Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) Eylül ayında yaptığı kripto para işlemlerini yasadışı ilân eden açıklama, piyasalarda da ciddi bir düşüş yaşanmasına sebep olmuş ancak bu durum kısa süreli kalmıştı. Çin’in ve dünyanın en büyük borsalarından biri olan Huobi’nin ise bu açıklamadan saatler önce Çin’den çıkış kararı aldığı belirtildi.
Ülkeyi terk etme kararı oybirliğiyle alındı
Hissedarların da katıldığı toplantıda oybirliğiyle, yıllardır süren katı regülasyon baskısından kurtulma amaçlı olarak artık kendi evi sayılan bu ülkeyi bırakma kararı alındı. Toplantıdan birkaç saat sonra da PBOC’nin açıklaması gelmişti. Açıklamanın ardından da Huobi borsası, Çin ana karasından yeni kullanıcı kabul etmeyeceğini belirtmiş, bu duyurudan iki gün sonra da, yılbaşına kadar yine bu bölgeye ait kullanıcıların hesaplarının kapanacağına dair bilgilendirmede bulunmuştu.
“Artık şans kalmadı”
Çin yasaklarıyla ilgili ABD medyasından Bloomberg’e bir röportaj veren Huobi kurucu ortağı Du Jun ise şunları söyledi:
“Geçmişte regülatörlerle bu konuşuları tartışır, ülkede kalma açısından bir şansımızın olup olmadığını araştırırdık. Ancak bu kez artık bir şans kalmadı. Bizim de amacımız küresel bir şirket olmak. Bu yüzden Çin’den gelen yasaklamalara hemen uyum sağlayıp bu konuya nokta koymak istedik. Ana şirketimiz Huobi Group, blok zincir danışmanlığı ve varlık yönetim hizmeti de veriyor ve gelirlerinin %70’ten fazlasını Çin dışından elde ediyor.”
Türkiye ve Brezilya adımları geldi
Geçtiğimiz sene kripto para piyasasının büyümesiyle beraber ciddi bir genişleme politikası içine giren Huobi, Türkiye ve Brezilya gibi kripto para adaptasyonunun yüksek olduğu ülkelerde de atılıma gitti ve çalışan sayısını toplamda 3 bin civarına çıkardı. Bloomberg’deki haberde bu durum için “Huobi çalışan sayısında çılgınlığa gitti” yorumu yapıldı.
Avrupa, Orta Doğru bölgesi ve Güney Asya gibi bölgelerde ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olan Huobi’nin dünyada 10 milyon civarında müşterisi bulunuyor. Borsanın kurumsal yatırımcılar için de Hong Kong’da 4 kripto bağlantılı oluşturduğu fonu mevcut…
Çin yasakalrının ardından Huobi’nin ne kadar sayıda kullanıcısının piyasadan çekilmek zorunda kalacağı belirsizliğini korusa da, Çin içinden yapılan perakende işlemlerin oranı borsa için %20 civarındaydı.
Ülkedeki yasakların ardından Çinli kullanıcıların VPN kullanımını artırdığı ve başta sabit coin’ler ile Ethereum olmak üzere varlıklarını merkeziyetsiz borsalara taşıdıkları belirtiliyordu.