Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından sonra, yastık altı altın olarak nitelendirilen şahısların fiziki altınlarının ekonomiye kazandırılması amacıyla yeni bir uygulama başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı uygulamaya ilişkin görüşlerini Twitter hesabından paylaşan ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, uygulamanın net olmadığını ve insanların bunu tercih etmesi için çok cazip bir teklif sunulması gerektiğini söylüyor. Ayrıntılar için Kriptokoin.com okumaya devam ediniz.
“Altın planı net değil, bozulması için çok cazip teklif lazım”
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı yeni ekonomi paketine ilişkin görüşlerini Twitter hesabından paylaştı. Ünlü ekonomist, ilk önce temel gıdada yapılan KDV indirimine değindi ve fiyatlara çok sınırlı oranda yansıyacağını belirtti. Şatıroğlu, elektrik ve benzin zamlarından kaynaklanan maliyet artışları nedeniyle KDV indiriminin yapılacak zamlara mahsup edileceğini düşündüğünü, KDV’yi değil benzinin ve elektriğin fiyatını indirmenin bir çözüm sunabileceğini ifade etti.
Gıdada KDV indiriminin fiyatlar çok sınırlı oranda yansıyacağını, elektrik ve benzin zamlarından kaynaklanan maliyeti artışları nedeniyle yapılacak zamlara mahsup edileceğini düşünüyorum. KDV'yi değil benzinin ve elektriğin fiyatını indirmek çözüm olurdu.
— Tunç Şatıroğlu (@TuncSatiroglu) February 12, 2022
“TL tasarrufların cazibesinin artması ancak yapılacak TL tasarrufun enflasyon karşısında reel bir getiri sağlamasıyla mümkün olacağını düşünüyorum” diyen ekonomist, enflasyonun altında bir getiri olduğu sürece TL mevduat, bono gibi sabit getirili tasarrufların cazip olmayacağını belirtti. Tunç Şatıroğlu, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik projeyi ise şu şekilde değerlendirdi:
Altın planı net değil, ancak yastık altı altının bozulması için bozan tarafa çok cazip bir teklif yapılması ve bozmayı isteyen tarafın da fedakarlık etmesi gerekiyor. Böyle bir şeyi planda görmedim. Zaten altınını bozmayı düşünenler faydalanır diye düşünüyorum.
Altın planı net değil ancak yastık altı altının bozulması için bozan tarafa çok cazip bir teklif yapılması ve bozmayı isteyen tarafın da fedakarlık etmesi gerekiyor. Böyle bir şeyi planda görmedim. Zaten altınını bozmayı düşünenler faydalanır diye düşünüyorum.
— Tunç Şatıroğlu (@TuncSatiroglu) February 12, 2022
Ekonomist, Türkiye’nin notunu BB- den B+ seviyesine düşüren ve görünümü negatifte tutan Fitch’in kararının siyasi olmakla birlikte, B+ ligindeki diğer ülkelerin enflasyonunun Türkiye’den düşük olduğu gerçeğinin de kabul edilmesi gerektiğini yazdı. Fitch’in değerlendirmesinin Borsa İstanbul üzerinde bir etkisi olmasını beklemediğini söyleyen Tunç Şatıroğlu, “Zaten yatırım yapılabilir ülke olmaktan çıkalı çok oldu. Ancak Londra’dan yeni para gelmesinin bu şartlarda mümkün olmadığını düşünüyorum” yorumunu yaptı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Bunu paylaş:
TweetTelegramWhatsApp