GameFi Nedir?

GameFi Nedir?

GameFi , son zamanlarda oyun ve blok zinciri sektörlerinde oldukça popüler bir kavram haline geldi. Bir çevrim içi oyun oynamak için ödeme yapmaya alışkın olan geleneksel video oyunu kullanıcıları, bunun yerine zaman ve emeklerinin karşılığını alabilecekleri blockchain video oyunlarına ilgi duyuyorlar.

Bu yazıda GameFi’nin nelerden oluştuğunu, nasıl çalıştığını ve GameFi’nin geleceği için beklentilerin neler olduğunu açıklıyoruz:

GameFi nedir?

Basit bir şekilde GameFi’yi video oyunları (Oyun) ve merkezsiz finansın (DeFi) birleşimi olarak tanımlayabiliriz. Bu tür video oyunları için kullanılan teknoloji, oyuncuların oyunun sanal öğelerinin tek ve doğrulanmış sahipleri olmasını sağlayan blok zinciri teknolojisidir.

Geleneksel video oyunlarında, baskın model, oyuncuların yükseltme, bekleme süresini azaltma veya sanal bir nesne satın alma gibi bir avantaj elde etmek için ödeme yapması gereken “kazanmak için öde” dir.

GameFi ise “oyna-kazan” modelini tanıtıyor. Bu durumda oyuncular, bilgileri veya harcanan zaman sayesinde para kazanan kişilerdir.

GameFi oyunlarında kullanıcıların kazanmak için şanstan daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu vurgulamak önemlidir. Ödül oluşturan etkinlikler oyuna göre değişir, ancak genel olarak becerileri ödüllendirir ve strateji gerektirir.

GameFi nasıl çalışır?

Daha önce de belirtildiği gibi, ödül kazanma yolları oyuna göre değişir. Ancak, çoğu GameFi projesi aşağıdaki özellikleri paylaşır:

1. NFT’ler – Benzersiz Tokenler

NFT’ler, blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital varlıklardır. Değiştirilebilir tokenlerin aksine, NFT’ler benzersizdir, bölünemez ve bir sahibi vardır.

Geleneksel oyunlarda olduğu gibi, kullanıcılar NFT’de temsil edilen avatarlara, hayvanlara, evlere, araçlara vb. sahip olabilirler. Oradan, kullanıcılar kaynaklarını dijital varlıklarını geliştirmek için harcayabilir ve ardından bunları kripto para birimleriyle takas edebilir, böylece ekstra bir kar elde edebilir.

2. DeFi – Merkezsiz Finans

DeFi, bankalar gibi merkezi finansal aracılara dayanmayan ve bunun yerine blok zincirinde akıllı sözleşmeler kullanan deneysel bir finans biçimidir.

Örneğin bazı GameFi projelerinde kumara izin verilir. Oyuncular böylece biraz faiz kazanmak için tokenlerin bir kısmını bloke edebilirler.

GameFi’de Oynamak İçin Neler Gerekli?

Genel olarak, çoğu oyun oynamaya başlamak için aşağıdaki adımları gerektirir:

1. Bir Cüzdan Oluşturun

Bir kullanıcı adı ve şifreye ihtiyacınız olan geleneksel oyunların aksine, blok zinciri teknolojisini kullanan oyunlar, bir cüzdan kullanarak kendinizi tanımlamanızı gerektirir.

Oyuna bağlı olarak, bir tür cüzdana veya başka bir cüzdan türüne ihtiyacınız olacak. Örneğin ünlü oyun Axie Infinity, Ethereum ile uyumlu bir cüzdan gerektiriyor.

2. Cüzdanınıza Para Ekleyin

3. adımı tamamlamak için cüzdanınıza para eklemeniz gerekir. Oyuna bağlı olarak, bir veya başka bir kripto para birimi kullanmanız gerekecektir.

Örneğin Cryptoblades oyunu, kullanıcıların MetaMask indirmesini, Binance (BNB) para birimini satın almasını ve oyunun yerel kripto para birimi SKILL ile değiştirmesini gerektirir.

