Son günlerde birçok ülkenin merkez bankasından kripto paralar konusunda olumsuz açıklamalar ardı ardına gelirken, Hindistan’dan Rusya’ya, ABD’den İngiltere’ye kadar önemli yargı bölgeleri kripto para regülasyonlarını artırmanın hatta onları yasaklamanın yollarını arıyor.
Konuyla ilgili olarak ise The Times gazetesine bir röportaj veren İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Finansal İstikrar Stratejisi ve Risk departmanının baş yöneticisi olan Sarah Breeden yaptığı açıklamada BoE’nin kripto paralar konusunda daha sert adımlar atmaya hazırlandığını söyledi.
Merkez bankalarının birbirleriyle olan iletişi ve işbirliklerinin daha da artacağını belirten Breeden, “Bu tek başına Birleşik Krallık’ın çözeceği bir durum değil. Kripto paralar hakkında yeterli bilgi elde edilemiyor. Kurumlar birlikte çalışmalı” dedi.
BoE de geçtiğimiz hafta yayımladığı finansal istikrar raporunda risk yönetiminin artırılacağını, sürdürülebilir inovasyon ortamının ve daha geniş çapta güvenin sağlanacağını belirtmişti.
The Times’a verdiği röportajda Finansal İstikrar Kurumu’nun (FSB) çalışmalarını da anlatan Breeden, 2000’li yılların sonlarında yaşanan mâli krizin ardından kurulan FSB’nin kripto para regülasyonları için yıllarını harcadığını ve dünyadaki tüm regülasyon kurumlarının birlikte çalışması için de çaba harcadığını ve gerçek bir regülasyon çerçevesi oluşturacaklarını söyledi:
“Henüz kripto paralar için uygun bir düzenleyici çerçeveye sahip değiliz, ancak yaptığımız şey kolları sıvamak ve onu oluşturmaya hazırlanmak”
Geçtiğimiz hafta da Rusya Merkez Bankası’ndan iki gün üst üste kripto paraların ülkede yasaklanması konusunda açıklamalar gelmişti. Kurum yetkilileri “Kripto paraları ülkemizde istemiyoruz. Finansal istikrarsızlığın sebebi onlar” demişlerdi.
Benzer bir açıklama da ABD’den gelmiş ve kripto paraların tümü için olmsa da, sabit coin’ler için “finansal istikrarsızlık sebebi…” yorumu yapılmıştı.