Estonya’dan kripto para yasaklarına nokta koyan açıklama

Estonya’dan kripto para yasaklarına nokta koyan açıklama

Estonya’dan son son dönemde ciddi şekilde tartışılan kripto para yasakları iddiasıyla ilgili resmi açıklama geldi. Estonya Maliye Bakanlığı, yaptığı açıklamayla tartışmalara nokta koydu ve yasak gibi bir hedefleri olmadığını duyurdu.

“Estonya VASP’ları anonim hesap ve cüzdan açamaz”

Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada yönetmeliğin sanal varlık hizmet sağlayıcıları yani VASP’ları kapsadığı ve bireylerin kripto para ticareti yapması ya da onlara sahip olmasını engellemediği belirtildi:

“Yönetmelik kişilere değil, gerçek veya tüzel kişi adına işletme olarak faaliyet gösteren VASP’lara uygulanacaktır. Bunun anlamı, yönetmeliğin hiçbir bireyin kripto para sahibi olmasını ya da işlem yapmasını engellemeyeceğidir. Bireylerin cüzdanlarının anahtar kelimeleri de hiçbir şekilde talep edilmeyecektir. Bir VASP tarafından sağlanmamış olan özel cüzdanlarla ilgili hiçbir durum söz konusu değildir. Ancak, Estonya merkezli VASP’lar ile açılan hesaplar anonim olamazlar ya da bu VASP’lar anonim cüzdan ya da hesap hizmeti sağlayamazlar”

Maliye bakanlığının bu açıklaması, Estonya’yla ilgili önemli tartışmaların yapıldığı bir dönemde geldi. Hazırlanan yasa taslağının, merkeziyetsiz finansı ve merkezi saklama hizmeti vermeyen cüzdanları hedef aldığı iddia ediliyordu. Bilindiği üzere merkezi saklama hizmeti verilmeyen bu tür cüzdanlar, bireyin kripto paralarının ve anahtar kelimelerinin kontrolünü tamamen kendisinin sağlamasına olanak tanıyor.

Açıklama, Estonya Parlamentosu tarafından 23 Aralık’ta onaylanan bir yasa tasarısında belirlenen yeni kurallara atıfta bulunurken, özellikle anonim hesapların oluşturulmasının önüne geçmek istiyor. Eğer yasa mecliste kabul edilirse, Estonya merkezli VASP’lar, müşterileri hakkındaki bilgileri devlet kurumlarına vermek zorunda kalacak.

“O lisans şartları çok yumuşaktı”

Bakanlıktan dün de bir bilgi paylaşımı yapılmış ve kanun ile ilgili sıkça sorulan sorulara cevaplar verilmişti. Bakanlığa göre yeni yasa tasarısı, FATF yani Mali Eylem Görev Gücü’nün talepleri doğrultusunda hazırlandı. Estonya Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) ilk olarak 2017 yılında VASP’ları regüle etmeye başladığı belirtilirken, bu dönemdeki lisans şartlarının “çok yumuşak” olduğu ifade edildi.

Ülkeyle “gösterilebilir bağlantı” ve sermaye şartları

2020 yılında da FIU, Estonya ile olan bağlarının zayıf olduğunu iddia ederek binden fazla kripto para şirketinin lisansını geri çekmişti. Yeni kanunda, şirketlerden ülkeyle ilgili “gösterilebilir” bir bağlantı talep ediliyor.

Yeni yasa tasarısında ayrıca VASP’ların sahip olmaları gereken sermaye şartı da bulunuyor. Çeşitlerine göre VASP’lar en az 125 bin euro ya da 350 bin euroluk sermayeye sahip olmak zorunda kalacaklar. Şu andaki rakamlar ise 12 bin ve 13 bin 500 euro…

Yeni FATF yönetmeliğinde bazı merkeziyetsiz finans uygulamaları ve gözetim altında tutulmayan cüzdanlar da VASP olarak sayılabiliyor. FATF, Mart ayında açıklayacağı bu konuyla ilgili rehberini, merkeziyetsiz finans uygulamaları için Haziran ayına kadar uzatmış ve bu ay yayımlamıştı.

FATF’in son rehberinde DeFi uygulamaları VASP olarak kabul edilmiyor ancak, uygulamanın yaratıcısı, sahibi ya da işletilmesinden sorumlu olan kişiler VASP tanımı altında kabul edilebiliyor.

Estonya Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında da bu kişilerin yine FATF kuralları gereği VASP olarak kabul edilebileceği yazıldı.

uzmancoin.com

Exit mobile version