Son dönemde regülasyonlar konusunda başı ağrıyan borsaların belki de en başında gelen Binance’in kurucusu Changpeng Zhao, Bloomberg’de katıldığı programda artık küçük bir startup olmadıklarını ve büyük bir finansal hizmet sağlayıcısı haline geldiklerini bu yüzden bir merkez ofis kurarak regülasyonlar konusunda dikkali olmaları gerektiğini söyledi.
Kripto paraların yeni bir varlık sınıfı olduğunu kaydeden CZ’nin açıklamaları şu şekilde:
ABD’deki regülasyonlar sanıldığı kadar kötü değil. Şu anda Nasdaq’ta listelenen bir kripto para borsası bile var. Sanıyorum zamanla, kripto paralara olan taleplerin de artmasıyla, regülasyonlar en baştaki kısıtlayıcı havasından çıkıp kolaylaştırıcı bir havaya geçecektir. Zamanla hepsi düzelecektir. Şu anki altyapı kanun tasarısının haksız olup olmadığını söylemek kolay değil ama siz bir madenciyseniz evet, bence onlar için haksız bir kanun tasarısı… Ancak buradaki önemli konu, teknolojinin önünün kesilmemesi. Ben kripto teknolojinin, internetten büyük olduğuna inanıyorum.
Zamanımın neredeyse yüzde 80’ini regülasyonları düşünerek geçiriyorum. Biz artık teknolojik bir startup’tan artık büyük bir finansal hizmetler şirketine dönmüş durumdayız. Artık tamamen regülasyonlara uyan bir şirkete dönüşmek zorundayız. Açıkçası borsanın günlük işleriyle bile çok fazla uğraşmıyorum. Tamamen regülasyonlar var kafamda…
“Hukuk departmanı, merkez ofis ve ürünler…”
İlk olarak yapmamız gereken daha fazla çalışanı bünyemize katmaktır. Regülasyonları bilen ve bu konuda tecrübe sahibi kişileri bünyemize katmalıyız. Hukuk departmanını ciddi bir şekilde büyütmeliyiz.
İkinci önemli konu ise, bir merkezimiz olmalı. Bu kadar büyük bir şirket olup, merkeziniz olmadığında tahmin edeceğiniz gibi problem yaşıyorsunuz. Regülatörler bize ‘Merkeziniz nerede?’ diye sorduğunda onlara geçmişte ‘Bir merkezimiz yok’ diyorduk. Bu da ciddi sorunlar çıkarıyordu. Dolayısıyla bir merkezimiz olacak, merkezden yönetilen bir işlevsellik olacak.
Üçüncü önemli başlık ise ürünlerimizin hepsinin regülasyonlara uyumlu ürünler olması… Bazı ürünler dünyanın bazı bölgelerinde geçerli değil. Bu yüzden vadeli işlem ürünlerimizi Avrupa’nın büyük bölümünde ve Asya’nın bazı bölümlerinde kaldırdık.
“Gensler doğrusunu yapacaktır, şüphem yok”
Gary Gensler kripto dünyasını bilen, ne yaptığının farkında olan bilgili insanlardan bir tanesi… Bu göreve başlamadan sanıyorum birkaç yıl önce onunla kripto paralar hakkında konuşmuştuk. Kısa bir konuşmaydı. Doğru işler yapacağı konusunda şüphem yok. Kripto paralardan anlayan bir kişi…
“Araba kullanıyoruz ama nasıl üretildiğini bilmiyoruz”
Kripto paralar artık yeni bir varlık sınıfı… Bunu diğer ürünlerle karşılaştırmak kolay değil. Bu yeni inovasyona göre regülasyonlar yapılmalı ama bu zaman alacaktır diye düşünüyorum. İnsanların zamanla kripto teknolojisini anlayacağını düşünüyorum. Biz de insanların anlamak zorunda olmadığı ama kolayca kullanabileceği bir sistem oluşturacağız. Arabayı da hepimiz kullanıyoruz ama nasıl üretildiğini bilmiyoruz.
“ABD’de Bitcoin ETF’i kabul edilecek”
En sonunda ABD’de bir Bitcoin ETF’i göreceğimizi düşünüyorum. Ama zamanını tabii ki bilemem. Gelişmeleri çok yakından takip etmiyorum bu anlamda ama bu sene bitmeden umarım bir Bitcoin ETF’i kabul edilir. ETF’ler kabul edilirse Binance gibi borsaların kötü etkileneceğini sanmıyorum. Bizim borsamızı kullanan çeşit çeşit insan var. Genelde kullanıcılar zaten kripto evreninin içinde olan kişiler. Bir coin’i alıp cüzdanlarına çekmek için de kullanan var. AÇıkçası bunu ETF ile yapamazsınız. ETF’ler daha çok geleneksel finans endüstrisine hizmet edecektir. ETF’in kabul edilmesi, sadece daha fazla oyuncuyu sektöre çekecektir. Hep birlikte büyüyeceğiz. Bu hepimizin işine yarar.
“Piyasa toplam değeri 100 trilyon dolar olursa istikrar gelir”
Fiyatların daha stabil olması için toplam piyasa değerinin büyümesi gerekir. O zaman istikrar gelecektir. Bugün 2 trilyon dolarlık bir piyasa var. Bu rakam 100 trilyon dolar olursa çok daha sakin ve istikrarlı bir durum söz konusu olacaktır. Doların piyasa değeri 144 trilyon dolar. Aynı istikrara sahip olacaktır.