Bu yazımızda EOS coin nedir, kripto para birimi EOS nedir, EOS coin nasıl satın alınır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. İşte EOS coin yorum ve geleceği hakkında detaylar…
Genellikle “Ethereum Killer” olarak anılan EOS, ticari ölçekli DApp’leri (merkezi olmayan uygulamalar) çalıştıran akıllı bir sözleşme platformudur.
EOS, EOS ağına güç sağlayan kripto para birimidir. Haziran 2017’de EOS ana ağının halka açılmasından önce bir yıllık ICO’da bir milyar EOS tokenı basıldı. Destekçiler 4 milyar dolardan fazla para topladı ve onu şimdiye kadarki en başarılı ICO kampanyası haline getirdi.
EOS Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 EOS Coin 25.61 TL TL’den işlem görüyor. EOS Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -3.72% değişim gösterdi. EOS Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 647,493,883 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 1,707,644,252 $ dolar seviyesinde.
EOS Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 EOS Coin 1.71 $ dolardan işlem görüyor.
EOS Coin Nedir?
EOS, ticari ölçekli DApp’ler için hızlı, uygun maliyetli ve güvenli bir ortam sağlayan yüksek performanslı bir blok zinciri altyapısıdır. EOS blok zinciri, hem genel hem de özel kullanım durumları için oluşturulmuş Ethereum’un rakibidir.
EOS ekosisteminin üç ana bileşeni vardır:
EOS.IO: Temeldeki yazılım, daha çok EOS blok zinciri ağını çalıştıran ve yöneten bir işletim sistemi gibi. Geliştiriciler için DApp geliştirmeyi basitleştirmeleri için bir araç kiti sağlar.EOS Blockchain: DApp’leri barındıran ve çalıştıran Delegated Proof-of-Stake (DPoS) konsensüs algoritması tarafından yönetilen ana EOS blok zinciri.EOS Tokenları: EOS blok zincirinin, zincir üzerinde bahis, yönetişim ve ağdaki diğer ekonomik faaliyetlerden sorumlu olan temel bir para birimi olan EOS token’ları vardır.
EOS mimarisi, akıllı sözleşmeleri sağlam bir yürütme ortamında barındırma ve çalıştırma yeteneği ile hızlı ve ucuz işlemlere olanak tanır. EOS, ortalama blok sürelerinin 2-10 dakika arasında değiştiği diğer bazı blok zinciri platformlarına kıyasla ultra hızlı olan yarım saniyelik bir blok süresine sahiptir.
EOS, işlem hızlarını 12 kat artıran EOSIO 1.0 sürümünün bir parçası olarak EOS VM WASM (web montajı) motorunu tanıttı. Ayrıca, ağın durumunu çoklu indeks tablolarında saklar, bu da onu, DApp’lerde günlük aktiviteleri gerçekleştirirken kullanıcıların sinir bozucu gecikmelerle karşı karşıya kaldığı diğer blok zincirlerinden çok daha duyarlı hale getirir.
EOS blok zinciri yalnızca sağlam olmakla kalmaz, aynı zamanda son derece esnek olacak şekilde tasarlanmıştır. Diğer bazı blok zinciri platformlarından farklı olarak geliştiriciler, EOS tarafından dağıtılan akıllı sözleşmelerini kolayca yükseltebilir ve kapsamlarını ve işlevlerini geliştirmek için uzantılar ekleyebilir. EOS platformundaki ağ davranışı, yüksek düzeyde yapılandırılabilir sistem sözleşmeleri tarafından tanımlanır ve bu, temel fikir birliğinde değişiklik yapmadan sistem yükseltmelerini gerçekleştirmeyi kolaylaştırır.
EOS blok zincirindeki akıllı sözleşmeler, geniş bir yazılım geliştirme yelpazesi (SDK’ler) ve EOSIO kitaplığı tarafından sağlanan çok sayıda çeşitli geliştirme araçları ile endüstri standardı C++ ile yazılmıştır. Bu araçlar ve SDK’lar, geliştiricilerin DApp’lerini EOS blok zincirinde sorunsuz bir şekilde oluşturmasını ve başlatmasını kolaylaştırır.
EOS Nasıl Çalışır?
EOS blok zinciri, kripto ekosistemindeki en temel sorunlardan birini çözmeye yönelik benzersiz yaklaşımıyla programlanabilir blok zinciri alanında bir paradigma değişikliği getiriyor: ölçeklenebilirlik.
