Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), Kasım 2021’de gördüğü 69.000$ zirvesinin ardından sürekli değer kaybetti.
Kripto topluluğunun tanınan analistlerinden Dylan LeClair, bazı on-chain verilerine dayanarak Bitcoin’de dip seviyenin geldiğini düşünüyor.
#Bitcoin back below its average on-chain cost basis, otherwise known as realized price, which currently is ~21k.
A typical occurrence in a $BTC bear market. pic.twitter.com/LRq1WFGwfr
— Dylan LeClair 🟠 (@DylanLeClair_) September 22, 2022
“On-chain verilerine göre $BTC için dip seviyelere gelmiş olabiliriz. Son haftalarda realize fiyat, gerçek fiyatın altında seyrediyor.”
LeClair, tweet dizisinde bir çok on-chain verisini paylaşsa da en net veri, Bitcoin Realized Value üzerinde gözüküyor.
Analistlerin sıklıkla takip ettiği Bitcoin Realized Value (Gerçekleşmiş Değer) verisi, son 100 gündür BTC’nin güncel değerinin altında seyrediyor.
Geçmiş verilere göre Bitcoin’de gerçekleşen fiyatın, borsadaki fiyatın üstünde kaldığı dönemlerde ayı sezonu için dip seviyeler görülüyor. Ayrıca Gerçekleşen Değer verisinin asıl fiyatın üstünde kalması, yatırımcıların büyük kısmının zararda olduğunu da gösteriyor.
Grafiğe göre 2011, 2015, 2019 ve 2020 ayı sezonlarında da benzer senaryolar gerçekleşti. Geçmişte gerçekleşen değerin altında gelen dibin ardından, piyasada yeni yükselişler başladı.
Bu Verilere Göre BTC Yükselir Mi?
Haberin yazarı ve global ekonomiyi takip eden biri olarak, naçizane görüşümü belirtmek istiyorum.
Teknik analiz ve on-chain verileri, şüphesiz kripto paralar için oldukça önemli. Ancak bu veriler, ekonomilerin güncel görüntüsü ile de desteklenmeli.
Pandemi sürecinde devletler, vatandaşlarına yüklü miktarda maddi destek sağladı. İnsanların cebine giren bolca para; hisse senetleri, kripto paralar, altın, gümüş gibi yatırım alanlarına aktı. Böylelikle Bitcoin’de büyük yükselişler yaşandı. Bol para, bütün dünyada enflasyon sorununu da yarattı.
Pandeminin bitişiyle ülkeler, dünya genelinde yükselen enflasyonu durdurmak için sıkı para politikalarına geçiş yapmaya başladı.
Sıkı para politikası uygulayan devletler, faizleri yüksek tutarak, insanların krediye daha zor ulaşmasını istiyor. Böylelikle talep taraflı enflasyonun kırılması hedefleniyor. Arz taraflı enflasyonun kırılması ise, dünya genelindeki sosyal olaylara (savaşlar, siyasi hamleler) daha bağımlı.
Önümüzdeki haftalarda veya aylarda, kripto paralarda bir toparlanma yaşanması tabii ki olağan. Ancak büyük rallilerin, 3x, 5x yapan altcoinlerin havada uçuştuğu bir piyasanın bu koşullarda gerçekleşeceğini düşünmüyorum.
Haber Kaynak: www.bitcoinsistemi.com