DeFi Lending (DeFi Kredisi) Nedir? En İyi DeFi Lending Platformları

DeFi Lending (DeFi Kredisi) Nedir? En İyi DeFi Lending Platformları

Merkezi Olmayan Finans, birçok kişi tarafından geleneksel finans sistemine göre sayısız avantaja sahip olarak görülüyor, bunun bir kısmı DeFi’nin benzersiz borç verme sistemi nedeniyle. Bu kılavuzda size DeFi Lending hakkında her şeyi anlatacağız.

Üçüncü taraflara ihtiyaç duymadığınız bir finansal sistem hayal edin ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın istediğiniz zaman istediğiniz yerde herkesle işlem yapabilirsiniz, evet! bu DeFi. Merkezi Olmayan Finans, blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiş bir finansal sistem türüdür.

Teknoloji, herkese açık ve tamamen merkezi olmayan (merkezi otorite olmayan) açık kaynaklı, izinsiz ve şeffaf bir finansal hizmet ekosistemi yaratmayı amaçlıyor. Kullanıcılar, varlıkları üzerinde tam kontrol sahibi olacak ve merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) veya P2P arayüzü aracılığıyla bu ekosistemle etkileşime girebilecek.

Akıllı sözleşmeler, Merkezi Olmayan Finansmanın yapı taşlarıdır. Bilgisayar programları veya işlem protokolleri, DeFi işlemlerinde taraflar arasındaki işlem sözleşmesini otomatik olarak yürütür, kontrol eder ve uygular. Ethereum, DeFi uygulamalarını başlattı ve çoğu DeFi uygulaması Ethereum tabanlıdır ve ekosistemdeki çoğu tokeni ERC-20 tokeni yapar.

DeFi, geleneksel finans sistemine göre birçok avantaja sahiptir. Finansal hizmetlere kısıtlama olmaksızın kolay erişim sağlar. Merkezi değildir (merkezi otorite yoktur). İşlem ücretlerinin maliyetini azaltacak aracıların veya hakemlerin varlığını ortadan kaldırmıştır. Ayrıca, DeFi’deki ödünç verme seçeneği, kolay erişilebilir olması ve Merkezi Olmayan Finans kredisi kullanılarak kâr sağlanabilmesi nedeniyle avantajlıdır.

DeFi Lending (DeFi Kredisi) Nedir?

DeFi kredisi, borçlunun kredi verenle platformda güvene dayalı olmayan bir şekilde buluştuğu bir platform sunar. Yani, aracılar ve hakemler olmadan platformdaki kripto sahiplerinin jetonlarını borç verme havuzlarına koyma olasılığını açar. Ödünç almak isteyen bir kullanıcı daha sonra bir P2P arayüzünde doğrudan ödünç veren ile eşleştirilecektir.

Bir kullanıcı DeFi ödünç verme platformunda kriptolarını ödünç vermek istediğinde, bu tokenler ödünç alanın ona erişebileceği bir ödünç verme havuzuna gider. Akıllı sözleşmeler hem borç vereni hem de borçluyu birbirine bağlar.

Yine de, her iki taraf da son derece anonimdir, çünkü bu durumda, geleneksel finans sistemlerinin genellikle yaptığı gibi teminat olarak kullanılacak fiziksel bir mülk yoktur. Borç alan, ödünç almak istediği tokenin en az aynı değerini yatırmak zorundadır. Örneğin, ödünç verme havuzlarından 10 Bitcoin ödünç almak istiyorsanız, o zaman 84.263,75 DAI olan 10 Bitcoin eşdeğerini DAI’ye yatırmanız gerekecektir.

Bir süre sonra ve krediyi + %10’u geri ödemek istiyorsunuz, kredi havuzunda ödeme yapmanız gerekiyor ve ardından başlangıçta yatırdığınız DAI size geri verilecek ve %10 Bitcoin yatırımcı havuzuna gidiyor.  

Merkezsiz Finans, Ethereum tabanlı ağdaki kilitli kripto para varlıkları açısından tartışmasız en değerli DApp’lerdir.

DeFi Lending ile Geleneksel Borç Verme Karşılaştırması

DeFi şimdiye kadar merkezileşme, güvenlik vb. gibi geleneksel finans sistemlerinin karşı karşıya olduğu eski sorunlara çözümler önerdi. Yine de, likidite eksikliği gibi yeni karmaşıklıklara yol açtı. DeFi’nin geleneksel kredilere göre avantajlı olduğu ve olmadığı alanlardan bazılarını inceleyeceğiz.

Merkezsiz Finans kredisi, işlemleri için blok zinciri tabanlı bir ağ kullanır ve tüm süreci herhangi bir merkezi otoriteden, üçüncü şahıslardan veya hakemlerden yoksun kılar. Bu, DeFi kredisini, bir aracı (çoğu durumda bankalar) tarafından aracılık edilmesi ve tahkim tarafından desteklenmesi gereken geleneksel borç verme yerine, borç alan ve borç veren arasında sorunsuz ve özel kılar.

DeFi kredilerinin merkezi olmayan yapısı büyük bir artı ama dezavantajları da var. Tüm süreç merkezi değildir ve evrak, kimlik veya KYC’ye gerek yoktur, DeFi’yi kara para aklama uygulamalarına duyarlı hale getirir.