Gerekli ölçeklenebilirliğin elde edilmesine yardımcı olmak için, Delegated Proof-of-Stake (DPoS) adı verilen bir Proof-of-Stake konsensüs algoritmasının özelleştirilmiş bir varyantını kullanır. DPoS konsensüs algoritması, EOS projesinin CTO’su ve Bitshares’in (erken bir kripto borsası) ve Steem’in (kripto tabanlı bir yayıncılık platformu) kurucusu Dan Larimer’in bir buluşuydu. DPoS, EOS blok zincirinin bir parçası olmadan önce Bitshares ve Steem’de test edildi.
DPoS konsensüs algoritmasının mekanizmasına girmeden önce, ‘Blok Üreticileri’ kavramını anlamamız gerekiyor. Herhangi bir PoS tabanlı ağda, blok üretimi ve genel ağ güvenliğinden sorumlu olan pay sahipleri (veya doğrulayıcılar) vardır.
EOS blok zincirinde, ağın koruyucusu olan ve topluluk oylama süreci tarafından seçilen blok üreticileri vardır. Seçilen ilk 21 blok üreticisine Delegeler denir. Ağdaki tüm işlemleri doğrularlar, bloklar oluştururlar, akıllı sözleşmeler için farklı işlemler yürütürler ve ağın güvenliğini sağlarlar.
Blok üreticileri, ekosistemin güvenliğini ve düzgün işleyişini sağlamak için EOS tokenlerini ağda paylaştırır. Kötü niyetli davranırlarsa, hisselerini kaybederler ve alternatif bir blok üreticisi devralır. Topluluk oylaması ayrıca alternatif blok üreticilerini de seçer ve toplam 84 alternatif blok üreticisi bekleme modunda olmak üzere seçilir. Delegeler bir makine arızası nedeniyle süreçleri yönetemezlerse, alternatif blok üreticileri onların yerini alır.
Blok üreticileri, Eşzamansız Bizans Hata Toleransı (ABFT) olarak bilinen bir algoritma kullanır. Kesinlik ve tek bir gerçek kaynağı elde etmek için blok oluşturma için EOS konsensüs algoritması için ikincil bir yapı olarak işlev görür. DPoS’taki blok üreticileri ve ABFT konsensüs mekanizmasının ikinci katmanı, çok daha hızlı blok onay sürelerine ve işlem hacmine izin verir.
EOS ana ağı, bugüne kadar 4.000 TPS (saniyede işlem) ile tüm zamanların en yüksek verimine ulaştı. Ancak ağ, EOSIO 1.0 ile 10.000 TPS’ye kadar işleyebilir ve geliştirme yol haritasında daha fazla güncelleme ile işlem hacmi ve sistem verimliliği artacaktır.
EOS blok zincirinin bir başka heyecan verici ve yenilikçi yönü, hissiz işlemlerdir. Ethereum gibi diğer akıllı sözleşme platformlarından farklı olarak, bir DApp kullanırken veya bir akıllı sözleşmeyle etkileşim kurarken herhangi bir ücret alınmaz. Bu masrafsız işlemler, geliştiricilerin EOS blok zincirinde akıllı bir sözleşme uygularken ödedikleri ön ödemeli ağ kaynakları nedeniyle mümkündür.
Geleneksel Web 2.0 dünyasında geliştiriciler, uygulamalarını dağıtmak ve çalıştırmak için sunucular, ağ bant genişliği ve etki alanı gibi uygulamaları için gereken kaynaklar için ödeme yapar. Kullanıcılar, tarayıcılarını kullanarak bu uygulamalara ücretsiz olarak erişebilirler.
Aynı model burada, geliştiricilerin DApp’leri için eşdeğer miktarda kaynak sağlamak için EOS tokenlerini stake ettiği EOS blok zincirinde uygulanmaktadır. Geliştiricilerin EOS’ta kullanabileceği üç kaynak vardır:
CPU: İşlemleri işlemek için gerekli CPU süresi miktarı.NET: İşlemler için gereken ağ bant genişliği (veri aktarımı).RAM: Akıllı sözleşmeler tarafından blok zincirinde veri depolamak için kullanılır.
Payın boyutuna bağlı olarak geliştiriciler, DApp’lerini barındırmak ve çalıştırmak için EOS ağından eşdeğer miktarda kaynağı güvence altına alabilir. Kullanıcılar DApp’i herhangi bir işlem ücreti ödemeden kullanabilirler. Geliştiriciler token’larını ağdan geri alabildikleri için, EOS protokolü işlem ücretlerinin yerine enflasyonu koyar.
