Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, zincirler arası köprülerin başarılı olamamasının ana nedeninin güvenlik sınırlamaları olacağını söyledi.
Buterin dün, Twitter hesabı üzerinden çok zincirli bir geleceği savunduğu bir Reddit gönderisini paylaştı. Buterin bu gönderide zincirler arası köprülere yönelik şüphelerini dile getirirken, köprülü varlıkların güvenlik açıklarına daha duyarlı olduğunu öne sürdü.
Buterin, zincirler arasılığı onaylamamasının temel nedeninin köprülerin güvenliği sınırlaması olduğunu söyledi. Ona göre bir zincirin %51 saldırısı yaşaması, tüm güvenlik mekanizmalarının başarısız olduğu anlamına gelmez. Buterin detaylandırdığı açıklamasında, olası bir %51 saldırısı durumunda saldırganın bir blok öneremeyeceğini çünkü böyle bir blokun konsensüs kurallarını ihlal edeceğini ve bu nedenle de ağ tarafından reddedileceğini söyledi. Somut bir şekilde aktarmak gerekirse, hash gücünün %99’u başka bir cüzdanın ETH’sini yasadışı bir şekilde almaya yönelik olsa bile, düğümler protokol kurallarını izleyen tek blok kümesi olduğu için kalan %1’lik zinciri takip edecek.
Ancak bu konudaki esas sorun, kullanıcıların varlıkları yerel blokzincirlerinden yerel olmayan bir blokzincirine bağladığında ortaya çıkıyor. Yerel blokzinciri, köprü işlemini geri döndüren bir %51 saldırısına maruz kalırsa, aynı işlem yerel olmayan (hedef) blokzincirinde onaylanır onaylanmaz, bu varlıklar silolu bırakılabilir. Bu da kullanıcıyı, artık yerel blokzincirinde tam olarak desteklenmeyen bir sözleşme ile baş başa bırakır. Buterin ayrıca bu ilkenin herhangi bir Ethereum ikinci katmanı için de geçerli olduğunu ekledi:
“Ethereum %51 saldırısına uğrar ve geri döndürülürse, Arbitrum ve Optimism de geri döner ve bu nedenle Arbitrum ve Optimism’de durumu tutan “cross-rollup” uygulamalarının, Ethereum %51 saldırısına uğrasa bile tutarlı kalması garanti edilir. Ve eğer Ethereum %51 saldırısına uğramazsa, Arbitrum ve Optimism’e %51 saldırısı ile ayrı ayrı saldırmanın bir yolu yok.”
Buterin, farklı zincirler arasında birbiriyle ilişkili dApp’leri kullanmanın, %51 saldırısının tüm ekosistemi tehlikeye atabileceği bir “bulaşma etkisine” neden olabileceğinin altını çiziyor. Bu tür bir sorunun hemen ortaya çıkmasını beklemediğini söyleyen Buterin, köprülerdeki varlıkların arttıkça, saldırganların daha fazla dikkatini çekeceğini söylüyor.