dYdX, işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yürütmek için merkezi olmayan bir alan arayan yatırımcılara, kripto varlıklarından hiçbir zaman vazgeçmeden benzersiz ve eksiksiz bir deneyim sunmaya odaklanan bir DEX’tir.
DYDX, dYdX topluluğunun layer 2 protokolünü yönetmesini sağlayan tokendır. DYDX, protokolün ortak kontrolünü sağlayarak traderların, likidite sağlayıcılarının ve dYdX ortaklarının gelişmiş bir protokol için toplu şekilde çalışabilmesini sağlar.
dYdX Nedir?
dYdX, Ethereum blok zinciri içinde tasarlanmış bir DeFi protokolüdür ve kullanıcılarının blok zincirinin tüm potansiyelini kullanmalarını sağlayan güçlü bir merkezi olmayan değişim yaratmayı amaçlar.
dYdX, o zamanlar Uber ve Coinbase için geliştirici olan Antonio Julianno’nun çalışmaları sayesinde Temmuz 2017’de doğan bir projedir. Julianno, dYdX’i Ethereum ağı üzerinden dağıtmayı seçti ve böylece bu protokolün tarihi başladı. dYdX’in merak uyandıran yönü, “ICO patlamasının” ortasında, bu projenin tamamen farklı bir yol izlemeye karar vermesidir.
Proje bu şekilde gelişmeye başladı ve kısa süre sonra kendisine iki milyon dolar yatırım yapan yatırım fonu A16Z Crypto’yu kendine çekti. Bu ilk yatırım, Julianno’nun protokolü optimize etmesine ve ekosistem içindeki konumunu vurgulamasına izin verdi. Bu sayede dYdX, 50 milyon doların üzerinde bir yatırım biriktirmeyi ve bir proje olarak gelişmeyi başardı.
Ancak dYdX’in tarihi 18 Ağustos 2020’de kökten değişti. O tarihte dYdX, operasyonlarını StarkWare’in ikinci katmanına taşımaya başladı. Amaç, Ethereum ağına kıyasla daha yüksek çalışma hızı ve daha düşük komisyon sağlamaktı. Bu hamle, dYdX’e güçlü bir destek vererek Aralık 2020’de 60 milyon dolarlık bir TVL’ye ulaşmasını sağladı.
2021’in gelişi ve DeFi patlaması da dYdX’i etkiledi. Geliştiriciler, ilk airdropunu yaptığı Ağustos 2021’de dYdX token’ını piyasaya sürdü. Token’ın borsalarda listelenmesi 8 Eylül 2021’de başladı.
Token’ın piyasaya sürülmesiyle birlikte, gerçekten açık pazarlara yönelik bir altyapı oluşturmaya yardımcı olmak için dYdX Foundation’ın oluşturulduğu da duyuruldu. dYdX Vakfı, merkezi olmayan yönetişim (dYdX belirtecinin piyasaya sürülmesiyle mümkün olmuştur) ile protokolün geliştirilmesi arasında bir köprü görevi görmeyi amaçlamaktadır.
Bu makalenin yazıldığı sırada dYdX, kilitli değerde bir milyar doları aşma noktasında istikrarlı bir konuma ulaştı ve dört yıllık bir çalışmanın ardından kendisini en büyük DeFi protokollerinden biri olarak konumlandırmayı başardığını gösterdi.
dYdX Nasıl Çalışır?
Başta belirttiğimiz gibi, dYdX, güçlü bir kripto para birimi değişimi oluşturmaya odaklanan bir DeFi protokolüdür. Aslında, dYdX dApp arayüzü, aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi, merkezi borsaları çok andırıyor.