Ethereum Katili mi?
EOS blok zincirinin nihai “Ethereum Katili” olduğu biliniyor, ancak bu doğru mu?
Şu anda, Ethereum dApp geliştirme ve son kullanıcı deneyimi, temel olarak temel platformun sınırlamaları nedeniyle bir dizi farklı soruna sahiptir. Bu sınırlamalar arasında ölçeklenebilirlik eksikliği ve uygun araç seti ile kullanıcı katılımı gibi günlük etkinliklerle ilişkili yüksek işlem maliyetleri yer alıyor. Ethereum 2.0’ın bu sorunları çözeceği umulsa da, ağ yükseltmesinin bunu yapıp yapmayacağı henüz belli değil.
Rakamlara bakacak olursak, Ethereum ağ işlem ücreti son yıllarda çığ gibi büyüdü ve ağdaki DApp’leri etkiledi. Ethereum ekosisteminden DApp’leri kullanan kişiler sıklıkla ağdaki yüksek işlem maliyetlerinden şikayet ederler.
Ethereum, güvenli ancak aynı zamanda oldukça verimsiz olan bir İş Kanıtı (PoW) konsensüs algoritması kullanır.
Şimdi, Ethereum’u kurumsal düzeyde bir akıllı sözleşme platformu için çok verimli ve sağlam bir DPoS konsensüs algoritmasına sahip EOS blok zinciriyle karşılaştıralım. 21 temsilci blok üreticisi, tüm işlemleri doğrular ve ağı güvence altına alır. Ethereum’dan farklı olarak, EOS blok zinciri bir saniyenin altında blok süresine sahiptir ve saniyede 10.000’e kadar işlem gerçekleştirebilir.
EOS blok zinciri, ideal bir akıllı sözleşme platformu için gereken ölçek düzeyine sahiptir. EOS blok zinciri ile Ethereum’un arasındaki bir diğer önemli ayrım, EOS ekibinin DApp’lerin son kullanıcı deneyimini geliştirmek için benimsediği tasarım yaklaşımıdır. Ethereum’dan farklı olarak, son kullanıcıların herhangi bir işlem ücreti ödemesi gerekmez (ücretsiz model). Bu ücretler, geliştiricilerin EOS ağ kaynaklarını elde etmeyi taahhüt ettiği hisse ile zaten ödenmiştir.
Bu hissiz tasarım yaklaşımı sayesinde sonuçları şimdiden görebiliyoruz. Ethereum’da 2.782 DApp varken, EOS’ta yalnızca 328 DApp var. Ancak günlük işlem hacmine bakarsanız, Ethereum DApps 24 saat içinde s190.33K işlem gerçekleştirirken, EOS DApps aynı dönemde 538.44K işlem barındırıyor.
Bu önemli ölçüde yüksek işlem hacmi, EOS için iyiye işaret ediyor. EOS blok zinciri ayrıca, başlamak için EOSIO ve çeşitli SDK’lar ve kitaplıklar ile geliştirici odaklı bir yaklaşıma sahiptir. Daha fazla geliştirici, daha fazla DApp ve EOS blok zinciri platformunu kullanan daha fazla kullanıcı anlamına gelir.
EOS’un Tarihi
EOS blok zinciri, Cayman Adaları’nda kayıtlı bir şirket olan Block.one tarafından geliştirilmiştir. Projenin tanıtım belgesi Mayıs 2017’de yayınlandı. Block.one, orijinal raporun yayınlanmasından hemen sonra Haziran 2017’de başlayan benzersiz bir yıl boyunca süren ICO kampanyasında 1 milyar EOS tokeni dağıttı.
ICO kampanyası, şirketin ICO destekçilerinden 4 milyar doların üzerinde para toplamasıyla çılgınca başarılı oldu. EOS ana ağı o sırada canlı olmadığı için EOS token’ları ERC-20 tokenları olarak piyasaya sürüldü. EOS ana ağı Dawn 1.0, Haziran 2018’de piyasaya sürüldü ve şu anda 2.0.8 sürümü altında çalışıyor.
