DeFi 2.0 Nedir? ve Riskleri Neler?

DeFi 2.0 Nedir? ve Riskleri Neler?

DeFi 2.0, DeFi 1.0’ın sorunlarını çözmek için geliştirilen projelerden oluşan bir akımdır. DeFi, finansı büyük kitlelerin erişimine sunmayı amaçlar, fakat ölçeklenebilirlik, güvenlik, merkezilik, likidite ve bilgiye erişim konularında sıkıntılar yaşamıştır.

DeFi 2.0 bu sorunların üstesinden gelmeyi ve daha kullanıcı dostu bir deneyim sunmayı amaçlar. Eğer başarılı olabilirse DeFi 2.0, kripto kullanıcılarını bu platformları kullanmaktan alıkoyan riskleri ve komplikasyonları azaltabilir.

DeFi Tarihi

DeFi’nin (Merkeziyetsiz Finans) 2020’de yükselişe geçmesinden beri neredeyse iki sene geçti. O zamandan bu yana, UniSwap gibi son derece başarılı DeFi projeleri gördük, alım satım ve finansta merkeziyetsizleşme yaşandı ve kripto dünyasında kazanç elde etmenin yeni yolları karşımıza çıktı. Fakat Bitcoin’de (BTC) deneyimlediklerimize benzer şekilde böylesi yeni bir alanda da hala çözülmesi gereken sorunlar mevcut. Bu sorunlara yanıt olarak ise yeni nesil DeFi merkeziyetsiz uygulamalarını (DApp) tanımlayan DeFi 2.0 terimi popüler hale geldi.

Aralık 2021 itibarıyla DeFi 2.0 tam anlamıyla faaliyete geçmiş değil, fakat daha şimdiden ilk adımları görmemiz mümkün. DeFi 2.0’dan neler bekleyebileceğinizi ve DeFi ekosistemindeki başlıca problemleri çözmek için neden DeFi 2.0’ın gerekli olduğunu makalemizden öğrenebilirsiniz.

Peki DeFi 2.0 Nedir

DeFi 2.0, orijinal DeFi’de görülen sorunları çözmeyi ve bu akımı bir adım daha ileri taşımayı amaçlayan bir harekettir. DeFi, kripto cüzdanına sahip herkese merkeziyetsiz finansal hizmetler sunma konusunda devrim yapmış olsa da bazı zayıf yönlere de sahiptir.

Kripto, Bitcoin’i geliştiren Ethereum (ETH) gibi ikinci nesil blockchainlerle bu sürece zaten aşinadır. DeFi 2.0’ın devletlerin uygulamaya koymak istediği KYC ve AML gibi yeni uyumluluk düzenlemelerine de uyması gerekecektir.

Bir örnek üzerinden ilerleyelim. Likidite Havuzları (LP), likidite sağlayıcıların token çiftlerini stake ederek işlem ücretlerinden gelir elde etmesine imkan tanımasıyla DeFi dünyasında büyük başarı göstermiştir. Fakat tokenlerin oranı değişirse, likidite sağlayıcılar para kaybetme (geçici kayıp) riskiyle karşı karşıya kalır.

Bir DeFi 2.0 protokolü, düşük bir ücret karşılığında bu kayba karşı sigorta sunabilir. Bu çözüm, LP’lere yatırım yapma konusunda daha fazla teşvik sunarak kullanıcılara, staking yapanlara ve genel anlamda DeFi dünyasına fayda sağlayabilir.

DeFi 2.0 Neden Önemli

Deneyimli kripto kullanıcıları ve kriptolarını uzun vadeli tutanlar için bile DeFi göz korkutucu ve anlaşılması zor olabilir. Fakat amacı giriş bariyerini düşürmek ve kripto sahipleri için yeni kazanç fırsatları yaratmaktır.

DeFi 2.0, riski artırmadan finansı demokratikleştirebileceği için önemlidir. Aynı zamanda DeFi 2.0, bir önceki bölümde bahsettiğimiz sorunları çözmeye çalışarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaya da çalışır. Bunu başarabilir ve daha iyi teşvikler sunabilirse, sonuçta herkes kazançlı çıkabilir.

DeFi 2.0 Kullanım Alanları

DeFi 2.0 kullanım alanlarını görmek için beklememize gerek yoktur. Ethereum, Binance Smart Chain, Solana ve akıllı sözleşmelerle uyumlu diğer blockchainler de dahil olmak üzere farklı birçok ağ üzerinde yeni DeFi hizmetleri sunan projeler halihazırda mevcuttur.

Stake edilmiş fonların değerini açığa çıkarmaAkıllı sözleşme sigortasıGeçici kayıp sigortası

DeFi 2.0 Riskleri Neler

DeFi 2.0’ın riskleri de DeFi 1.0 ile aynıdır. Bu risklerden en önemli olanları ve kendinizi güvene almak için yapabilecekleriniz şunlardır:

Etkileşim kurduğunuz akıllı sözleşmelerin arka kapıları ve zayıflıkları olabilir ya da sözleşmeler hacklenebilir.Yasal düzenlemeler yatırımlarınızı etkileyebilir.Geçici kayıp.Fonlarınıza erişmekte zorluk yaşayabilirsiniz.

DeFi dünyasında başarılı birçok proje olsa da DeFi 2.0’ın tüm potansiyelini henüz görmedik. Konu, halen çoğu kullanıcı için karışıktır ve hiç kimse tam olarak anlayamadığı finansal ürünleri kullanmamalıdır.

Özellikle de yeni kullanıcılar için süreçleri basitleştirmek adına halen atılması gereken adımlar vardır. Riski azaltmaya ve daha fazla getiri elde etmeye yönelik sunulan yeni yolların başarısını görmüş olsak da DeFi 2.0’ın vaatlerini yerine getirip getiremeyeceğini görmek için biraz daha beklememiz gereklidir.

ilkbitcoin.com

Exit mobile version