Bitcoin’in Dip Arayışı Devam Ediyor, Peki Dip Neresi Olabilir?

Bitcoin’in Dip Arayışı Devam Ediyor, Peki Dip Neresi Olabilir?

Öncelikle kısaca indikatörü anlatmak istiyorum çok sıkmadan; Bu metrik 2 farklı onchain metriğinin bir araya gelmesinden oluşuyor; Liveliness ve Realized Price.

Realized price-to-liveliness ratio; uzun vadeli yatırımcıların harcama/HODL davranışlarını (liveliness) Bitcoin’in adil değeri (Realized Price) ile kıyaslıyor.

Eğer daha fazla coin günü yok ediliyorsa (CDD), bu uzun vadeli HODLer diyebileceğimiz yatırımcıların harekete geçtiğini ve satışa yöneldiğini anlatır bu şekilde de Liveliness yükselir.

Liveliness’in yükselişi, adil fiyat (Realized Price)’ın daha aşağı doğru hareket ettiğini de anlatır yani uzun vadeli yatırımcılara Bitcoin’in adil değerini daha aşağılarda görüyor olarak düşünürüz. Yani olumlu senaryo için bize CDD’nin az olması, Liveliness’in aşağı yönlü hareket etmesi, adil değerin ise yukarı yönlü hareket etmesi gerekir.

Peki Realized Price’in yükselmesi ne anlama geliyor dersek; Daha fazla coin, daha yüksek seviyelerden alım görüyor ve maliyet tabanı yükseliyor, talep yüksek demek. Bu dönemlerde uzun vadeli yatırımcılar satışa dönerler ve yüksek CDD değerleri görürüz, bu da Liveliness’ı yükseltir. Realized price-to-liveliness ratio’da yukarı yönlü hareket eder. Boğa dönemleri böyle yaşanır.

Bu metrik bize neler sağlayabilir;

Makro dönüşümleri (Ayı-Boğa) gösterebilmesi. Destek-Direnç noktalarını gene makro düzeyde gösterebilmesi.

Yukarıdaki metriğe dikkatle bakalım. Koyu sarı çizgi Realized “Price-to-Liveliness Ratio”; Fiyat metriğin üstünde hareketine başladığında hem alttaki mavi metrik olan Realized Price’ın yükseldiğini, hem de fiyatın koyu sarı çizginin üstündeki hareketini devam ettirdiği müddetçe yükseliş döneminin devam ettiğini görüyoruz. Bu anlamda fiyatın koyu sarı çizginin üstünde olması bize önemli işaretler gösteriyor.

Bugün Tablo Ne?

Uzun vadeli yatırımcılar satmıyor, adil fiyatın şu an daha aşağılarda olmadığını düşünüyorlar fakat aynı zamanda talebin az olduğunun farkındalar ve bu yüzden de satışa yanaşmıyorlar ve en mantıklı yolu HODL davranışına devam etmek olarak görüyorlar.

2021 yılında görebileceğiniz gibi bu metriğin altına hiç düşülmedi. Çok güzel şekilde destek ve direnç olarak çalışmaya devam ediyor.

Fakat düşer mi evet düşebilir peki düşerse neresi görülür?

Geçmişe baktığımızda koyu-sarı çizgi kırıldıktan sonra ayı dönemlerinin en sert noktasının Realized Price olduğunu görebiliyoruz. Kısa süreli ihlaller dışında bu bölgenin dışına çıkmamış BTC. Bu çizgi şu an 24K civarında.

Olası bir kapitülasyon, panik satışı anında yaşanabilecek dip bölgenin burası olduğunu düşünüyorum şimdilik tabii ki zaman içerisinde yukarıda bahsettiğim yatırımcı davranışlarının değişmesi sonucunda bu çizgi aşağı da hareket edebilir ama şu an için çok uzun süredir stabil ve formasyonunu koruyor.

Realized Price-to-Liveliness ratio metriğinin bize gösterdiği alan 39.2K bölgesinde. Şu an için ve buranın bir direnç olarak çalışması mümkün çünkü fiyat şu an bu bölgenin altında. Bu bölgede de kısa süreli ihlalleri kabul edebiliriz ki son 3 aydır koyu sarı çizginin etrafında fiyat dolaşıyor ama ne yukarı kırabildi, ne de aşağı düşebildi.

www.bitcoinsistemi.com

Exit mobile version