Kripto paralar ve Bitcoin (BTC) caiz mi? Endonezya’dan önemli bir açıklama geldi.
Kripto paralar ve Bitcoin (BTC) hakkında birçok İslami kurum görüşünü daha önce açıklamıştı. Bitcoin (BTC)’in caiz (uygun) olup olmadığıyla alakalı yapılan bu açıklamalar aynı zamanda bazı ülkelerin kripto paralara bakışını da şekillendiriyor. Endonezya’nın en büyük İslami kuruluşlarından biri olan Nahdlatul Ulama’nın (NU) Doğu Java şubesi, kripto para kullanımının İslam hukukuna göre durumunu değerlendirdi.
İçerik Rehberi
Bitcoin (BTC) Helal Mi?Bitcoin (BTC) Neden Caiz Değil? Bitcoin (BTC) Helal Mi? Fetva, bahtsul masail adı verilen bir tartışma yoluyla ulaşılan, İslam hukuku hakkında bağlayıcı olmayan bir hukuki görüştür. Nahdlatul Ulama (PCNU) Şube Yönetiminden temsilciler ve Doğu Java’daki çeşitli İslami yatılı okullardan temsilciler bahtsul masail’e katıldı. Elbette bu değerlendirme ülkedeki tek Fetva Makamının yaptığı bir açıklama değil, birçok kurum Endonezya’da bu konuda açıklamalar yapabilir.
“Bahtsul masail katılımcıları, hükümetin kripto para birimini bir emtia olarak kabul etmesine rağmen, İslami şeriat hukuku uyarınca yasallaştırılamayacağı görüşünde”.
Yani Nahdlatul Ulama (PCNU) tarafından ele alınan konu hakkında karara varıldı, Bitcoin (BTC), kripto paralar helal değildir şeklinde açıklama yapıldı. Bitcoin (BTC) Neden Caiz Değil? Grup, kripto para biriminin çok fazla spekülasyon içerdiği ve bu nedenle meşru bir yatırım olarak kullanılamayacağı için haram olduğu sonucuna vardı. Lirboyo İslami Yatılı Okulu’ndan Kediri’den bir temsilci, kripto paraların dolandırıcılık için çok fazla kullanılmasına da dikkat çekerek onun İslam hukukuna göre yasadığı olduğunu söyledi. Bazı Müslüman alimler, kripto paranın İslam dini kanunlarına göre yasak olan kumarla benzer olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, görüşler farklılık gösteriyor ve dünyadaki diğer İslami kuruluşlar, İslam hukukunun kripto para birimine izin verdiğini söylüyor. Geçen yıl finansta İslam hukukuna uyumu denetleyen Malezya makamı, dijital varlık ticaretine izin vereceğini açıkladı. Eylül ayında Ticaret Bakanı Muhammed Luthfi yerel medyaya Endonezya’nın Çin’in ayak izlerini takip etmeyi ve kripto para birimi işlemleri, madencilik veya ticarete yasak getirmeyi planlamadığını söyledi. Türkiye Diyaneti ise kıymet ve değişim ölçüsü olarak kabul gören, kullanıcılarına güven veren her türlü paranın caiz olduğunu fakat kripto paraların bu şartları henüz sağlayamadığını açıklamıştı. Yani zaman için kripto paraların daha sağlam bir zemine oturması, devletlerin onu geçerli bir varlık olarak tanıması caiz değil yönünde verilen fetvaların da değişmesine sebep olabilir. Haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımızdan ve Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.