunun önemli bir göstergesi… Ancak kripto paraların adeta patlama yaşadığı 2021’de az sayıda atılan tweet’lerinin çoğunun bu alanla ilgili olmaması da dikkat çekiyor.

Agrawal’ın, Jack Dorsey gibi sadece Bitcoin destekçisi olup olmadığı şu an bilinmiyor ancak kripto paralara önem ve destek verdiği ortada, dolayısıyla Dorsey’den bu anlamda çok daha farklı bir yönetim sergilemesi ya da kripto paraları dışlaması beklenmiyor.

uzmancoin.com

Exit mobile version