Güney Kore’de borsaların regülasyon şartlarına uymaları için verilen sürenin dolduğu gün olan 24 Eylül tarihinden sonra 2.6 milyar dolar değerde kripto paranın ülkeden buharlaşabileceği belirtiliyor.
Bilindiği üzere ülkenin Finansal İşlemler Raporlama Kanunu, tüm kripto para borsalarının Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ile uyumlu olmasını gerektiriyor. Borsaların anti para aklama ve “müşterini tanı” kurallarına uymaları için, sadece anonim olmayan hesapları kabul etmeleri ve yerel bankalarla da anlaşma sağlamaları zorunlu kılınıyor.
“Banka çıkış” krizi yaşanabilir
FSC konyla ilgili olarak da, bu kurallara uyum sağlayamayacak olan borsaların herhangi bir kapanma olasılığına karşı da müşterilerini uyarmak zorunda olduklarını bildirdi. 60 borsanın 40’ının ise hala regülasyon kurallarına uyduklarına dair bildirimde bulunmadıkları belirtiliyor. Uzmanlar ise bu durumun, bir “banka çıkışı” krizine yol açabileceği konusunda yorumlar yapıyorlar. Banka çıkışları ya da kaçışları geleneksel piyasalarda, şirketin hizmetlerini sonlandıracağı korkusuyla müşterilerinin paralarını aynı zaman dilimi içerisinde çekmeye çalışmasına deniyor. Dolayısıyla, bazı küçük kripto para borsalarının da toplu bir para çekme hadisesi karşısında talebi karşılama konusunda zorluk yapayabileceği değerlendiriliyor.
“İşlemlerin %90’ı ‘Kimchi coin’lerde…
Orta ölçekli bir borsa olan Foblgate’ın başındaki isim Lee Chul-yi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sadece küçük borsalarda listelenen bazı altcoin’ler konusunda para çıkışı zor olacaktır. Müşteriler bir anda kendilerini barlıklarından yoksun bulabilirler. Regülatörlerin bu durumla baş edip edemeyecekleri konusunda şüpheliyim” dedi.
Financial Times’ın haberinde de, Güney Kore’deki trade’lerin %90’lık bölümünün altcoin’lerde, özellikle Koreliler tarafından geliştiriler “Kimchi” adı verilen coin’lerde yapıldığı belirtildi.
“Büyük yatırımcı kayıpları yaşanacak”
Kore Üniversitesi Kripto Para Araştırma Bölümü başkanı olan Kim Hyoung-joong’a göre de yaklaşık 42 kimchi coin’i regülasyonların gelmesinin ardından piyasadan kalkacak. Kore Finansal Tüketici Federasyonu başkanı olan Cho Yeon-haeng’e göre de, varlıkların dondurulması ve işlemlerin askıya alınması sebebiyle büyük meblağlarda yatırımcı kayıplarının yaşanması söz konusu olacak. Dolayısıyla da tüketici korunması sağlanamayacak.
Teknoloji devi LINE’ın alt şirketi de Güney Kore ile ilişkileri kesiyor
Özellikle Uzakdoğu bölgesinin dev teknoloji şirketi olan Japonya merkezli LINE’ın alt şirketi olan kripto para borsası Bitfront da, ülkeyle ilişkilerini kesecek. Borsanın Salı günü, Korece dil hizmetini sonlandırması ve Güney Koreli kredi kartlarıyla yapılan ödemeleri de durdurması bekleniyor.
Geçtiğimiz ay da, dünyanın en büyük borsası olarak görülen Binance, Güney Kore won’u ile olan işlem çiftlerini ve ödeme seçeneklerini kaldırmıştı.