2021 yılında artan kripto para ilgisi, çeşitli sektörlerin de gelişmesine ön ayak oldu. NFT’lerin artan popülaritesi bazı yatırımcılar tarafından sorgulanmaya devam ederken, şimdi de sanal arsa alma çılgınlığı başladı.
Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesi, Microsoft’un Metaverse hamlesi ve Adidas gibi büyük şirketlerin bu alana ilgi duyması yatırımcıların da bu alana yönelmesine neden oldu. 2021’in son çeyreğinde Metaverse’e odaklanan projeler yüksek getirili ralliler yaparak marketi domine ederken, büyük projelerin sanal arsa satışlarında da patlama yaşandı.
Bazı yatırımcılar bu çılgınlığın büyük bir balonun parçası olduğunu düşünse de, bazıları gelecekte çok daha değerleneceği düşündüğü arsaları erkenden kapmanın derdine düştü.
Bu noktada kripto para birimlerine ilişkin uyarı ve yasaklarıyla gündeme gelen Çin’den de bir uyarı geldi.
Çin’li gazeteci Colin Wu’nun aktardığına göre, üst düzey bir Çin devlet kurumunun resmi bloğunda NFT ve Metaverse çılgınlığına ilişkin bir makale yayınlandı.
Makalede bu sektörlerin ve bunlara ilişkin kripto paraların büyük bir ponzi planının parçası olabileceği vurgulandı.
Makalede Metaverse tanımının içinin hala doldurulamadığı ve tanımının yapılamadığı belirtilirken, pazardaki hareketliliğin rasyonel tartışma ve araştırmalardan uzak olduğu söylendi. Makalede alım çılgınlığına örnek olarak MANA ve SAND üzerinden satın alınan milyon dolarlık arsalar örnek gösterildi.
“Balon olabilir”
“Meta Universe davul çalarak gelen süslü bir finansal dolandırıcılık olabilir” başlığıyla yayınlanan makalede şu ifadelere yer verildi;
“Meta evrende oyuncular, oyun oluşturmak, sosyalleşmek ve oyun oynamak için arazi ve evler gibi sanal alanları kullanabilirler.
Bu nedenle kullanıcıların içinde bir yer işgal edebilmeleri için sanal arsa veya ev sahibi olmaları gerekmektedir. Elbette bu sanal arazi veya evler gerçek dünyada kullanılamaz.
Piyasa kurallarına göre giderek daha fazla insan bu sanal dünyaya girdiğinde, sanal arsa veya evlerin fiyatı doğal olarak yükselecektir.
Pek çok uygulayıcı, “meta-evrenin nasıl tanımlanacağı” konusunda tutarsız tanımlara sahiptir.
Bazıları Metaverse’in “yeni bir şişedeki eski şarap” olduğunu söylüyor, bazıları blockchain’in Metaverse’in bir gerekliliği olduğunu düşünüyor ve bazıları da şu anda gerçek anlamda bir metaverse olmadığını düşünüyor.
Temel tanımın net olmadığı öncülü altında, birçok rapor ve makale, sanal arazi ve gayrimenkul dahil olmak üzere dijital koleksiyonların fiyatlarında bir balon olduğuna dikkat çekiyor.”
*Yatırım Tavsiyesi Değildir.