IMF’den Bitcoin ve Kripto Para Uyarısı Geldi!

IMF’den Bitcoin ve Kripto Para Uyarısı Geldi!

Bügün IMF tarafından yayınlanan bir makalede kripto para birimlerinin finansal istikrar üzerindeki etkileri ve zorlukları paylaşıldı.

Makalede ülkelere çağrıda bulunularak bu alanın düzenlenmesinin finansal istikrar için şart olduğunu vurgulandı. Kripto varlıkların faydalarından da bahsedilen makaleden satır başları şu şekilde:

“Kripto varlıkları yeni bir fırsatlar dünyası sunar: Hızlı ve kolay ödemeler, yenilikçi finansal hizmetler, dünyanın daha önce “bankasız” bölgelerine kapsayıcı erişim. Bunların hepsi kripto ekosistemi tarafından mümkün kılınmıştır.

Ancak fırsatlarla birlikte zorluklar ve riskler de gelir. En son Küresel Finansal İstikrar Raporu , kripto ekosisteminin oluşturduğu riskleri açıklıyor ve bu keşfedilmemiş bölgede gezinmeye yardımcı olacak bazı politika seçenekleri sunuyor.

Tüm kripto varlıklarının toplam piyasa değeri, 2021 yılının başından bu yana 10 kat artışla Eylül 2021 itibariyle 2 trilyon doları aştı. Borsalar, cüzdanlar, madenciler ve sabit para ihraççılarıyla dolu bir ekosistem de gelişiyor .

Bu kuruluşların çoğu, güçlü operasyonel, yönetişim ve risk uygulamalarından yoksundur.

Tüketici koruma riskleri önemli olmaya devam etmektedir.

Kripto varlıklarının (sözde) anonimliği, düzenleyiciler için veri boşlukları yaratır ve kara para aklama ve terörün finansmanı için istenmeyen kapılar açabilir.

Geleceğe bakıldığında, yaygın ve hızlı benimseme, vatandaşların yerel para birimi yerine kripto varlıklarını kullanmaya başladığı ekonomideki dolarizasyon güçlerini (veya bu durumda kriptolaştırmayı) güçlendirerek önemli zorluklar doğurabilir.

Kriptolaştırma, merkez bankalarının para politikasını etkin bir şekilde uygulama yeteneğini azaltabilir.

Kripto varlıklarının vergi kaçakçılığını kolaylaştırma potansiyeli göz önüne alındığında, maliye politikasına yönelik tehditler de yoğunlaşabilir.

İlk adım olarak, düzenleyiciler ve denetçiler, kripto ekosistemindeki hızlı gelişmeleri ve veri boşluklarını hızla ele alarak yaşattıkları riskleri izleyebilmelidir.

Ulusal düzenleyiciler de mevcut küresel standartların uygulanmasına öncelik vermelidir.

Stabilcoinlerin rolü büyüdükçe, düzenlemeler, oluşturdukları riskler ve hizmet ettikleri ekonomik işlevlerle orantılı olmalıdır.

Bazı yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde, kriptolaştırma, zayıf merkez bankası kredibilitesi, savunmasız bankacılık sistemleri, ödeme sistemlerindeki verimsizlikler ve finansal hizmetlere sınırlı erişimden kaynaklanabilir. Yetkililer, makroekonomik politikaları güçlendirmeye öncelik vermeli ve merkez bankası dijital para birimleri çıkarmanın ve ödeme sistemlerini iyileştirmenin faydalarını göz önünde bulundurmalıdır. “

www.bitcoinsistemi.com

Exit mobile version