Haziran ayında kabul edilen kanunun 7 Eylül’de yürürlüğe girmesiyle dünyada Bitcoin’i yasal bir para haline getiren ilk ülke olan El Salvador, vatandaşların Bitcoin bozdurup nakit para çekebilecekleri bir de ATM kurmuştu. Chivo adlı dijital Bitcoin cüzdanı ile aynı adı taşıyan cihazlar ve belirli yerlerdeki dükkanlar, toplumun bazı kesimlerinden ise tepki almıştı.
Devlet başkanı Nayib Bukele, birkaç kez bu politikalarından taviz vermeyeceklerini ve geri dönmeyeceklerini söylerken, devlet 7 Eylül’den itibaren de kademe kademe Bitcoin alımı yaparak toplamda 700 BTC sahibi olmuştu. Bu alım da yine bazı kesimler tarafından eleştirilmişti.
“Chivo yapımı ve Bitcoin alım süreci denetlensin”
Ülkede devlet yetkililerine yaptırımlarda bulunma hakkı olan Sayıştay’ın ise, 10 Eylül tarihinde bölgesel bir insan hakları ve şeffaflık organizasyonu olan Cristosal adlı bir kurumdan, ülkenin Bitcoin hamlesiyle ilgili şikayetler aldığı ortaya çıktı. Cristosal’ın, Bitcoin alımı için kabul edilen yetkilendirme süreçlerinin ve kamu kaynakları ile kurulmuş bir şirket olan Chivo’nun dijital cüzdanına bağlı olan ATM’lerin ve büroların yapımınının denetlenmesini istediği belirtildi.
Reuters’in haberine göre; Cristosal’ın şikayeti ayrıca, Bitcoin Fonu’nun yönetim kurulundajki 6 üye, Maliye ve Ekonomi bakanlıklarının halihazırdaki üyeleri ve Ticaret ve Yatırım Departmanı’nı içeriyor.
Reuters’in de doğruladığı Sayıştay cevabında da şu ifadeler yer aldı:
“Şikayet kabul edilmiştir ve sıradaki adım, yasal incelemenin yapılıp yazılan raporun Genel Denetim Koordinasyon Kurumu’na iletilmesi olacaktır”
Konuyla ilgi detaylı bilgi vermeyi reddeden bir Cristosal yetkilisi de, Sayıştay’ın bu şikayeti kabul ettiğini doğruladı.
Yaptırım gücünün yanısıra Sayıştay, soruşturmalarında usulsüzlük tespit etmesi durumunda, cezai takip başlatmak üzere Başsavcılık’a bildirimde de bulunabiliyor. Konuyla ilgili olarak Bukele yönetiminden ise herhangi bir açıklama yapılmadı.