Daniel Larimer Block.one’un CTO’su olarak görev yaptı ve 10 Ocak 2021’de istifa etti. Larimer, Bitshares ve Steem’in kurucusuydu. Ayrıca, zaten Bitshares ve Steem’in bir parçası olan EOS blok zinciri için DPoS algoritmasını geliştirdi ve EOS blok zinciri için daha da rafine edildi.
Mevcut EOS Projeleri
EOS ekosistemi yavaş yavaş kalkıyor. Mevcut DeFi patlamasında, Ethereum yerine EOS’ta dağıtılan birçok Defi projesi görüyoruz.
WhaleEx: WhaleEx, EOS blok zinciri üzerine kurulmuş en büyük merkezi olmayan borsadır. WhaleEx, şu anda Bitcoin ve Ethereum’u destekleyen varlık güvenliği ve zincirler arası teknoloji gibi özelliklerle sıfır ticaret ücreti ve anında para çekme özelliğine sahiptir.Vigor: Vigor protokolü, EOS blok zinciri üzerinde çalışan bir DeFi projesidir. Merkezi olmayan ve tam otomatik borç verme, borçlanma ve tasarruflara odaklanır. Platform, ABD dolarını izleyen VIGOR adlı bir sabit paraya ve ödüller ve platform ücretleri için bir VIG yardımcı program tokenına sahiptir.Equilibrium: Equilibrium, zincirler arası likiditeye erişimi olan ilk merkezi olmayan ve birlikte çalışabilir para piyasasıdır. Havuz bazlı kredilendirmeyi sentetik varlık üretimi ve ticareti ile birleştirir. Equilibrium, stake edilen varlıklarınıza karşı likiditeyi artırmak için kullanılabilecek EOSDT adlı bir stabilcoin ile birlikte gelir.BetHash: BetHash, ödüller ve bonuslar kazanmak için bir bloğun aşağıdaki hash değerine karşı bahis oynayabileceğiniz, EOS blok zinciri üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir kripto kumarhanesidir. Ayrıca platformda farklı türde piyango ve bahis oyunları da oynayabilirsiniz.Alcor Exchange: Alcor Exchange, AMM takası ve spot ticaret sunan ve likidite sağlayarak kazanmanıza olanak tanıyan hepsi bir arada merkezsiz bir borsadır. Kendi kendine listeleme ve sıfır ücret ile EOS’taki ilk DEX’tir.
EOS Coin Yorum ve Geleceği 2022
Ethereum gibi akıllı sözleşme platformlarının potansiyeli kesin olarak belirlenmiştir ve amaçları, mevcut projelerin şimdiye kadar karşılayamadığı zorlukları ele almaktır. EOSIO blok zinciri projesi özünde en büyük rakibi Ethereum ile aynı işlevleri sunar. EOSIO, veri barındırma, güvenli erişim ve kimlik doğrulama yöntemleri, kullanıcı yönetimi, yetkilendirme yönetimi ve DApp’ler için bir geliştirme ortamı sağlar. Birçok uzman tahmini , EOS’un gelecekteki fiyatının yakın vadede 8 doların üzerine çıkabileceğini öne sürüyor.
EOS başarılı bir lansman yaptı, ancak yıllar içinde inişli çıkışlı bir yolculuk geçirdi. Bunun bir nedeni, merkezsiz uygulamalar oluşturmaya kurumsal ilginin olmaması ve sağlam bir geliştirici topluluğunun olmamasıdır. Bu nedenle, Ethereum gibi büyük ölçekli DApp’ler oluşturmaya pek uygun olmayan İş Kanıtı (PoW) tabanlı blok zincirler, temel bilgi işlem platformları ve işletim sistemleri olmuştur.
Bununla birlikte, Ethereum gibi ağlar şu anda düşük bir TPS oranını koruyor ve özellikle kripto endüstrisindeki artan kullanıcı sayısı göz önüne alındığında, gelecekte yeterli işlemi gerçekleştiremeyebilir. Ethereum’un 2.0 yükseltmesi yolda, ancak en çok tercih edilen blok zinciri platformu olma yarışında henüz hiçbir şey tamamlanmadı.
EOSIO’nun saniyede milyonlarca işlemi düşük bir maliyetle gerçekleştirmesi bekleniyor. EOSIO’nun özü, sınırsız ölçeklenebilirliğinde yatar. Ayrıca, EOS ağı DPoS’a dayalıdır ve ağdaki işlemleri ücretsiz, hızlı ve güvenli hale getirir. Genel olarak, kesinlikle göz kulak olmanız gereken bir ağ.