3. Oynamak İçin Temel Dijital Varlıkları Satın Alın

Çoğu GameFi oyununda kâr elde etmek için bunu avatarınız veya benzeri dijital varlıklarınız aracılığıyla yapmanız gerekir. Bu, oynamadan önce onları satın almanız gerekeceği anlamına gelir. Örneğin, Axie Infinity, oyuncularının oynamaya başlamak için cüzdanlarında üç Axies olmasını gerektirir.

Bir Oyun Nasıl Merkezsizleştirilebilir?

Geleneksel oyunlar, bazı durumlar dışında tamamen merkezi bir şekilde çalışır. Stüdyo, oyunu tasarlamanın, üretmenin ve yayınlamanın yanı sıra güncellemekten de sorumludur.

Çoğu GameFi projesinde aranan şey tam tersidir: karar verme sürecine oyuncuların kendilerini dahil etmeyi amaçlar .

Bu süreç DAO – Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon olarak bilinir. Bir DAO’ya katılmak için, oyuncunun öncelikle ” yönetim tokenine” sahip olması gerekir. Token miktarı, oyuncunun sahip olduğu gücü tanımlayacaktır.

GameFi Proje Örnekleri

GameFi projelerinin en iyi bilinen örneklerinden bazıları şunlardır:

Axie Infinity

Axie Infinity, Ethereum tabanlı kripto para birimi AXS ve SLP’yi kullanan Vietnamlı Sky Mavis stüdyosu tarafından geliştirilen NFT tabanlı bir çevrimiçi video oyunudur.

Bu oyun, oyuncuların NFT olarak dijitalleştirilen “Axies” (axolotl tabanlı karakterler) olarak bilinen yaratıkları toplamasına, üremesine, dövüşmesine ve takas etmesine olanak tanır.

Decentraland 

Decentraland, kullanıcıları tarafından yönetilen sanal bir dünyadır. Sanal dünyadaki her toprak parçası ve her element bir NFT’dir. 2021’in başlarında Decentraland’ın günlük ortalama 1.500 aktif kullanıcısı vardı. Mart ayında 10.000’e ulaştı.

CryptoBlades

CryptoBlades oyunu, kullanıcılarına savaşa girebilecekleri bir platform sunuyor. Rakiplerle savaştıktan sonra kazananlar SKILL token’ları alır. Ardından avatarlarını ve takımlarını değiştirebilir veya SKILL tokenlerine bahis oynayabilirler.

Sandbox

Sandbox, oyuncuların sanal deneyimlerini oynayabilecekleri, inşa edebilecekleri, sahiplenebilecekleri ve bunlardan para kazanabilecekleri sanal bir Metaverse’dir. Sandbox’ın yerel tokeni olan SAND, oyundaki her türlü etkileşim ve işlem için temel olarak Sandbox ekosisteminde kullanılır.

GameFi’nin Geleceği

GameFi projeleri aylardır oyun kullanıcılarının ve yatırımcıların radarında. Metaverse kavramının ve kripto para birimlerinin artan popülaritesi, zaten geleneksel olarak çok önemli bir ağırlığa sahip olan bir endüstriyi yeniden başlatmaya yardımcı oluyor.

GameFi’nin geleceğinin ne olabileceğini anlamak için en iyi örnek, Axie Infinity gibi mevcut projelerin evrimini analiz etmektir.

Kuzey Amerika şirketi Fold, Bitcoin kazanmaya izin verecek bir artırılmış gerçeklik video oyunu geliştirmek için Kaliforniyalı Niantic ile bir işbirliği yaptığını duyurdu. Fold AR, oynarken kripto para almak için tasarlanmış bir tür Pokémon GO olacak.

Kuşkusuz önümüzdeki yıllarda bu sektörde ve ilgili tüm teknolojilerde çok fazla hareket göreceğiz.

www.coinkolik.com

Exit mobile version