AB’nin MiCA olarak da bilinen “Kripto Varlıklarda Piyasalar” yasa tasarısında çok tartışılan ve geçtiğimiz günlerde kaldırılan bir madde, yeniden tasarıya girdi.
Yeni maddenin öncekinin bire bir aynısı olmasa da Bitcoin gibi Proof-of-Work (PoW) mekanizmasıyla çalışan kripto paraların yasaklanmasına veya kullanımının sınırlandırılmasına yol açacağı belirtiliyor.
Taslağın bu haliyle geçmesi durumunda, asgari çevresel sürdürülebilirlik standartlarını karşılamayan kripto varlıkların ihracı, satışı veya alım satımının yasaklanacağı kaydediliyor. Ek maddede de PoW mekanizmasının küçük ölçekte çalıştırıldığı durumlarda bu standartlara uymanın gerekmeyeceği ifade ediliyor. Küçük ölçekten kastın ne olduğu ise belirlenmiş değil.
“AB, parasal ve finansal egemenliğimizi ipotek altına alıyor”
Maddeye açıkça karşı çıkan Fransız milletvekili Pierre Person, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “MiCA düzenlemesi, mevcut haliyle Avrupa’da kripto varlıkların geleceğini kesin olarak mahkum ediyor. Avrupa Parlamentosu, Bitcoin ve Ether’i yasaklayıp NFT ve DeFi’ın kullanımını karmaşık hale getirerek parasal ve finansal egemenliğimizi ipotek altına alıyor.” dedi.
MiCA’nın teknolojik tarafsızlık ilkesinden önemli bir kopuş olduğunu savunan Person, söz konusu düzenlemenin PoW protokollerine dayanan kripto varlıkların işlem görmesini veya ihracını yasakladığını ifade etti. Fransız vekil, bunun Bitcoin ve Ether’i Avrupa’dan dışlayan yıkıcı bir düzenleme olduğunu ileri sürdü. Person, açıklamasının devamında “Mesele, Bitcoin’in enerji tüketimi değil, bu enerjinin kaynağıdır. Fosil yakıtlardan elde edilen enerjiyle yapılan madenciliği yasaklamak ve yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek daha uygun olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Son olarak Person, düzenlemenin mevcut halinin Avrupa’nın rekabet gücünü kaybetmesine yol açacağını iddia etti.
İki alternatif madde var ve ilk oylama pazartesi
MiCA, pazartesi günü Avrupa Parlamentosu ECON komitesinde oylanacak. Bununla birlikte yürürlüğe girmesi için Avrupa Komisyonu’nun da içinde olduğu kurumların onaylarından geçmek zorunda. Dolayısıyla tasarının kanunlaşması için önünde uzun bir yol var.
Halihazırda tasarıda konuya ilişkin iki alternatif madde bulunuyor. Bunlardan birincisi yukarıda bahsedildiği gibi, asgari çevresel sürdürülebilirlik standartları ararken diğeri ise bir yasak getirmiyor. İki alternatiften yalnızca biri geçecek fakat çoğunluk desteği alan maddenin yasaklayıcı dile sahip birinci versiyon olduğu görüşü var.
Ledger’dan açıklama: Avrupa için ciddi sonuçlar doğurur
Öte yandan Fransa merkezli kripto para donanım cüzdanı üreticisi Ledger, düzenlemeyle ilgili olarak bir açıklama yayımladı ve politikacılara çağrı yaptı.
Şirket, “Bireyler ve kuruluşlar, ihtiyaçlarına en uygun teknolojiyi seçmekte özgür olmalıydılar. Politika yapıcılar, belirli bir teknolojiyi empoze etmemeli ve ayrıcalık yapmamalılar. Bu son derece endişe vericidir ve Avrupa için ciddi sonuçlar doğuracaktır.” diyor.
Ledger’a göre düzenlemenin bu hali, Avrupa’da yenilikçi ve büyüyen dijital varlık ekonomisini ortadan kaldıracak. Şirket ayrıca, Bitcoin yasağının tüketicinin korunması bakımından ciddi endişelere yol açacağını da savundu. Ledger, kullanıcılarını Avrupa Parlamentosu üyeleriyle iletişime geçip Bitcoin yasağına karşı olduklarını bildirmeye çağırdı.
Proof-of-work (PoW) nedir?
Proof-of-Work, yani İş Kanıtı, Bitcoin ve Ether gibi kripto paraların temelindeki, yoğun enerji kullanımı gerektiren fikir birliği protokolü.
Avrupa’da Bitcoin madenciliği ne kadar enerji tüketiyor?
Konuyla ilgili araştırmalara göre, Avrupa’daki Bitcoin madenciliği faaliyetlerinin tükettiği enerji miktarı, birlik sınırlarında üretilen yıllık enerjinin yüzde 0.198’ine karşılık geliyor. Avrupa Birliği’nde her yıl 15483 TWh enerji üretilirken birlik sınırlarındaki Bitcoin madenciliği ise 30 TWh enerji harcıyor.