Bu sayede, bu dApp’in kullanıcıları, onu sık ticaret merkezleri olarak kullanmaya hızla alışırlar. Ancak bununla da kalmayıp, dYdX bir borsada gerekli tüm araçları sunduğu için, örneğin:
Portföyünüzün durumunu çok özetlenmiş bir şekilde gözden geçirmek için bir gösterge panosuGerçekleştirilen operasyonların geçmişini görebileceğiniz bir alanAçık siparişlerinizi görüntüleyebilir ve dilerseniz kapatabilirsinizBorsadaki açık pozisyonlarınızı gözden geçirebilmedYdX tokenleriniz varsa komisyon indirimleri için farklı Katman seviyeleri de dahil olmak üzere komisyonlarınızla ilgili her şeyi yöneten bir bölüm.Oturumunuz için tüm ticaret araçlarını içeren bir işlem arayüzü. Gelişmiş emirler (Piyasa, Limit, Kâr Al, Takip Eden Durdurma) oluşturma yeteneği de dahil olmak üzere, piyasa için (TradingView kullanarak) bir grafik grafiğiniz var.
StarkNet, dYdX’in 2. katmanı
dYdX platformu, ZK-Rollups teknolojisini kullanan Ethereum için bir katman-2 olan StarkNet sayesinde çalışır. StarkNet sayesinde dYdX, kullanıcılarının Ethereum ve tüm ekosistemi ile birlikte çalışabilirlikten vazgeçmeden, platform üzerinde hızlı ve pratik bir şekilde gas’siz operasyonlar gerçekleştirmelerini sağlar. Ek olarak, StarkNet’i kullanarak, dYdX’in karma bir sistemde çalışmasına izin veren StarkEx ticaret motoruna erişebilirsiniz.
Bu karma sistem mümkündür, çünkü StarkEx merkezi bir sipariş defteri kullanır, ancak yine de gözetimsiz bir şekilde çalışır. Bu, ticaret motoru merkezileştirilmiş olsa bile fonların her zaman cüzdanınızda olduğu anlamına gelir. Bir işlem tamamlandığında, StarkEx, işlemi StarkNet üzerinden halleder ve ağdaki herkes tarafından doğrulanabilecek bir ZK-Rollups kanıtı yayınlar. dYdX’in akıllı sözleşmelerini Ethereum’da kaydeden ve sonunda token alışverişi yaparak zincir üzerinde işlemi gerçekleştiren bu testtir .
StarkNet kullanmanın bir diğer avantajı da komisyonların minimumda tutulmasıdır. Örneğin, bu uygulama sayesinde, yapımcılar operasyonları için %0 komisyon öderken, alıcılar %0,15-0,50 oranında komisyon ödemektedir. Elbette, kullanıcı DYDX token’larına sahipse bu komisyonlar değişebilir.
DYDX Token
DYDX tokeni, dYdX platformu için yönetişim tokenidir. Protokol topluluğunun, hem Ethereum üzerindeki akıllı sözleşmelerinde hem de StarkNet’te dağıtılan L2’de protokolün evrimi konusunda karar verme kapasitesine sahip olmasını sağlar. DYDX tokeninin bir başka işlevi de, sahiplerinin, bir kademe veya kademe sisteminde mevcut varlıklarının boyutuna bağlı olarak işlem ücretlerinde indirimlerden yararlanmasına izin vermektir.
dYdX, bir çeşit stake yapmanıza izin veriyor mu?
dYdX, DEX’inizin çalışması için bir garanti sistemi oluşturmanıza izin veren bir staking sistemine sahiptir. Stake sistemi DYDX / USDC çiftini kullanır ve likidite sağlayan herkesin protokolün yönetişim sistemi içinde oy kullanma yetkisine sahip olması için yönetişim sistemine entegre edilir.
Protokolün yönetimi
dYdX yönetişim forumları aracılığıyla protokole uygulanacak farklı iyileştirmeler tartışılmaktadır. Bu hareketler, kökeni dYdX Açıklama İsteklerinin (DRC’ler) oluşturulmasına dayanan dYdX İyileştirme Tekliflerinde (DIP’ler) sunulmaktadır.
DRC’ler herhangi bir iyileştirme teklifinin başlangıcıdır ve kullanıcılar kendi DRC’lerini geliştirmek için GitHub’da bulunan şablonu alabilir. DRC yönetişim forumunda yayınlandıktan sonra tartışma başlar ve oylamaya sunulur. Onaylanmasından sonra, bu DIP’nin ilk taslağı (“Anlık Görüntü”) doğar ve onaylandıktan sonra, son olarak Gelişme.