DeFi kredisinin geleneksel krediyi geride bıraktığı bir husus, teminat temsili alanındadır. Geleneksel finans kredisi sistemi, fiziksel özellikler şeklinde teminat gerektirir. Yine de, DeFi kredileri teminat olarak fiziksel özellikler gerektirmez; bunun yerine, DeFi protokollerine yatırılan token’lar teminat olarak kullanılır.

Bunun bir dezavantajı, bazen DeFi kredi platformlarının ihtiyaç duyduğu teminatın her zaman avantajlı olmasıdır. Örneğin, DeFi kredi platformu MakerDAO, borçluların kredilerine, talep edilen kredinin değerinin en az %150’si oranında teminat vermelerini şart koşuyor.

Bununla birlikte, teminatın değerinin yükselebileceği gerçeği yatırımcılar için bir çekiliştir. 

DeFi kredisi almak için tek ihtiyacınız olan bir internet bağlantısı, bir DeFi cüzdanı ve akıllı bir sözleşme açmak.

En İyi DeFi Borç Verme Platformları

Birkaç DeFi ödünç verme platformu mevcuttur; popüler Merkezsiz Finans kredi platformlarından bazılarına bakacağız.

Aave

Aave kullanıcıların istikrarlı ve değişken faiz oranları kullanarak çeşitli kripto para birimlerini ödünç vermelerini ve ödünç almalarını sağlayan bir tür DeFi ödünç verme protokolüdür. Başlangıçta ETHLend olarak piyasaya sürüldü, 2017 yılında Stani Kulechov tarafından kuruldu. Kasım 2017’de düzenlenen ETHLend ICO, 600.000 dolar değerinde bağış topladı. ETHLend daha sonra Eylül 2018’de Aave olarak yeniden adlandırıldı.

Aave’nin belirgin bir özelliği, bir Flash Loan sistemi kullanmasıdır. Bu, platformda kredi talep etmek için teminatınızın olması gerekmediği anlamına gelir. Flash Loan, teminatla geri ödemeyi garanti etmek yerine, kredinin geri ödeme zamanlamasına güvenir. Kredi kullanılıp, verildiği blok içerisinde tamamı geri ödendiği sürece onaylanır. Öte yandan, kredi aynı blok içinde geri ödenmezse, tüm işlem başarısız olur. Aave ayrıca borç verme faizinde esnek oranlar sunar.

Compound.Finance

Compound.finance, çoğu DeFi ödünç verme platformu gibi, Ethereum üzerine inşa edilmiş, açık bir şekilde erişilebilir akıllı sözleşmeler sistemidir. Robert Leshner, 2018’de kurdu. Kullanıcıların paralarından para kazanmalarına ve aynı zamanda uygulamadaki işlemler için kullanmalarına izin vermek için yerel belirteci cToken’ı kullanır; bu, Compound.Finance’ı diğer DeFi ödünç verme platformlarından farklı kılar.

Compound bir başka belirgin özelliği de, kullanıcının fonları ERC-20 tokenlerine dönüştürüldüğünde, diğer DApp’ler aracılığıyla kolayca hareket ettirilebilmesidir. Farklı protokolleri yapı taşları olarak birleştirme yeteneği, DeFi hareketinin temel bir özelliğini temsil eder.

Compound ekibi şu anda protokolü yönettiğinden, bileşik merkezsiz değildir. Yine de şirket, tüm yetkiyi Compound topluluğu tarafından yönetilen bir Merkezi Olmayan Otonom Organizasyona (DAO) devrederek %100 merkeziyetsizlik elde etmeyi planlıyor.

Maker

Maker kullanıcıların yalnızca DAI tokenlerini ödünç almalarını sağlayan bir DeFi ödünç verme platformudur. Şu anda yalnızca ETH ve BAT token ticaretine izin veriyor. MKR ağ için faiz oranları olarak hareket eden “yönetim ücretleri” getirerek kullanıcıları operasyonel kazançlarına dahil eder. Kullanıcılar, teminatlarını DAI üretmek için Teminatlandırılmış Borç Pozisyonu (CDP) adı verilen bir çekirdek Maker akıllı sözleşmesinde tutabilir.

Maker, haftalık yönetişim ve risk çağrıları hakkında güncel bilgiler edinmek isteyen kullanıcılar, her Perşembe saat 12.00 EST’de ağırlanır. Bu aramaların özetleri Maker’da yayınlanır.

Son Sözler

Merkezi Olmayan Finans, işlemlerini merkezi olmayan hale getirmek, transfer maliyetlerini azaltmak ve borç vermeyi kolay ve sorunsuz hale getirmek gibi bazı önemli avantajlarla geleneksel finans sistemini gölgede bırakma yolunda ilerliyor. Merkezi Olmayan Finans, teknik ve operasyonel riskler, suç uygulamalarının hakim olma eğilimi vb. gibi büyümesini engelleyebilecek bazı dezavantajlara sahiptir. Yine de, DeFi’nin finansal dünyayı tamamen ele geçirmesine karşı bahse girilmez.

www.coinkolik.com

Exit mobile version